Tagliatale vagyis metélt, egy hosszú, szalagszerű tészta. Jelen esetben spenót pürével színezett friss metélt. Tagliatale verde, a tavasz jegyében . Ez a tészta most tojással készült és természetesen kézzel.
Emlékszem volt egy idő amikor modern háziasszony nem gyúrt tésztát a gyári készítésű
tésztákat (egyen tésztákat) ami szép szabályos volt részesítették előnyben. Mára mintha ez is kezdene megváltozni egyre többször hallom, újból gyúrnak tésztát a háziasszonyok és megértem. Nemcsak azért, mert még emlékszem Anyukám és a Nagymamám által készített tésztákra.Igen , nálunk divat volt tésztát gyúrni igaz színes tésztát nem készítettek otthon, akkoriban a krumplis tészta, káposztás tészta, diós- mákos tészta volt gyakori. A házi készítésű tészta íze más. Én mindig frissen készítem a tésztát és rövid pihentetés után ki is főzöm, nem használok szárított tésztát.
Néhány éve beszereztem egy tészta nyújtó gépet is, de be kell látnom nem volt rá nagy szükségem, hisz nem használom túl gyakran.
Igaz, sokkal vékonyabbra lehet vele nyújtani a tésztát mint én azt sodrófával nyújtom ( ezért is vettem), de erre sincs mindig szükség.ezért ha valakinek nincs tészta nyújtó gépe, nehogy visszariadjon a tészta készítéstől!
Általában teljes kiőrlésű lisztet használok a tészta készítéshez, ez alkalommal kísérlet képen három féle liszt került a tésztába rozs-, .fehér-, és kukorica liszt( ez utóbbi szintén házi , kézi őrlésű malomból való )
Hozzávalók :
A gyúró deszkára szitáljuk a lisztet meghintjük a sóval, fészket készítünk a közepébe , ide ütjük a tojást és hozzáadjuk a spenót pürét majd elkezdjük kézzel összedolgozni, gyúrni, közben folyamatosan adagoljuk a vizet hozzá.
Addig gyúrjuk míg sima és rugalmas nem lesz. Letakarva pihentetjük fél órát a tésztát, majd kinyújtjuk.
Kicsit hagyjuk száradni felhasználás előtt.
Forró lobogó sós vízben pár perc alatt megfő ( rövidebb idő szükséges a friss tészta főzéshez mint a szárított tésztákhoz!) Ez esetben is ügyeljünk arra a tésztát ne főzzük túl maradjon "ala dente" vagyis fogkemény. Sokkal élvezetesebb ha érezzük étkezés közben a tészta állagát.
Tálaláskor a tányér közepére egy-két karika mozarellát tettem, erre aszalt paradicsomot szórtam és meglocsoltam az olajával, majd egy kevés erős paprikás olajjal is, a tányérra színes borsot őröltem és erre szedtem a leszűrt tésztát. A tészta tetejét kevés juhtúró koronázza. Hajszál vékony sonka szeleteket is kínáltam mellé.
Könnyű tavaszi fogás , sok zöld salátával komplett ebéd.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Emlékszem volt egy idő amikor modern háziasszony nem gyúrt tésztát a gyári készítésű
tésztákat (egyen tésztákat) ami szép szabályos volt részesítették előnyben. Mára mintha ez is kezdene megváltozni egyre többször hallom, újból gyúrnak tésztát a háziasszonyok és megértem. Nemcsak azért, mert még emlékszem Anyukám és a Nagymamám által készített tésztákra.Igen , nálunk divat volt tésztát gyúrni igaz színes tésztát nem készítettek otthon, akkoriban a krumplis tészta, káposztás tészta, diós- mákos tészta volt gyakori. A házi készítésű tészta íze más. Én mindig frissen készítem a tésztát és rövid pihentetés után ki is főzöm, nem használok szárított tésztát.
Néhány éve beszereztem egy tészta nyújtó gépet is, de be kell látnom nem volt rá nagy szükségem, hisz nem használom túl gyakran.
Általában teljes kiőrlésű lisztet használok a tészta készítéshez, ez alkalommal kísérlet képen három féle liszt került a tésztába rozs-, .fehér-, és kukorica liszt( ez utóbbi szintén házi , kézi őrlésű malomból való )
Hozzávalók :
- 100 g rozs liszt
- 100 g fehér liszt
- 100 g kukorica liszt
- 1 tojás
- só ( kávés kanál) ízlés szerint
- 1-1,5 dl víz ( amennyit felvesz)
- 100 g spenót püré ( hagyományos módon készítve, de medvehagymával ízesítve)
A gyúró deszkára szitáljuk a lisztet meghintjük a sóval, fészket készítünk a közepébe , ide ütjük a tojást és hozzáadjuk a spenót pürét majd elkezdjük kézzel összedolgozni, gyúrni, közben folyamatosan adagoljuk a vizet hozzá.
Addig gyúrjuk míg sima és rugalmas nem lesz. Letakarva pihentetjük fél órát a tésztát, majd kinyújtjuk.
Kicsit hagyjuk száradni felhasználás előtt.
Forró lobogó sós vízben pár perc alatt megfő ( rövidebb idő szükséges a friss tészta főzéshez mint a szárított tésztákhoz!) Ez esetben is ügyeljünk arra a tésztát ne főzzük túl maradjon "ala dente" vagyis fogkemény. Sokkal élvezetesebb ha érezzük étkezés közben a tészta állagát.
Tálaláskor a tányér közepére egy-két karika mozarellát tettem, erre aszalt paradicsomot szórtam és meglocsoltam az olajával, majd egy kevés erős paprikás olajjal is, a tányérra színes borsot őröltem és erre szedtem a leszűrt tésztát. A tészta tetejét kevés juhtúró koronázza. Hajszál vékony sonka szeleteket is kínáltam mellé.
Könnyű tavaszi fogás , sok zöld salátával komplett ebéd.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése