2017. március 22., szerda

Tagliatale verde

  Tagliatale  vagyis metélt,  egy hosszú, szalagszerű tészta. Jelen esetben spenót pürével színezett friss metélt. Tagliatale verde, a tavasz jegyében . Ez  a tészta most  tojással készült és természetesen  kézzel.

házi tészta

Emlékszem  volt egy idő amikor  modern háziasszony  nem gyúrt tésztát   a gyári  készítésű
 tésztákat (egyen tésztákat) ami szép szabályos volt részesítették előnyben. Mára mintha ez is kezdene megváltozni egyre többször hallom,  újból gyúrnak  tésztát  a háziasszonyok és megértem. Nemcsak azért, mert még emlékszem Anyukám  és  a Nagymamám  által készített tésztákra.Igen , nálunk divat volt tésztát gyúrni igaz színes tésztát nem készítettek otthon,  akkoriban a krumplis tészta, káposztás  tészta,  diós- mákos tészta volt gyakori.  A házi készítésű tészta íze más. Én mindig frissen készítem a tésztát és rövid pihentetés után ki is  főzöm,  nem használok szárított tésztát.
Néhány éve beszereztem egy tészta nyújtó gépet is, de be kell látnom  nem volt rá nagy szükségem, hisz nem használom túl gyakran.

házi tészta

Igaz,  sokkal vékonyabbra lehet vele nyújtani a tésztát mint én azt sodrófával  nyújtom ( ezért is vettem), de erre sincs mindig szükség.ezért ha valakinek nincs tészta nyújtó gépe, nehogy visszariadjon  a tészta készítéstől!
Általában  teljes kiőrlésű lisztet használok  a tészta készítéshez,  ez alkalommal kísérlet képen  három féle liszt került  a tésztába rozs-, .fehér-, és kukorica liszt( ez utóbbi szintén házi , kézi őrlésű malomból való )

Hozzávalók :


  • 100 g rozs liszt
  • 100 g fehér liszt  
  • 100 g kukorica liszt
  • 1 tojás 
  • só ( kávés kanál)  ízlés szerint
  •  1-1,5 dl víz ( amennyit felvesz)
  • 100 g spenót püré ( hagyományos  módon készítve, de medvehagymával  ízesítve)


 A  gyúró  deszkára szitáljuk  a lisztet meghintjük a sóval, fészket  készítünk  a közepébe , ide ütjük  a tojást és hozzáadjuk a spenót pürét majd  elkezdjük kézzel  összedolgozni, gyúrni, közben folyamatosan adagoljuk  a vizet  hozzá.
Addig gyúrjuk míg sima és rugalmas nem lesz. Letakarva pihentetjük  fél órát a tésztát, majd kinyújtjuk.
 Kicsit hagyjuk  száradni felhasználás előtt.
Forró lobogó sós vízben pár perc alatt megfő ( rövidebb idő szükséges    a  friss tészta főzéshez mint a   szárított tésztákhoz!) Ez esetben is ügyeljünk   arra  a tésztát ne főzzük  túl  maradjon  "ala dente" vagyis  fogkemény. Sokkal élvezetesebb ha érezzük étkezés közben  a tészta állagát.

Tálaláskor   a tányér közepére egy-két karika mozarellát tettem, erre aszalt paradicsomot szórtam és meglocsoltam  az olajával, majd egy kevés erős paprikás olajjal is, a  tányérra  színes borsot őröltem és erre szedtem  a  leszűrt tésztát. A tészta tetejét kevés juhtúró koronázza. Hajszál vékony sonka szeleteket is  kínáltam mellé.

 
Könnyű tavaszi fogás ,  sok  zöld salátával  komplett ebéd.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly