Popej vajon mit szólna hozzá? Ettél már spenótos pizzát ? Itt az ideje kipróbálni !
A pizza feltétek variációinak száma mint égen csillag csak rajtunk múlik mit választunk .
Annyiszor hallom, siettünk, vagy nem volt időm főzni és pizzát rendeltünk, szinte látom magam előtt a filmbeli jeleneteket, ahol megjön a pizza futár és dobozból eszik a pizzát.
A pizza gyors étel, tipikusan olasz, hangulata van a pizzázásnak, piros kockás abrosz és vörösbor párosul a képzeletemben hozzá, legfinomabb természetesen ha kemencében sül, a tészta készítésének vannak fortélyai, igazi művészet ahogy kézzel pörgetve vékonyítják a tésztát mielőtt a sütőlapátra kerülne megpakolva a kívánt dolgokkal a kemence mélyére .
Ha én készítem ez a "lépés " kimarad, talán majd egyszer nekem is"repül " a kezeim közt, egyenlőre "dolgozom a probléma megoldásán" hisz a tésztám nem lesz olyan vékony mint azt szeretnénk, jogosan kapok is néhány reklamációt ez ügyben, de frissen készül és jóóóóó!
Ha nem is túl gyakran, de van nálunk rendszeresen pizza a feltétek is elég változatosak, nem ragaszkodunk a hagyományos ( megszokott)egy -két változathoz, sőt kedveljük a paradicsom mentes változatokat is különösen az év azon időszakában kerülnek előtérbe amikor nincs friss paradicsom, a pizzánál is mint a pasta esetében a fő meghatározó, hogy mi van itthon az alapanyagok közül.
Tavasz van és tele a piac spenót hegyekkel így magától érthetődik, a pizzára is spenót került , mazsolával és pirított mogyoróval.
Hozzávalói:
a pizza tésztához
- liszt
- élesztő
- langyos víz
- só
- olívaolaj
Az élesztőt egy kevés langyos vízben oldjuk fel, várjuk egy keveset míg az élesztő dolgozni kezd, habosodik. A lisztet szitáljuk át, a közepébe csináljunk egy mélyedést, öntsük bele a felfutott élesztőt és kezdjük kidolgozni, fokozatosan adjuk hozzá a sót,olívaolajat és annyi vizet, hogy lágy, de jól formálható tésztát kapjunk a munka végeztével. Takarva kelesszük a duplájára. Lisztezett munkafelületen gyúrjuk cipóvá és ruhával letakarva pihentessük, hagyjuk kelni.Kézzel lapítsuk szét és "húzogassuk-lapogassuk" kerek ( vagy szögletes ) formára , ügyesebbek a kézháton való pörgetéssel is vékonyíthatják a tésztát.Kemence híján a sütőben "alsó lángon" süssük a megpakolt pizzákat ropogósra.
- pizza tészta
- 500 g mosott, tisztított spenót
- 30 g mazsola
- 50 g olajos mag (mogyoró, dió, mandula, fenyőmag stb.)
- mozarella
- szerecsendió
- frissen őrölt színes bors
- só
A friss spenótot
tisztítsuk meg, mossuk meg és víz hozzáadás nélkül pároljuk meg. A leveleken maradt víz bőven elegendő, sőt, ha megfonnyadt,
nyomkodjuk ki a felesleget pl. egy kanál
hátával, csöpögtessük le, majd helyezzük
az előkészített pizza tésztára. Őröljünk rá sót, borsot és reszeljünk
szerecsendiót is a spenótra. Szórjuk meg mazsolával, olajos magvakkal és
borítsuk be szeletelt mozarella sajttal.
Forró sütőben süssük
készre míg a tészta ropogós lesz,
a sajt elolvad,
A kisült pizzát is
ízlés szerint meghintjük frissen
őrült borssal szerecsendióval, sóval.
Nem egyszer pizza rudak is készülnek a pizzával egy időben, szeretjük a mártogatósokhoz.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése