Tavasszal már nem kocsonyára vágyunk, a zöldségek veszik át a főszerepet, ez az étel átmenetet képez a téli és tavaszi étrendben. A babkocsonya spenótlevélen recept a spenót felhasználásának egy új fajta módját kínálja. Érdemes kipróbálni, különleges ízeket ismerünk meg különösen az ázsiai mártás és spenót együtt új a magyar ízvilágnak, megéri kísérletezni!
Elkészítése:
A babot áztassuk be egy éjszakára,majd az áztató vizet öntsük le másnak és friss vízben főzzük puhára.Eztán leszűrjük és még melegen keverjük össze az ecettel, sóval, borssal hagymakockákkal.
Ebben a páclében hagyjuk legalább egy órát.
A spenót leveleket alaposan mossuk meg és pároljuk meg ( elég a leveleken maradt víz, a felesleges vizet itassuk fel,és béleljünk ki egy kerek vagy hosszúkás edényt a spenót levelekkel .Ha egészen zsenge spenótunk van nem is kell párolni,elég gondosan megmosni.A leszűrt babot tegyük a spenótra.Készítsük el a levét.Ehhez a húslét melegítsük fel hideg vízbe áztatott zselatin lapokat oldjuk fel benne, és várjunk kicsit míg hűl ,dermedni kezd majd öntsük a babra.fedjük be spenót levelekkel majd tegyük a hűtőben 3-4-órára.
Az ázsiai mártáshoz az ecete ,sót borsot és a fűszereket keverjük össze.Hozzáadjuk a szója szószt,rizs bort ( vagy sherryt) és folytonosan keverve az olajat belecsurgatjuk.Végül finomra reszelt gyömbért és fokhagymát is hozzáadjuk . Tavasszal a fokhagymát helyettesíthetjük apróra vágott medvehagymával.
A bab kocsonyát szeleteljük( éles késsel) és a mártással kínáljuk.
Hozzávalók:
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Elkészítése:
Ebben a páclében hagyjuk legalább egy órát.
A spenót leveleket alaposan mossuk meg és pároljuk meg ( elég a leveleken maradt víz, a felesleges vizet itassuk fel,és béleljünk ki egy kerek vagy hosszúkás edényt a spenót levelekkel .Ha egészen zsenge spenótunk van nem is kell párolni,elég gondosan megmosni.A leszűrt babot tegyük a spenótra.Készítsük el a levét.Ehhez a húslét melegítsük fel hideg vízbe áztatott zselatin lapokat oldjuk fel benne, és várjunk kicsit míg hűl ,dermedni kezd majd öntsük a babra.fedjük be spenót levelekkel majd tegyük a hűtőben 3-4-órára.
Az ázsiai mártáshoz az ecete ,sót borsot és a fűszereket keverjük össze.Hozzáadjuk a szója szószt,rizs bort ( vagy sherryt) és folytonosan keverve az olajat belecsurgatjuk.Végül finomra reszelt gyömbért és fokhagymát is hozzáadjuk . Tavasszal a fokhagymát helyettesíthetjük apróra vágott medvehagymával.
A bab kocsonyát szeleteljük( éles késsel) és a mártással kínáljuk.
Hozzávalók:
babkocsonyához
- 300 g száraz bab( jó ha van színesen ,de nem feltétel,fehér, tarka-, vagy barna és fekete babunk)
- 2 evőkanál málna ecet
- frissen őrölt bors és só
- 1 fej apróra vágott lilahagyma
- 500 g spenót levél
- 5 dl erős csontlé vagy erőleves
- zselatin( 5-7 lap)
ázsiai mártáshoz
- 1-2 evőkanál borecet
- frissen őrölt bors és só
- szegfű bors( mozsárban törve)
- koriander( mozsárban törve)
- 2 cl szója szósz
- 4 cl szaké( rizs bor) vagy sherry,esetleg tokaji bor)
- 6 evőkanál szezám olaj
- diónyi friss reszelt gyömbér( én éles késsel aprítom nem reszelem)
- 1 gerezd fokhagyma( ezt tavasszal medvehagymára cserélem)
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése