2017. március 24., péntek

Babkocsonya spenótlevélen ázsiai mártással

 Tavasszal már nem kocsonyára vágyunk,  a zöldségek veszik át a főszerepet, ez  az étel  átmenetet képez  a téli és tavaszi  étrendben. A babkocsonya spenótlevélen recept  a spenót felhasználásának egy új fajta módját kínálja. Érdemes kipróbálni, különleges ízeket ismerünk meg különösen az ázsiai mártás és  spenót együtt új  a magyar ízvilágnak, megéri kísérletezni!  

  



Elkészítése:


A babot áztassuk be egy éjszakára,majd  az áztató vizet öntsük le másnak és friss vízben főzzük puhára.Eztán leszűrjük és még melegen keverjük össze az ecettel, sóval, borssal hagymakockákkal.
Ebben   a páclében hagyjuk legalább egy órát.
A spenót leveleket alaposan mossuk meg és pároljuk meg ( elég a leveleken maradt víz, a felesleges  vizet itassuk fel,és béleljünk ki egy kerek  vagy hosszúkás edényt a spenót levelekkel .Ha egészen zsenge  spenótunk van nem is kell  párolni,elég gondosan megmosni.A leszűrt babot tegyük a spenótra.Készítsük el a levét.Ehhez a húslét melegítsük fel hideg vízbe áztatott zselatin lapokat oldjuk fel benne, és várjunk kicsit míg  hűl ,dermedni kezd majd öntsük a  babra.fedjük be spenót levelekkel majd  tegyük a hűtőben 3-4-órára.






Az ázsiai mártáshoz  az ecete ,sót  borsot és a fűszereket keverjük össze.Hozzáadjuk a szója  szószt,rizs bort ( vagy sherryt) és folytonosan keverve   az olajat belecsurgatjuk.Végül finomra reszelt gyömbért és  fokhagymát is hozzáadjuk . Tavasszal a  fokhagymát helyettesíthetjük  apróra vágott medvehagymával.








A bab kocsonyát szeleteljük( éles késsel) és a mártással  kínáljuk.  


   



Hozzávalók:

babkocsonyához



  • 300 g száraz  bab( jó ha van színesen ,de nem feltétel,fehér, tarka-, vagy  barna és fekete babunk)
  • 2 evőkanál málna ecet
  • frissen őrölt  bors  és só
  • 1 fej apróra vágott lilahagyma

  • 500 g spenót levél
  • 5 dl erős csontlé vagy erőleves 
  • zselatin( 5-7 lap)


 ázsiai mártáshoz 


  • 1-2 evőkanál  borecet
  • frissen őrölt bors és só
  • szegfű bors( mozsárban törve)
  • koriander( mozsárban törve)
  • 2 cl szója szósz
  • 4 cl szaké( rizs bor) vagy sherry,esetleg tokaji bor)
  • 6 evőkanál szezám olaj
  • diónyi friss reszelt gyömbér( én  éles késsel aprítom nem reszelem)
  • 1 gerezd fokhagyma( ezt tavasszal medvehagymára cserélem)
  •  













Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly