Április van ma, az elmúlt napokban váltakozott a hőmérséklet volt hideg és jó idő is amikor a hőmérő higanyszála két-három napon keresztül is elérte majd a 20 fokot. Beköszönt a tavasz, lassan hiába az átmeneti lehűlés, már nagyon vágyunk a zöldre, saláta, retek, spenót, csalán, medvehagyma kellene hogy az asztalunkra kerüljön már ezekben a napokban.
Mégsem ezt történik? Igen ennek az oka a COVID -19 koronavírus járvány most azt esszük ami van itthon, a tartalékainkat éljük fel, mert komolyan vesszük a "maradj otthon" segíthet a járvány kezelésében.
A mi családunkat szétszakította a járvány a férjem maradt az "állandó "lakásunkban, ahol a télire eltett tartalékokból maradt még bőven és ha én ott lennék a kertben található vadfűszerekből, növényekből már némi friss zöldet is tudnék tálalni, de nem így van, én a gyerekkel 379 km távol a 7. emeleten várom a járvány végét. Most ehhez a helyzethez alkalmazkodva élünk, főzünk a következő időszakban .
Találtam még néhány céklát a zöldségek közt amiről úgy gondoltam a legjobb ha salátaként végzi így lett belőle a klasszikus cékla saláta.
Menzás cékla!.- szalad fülig az én gimnazistám szája , amikor először tettem elé pár éve a cékla salátám.
Igen, bármilyen furcsa, bár a céklát túlzás nélkül állíthatom imádjuk és igen változatos formában esszük -isszuk, legtöbbször mégis nyersen kerül terítékre különböző salátaként, de sütve, mézzel, dióval, balzsam ecettel és levesként is legfőképp borcs leves,vagy cékla boullion formájában is gyakran lehet vele nálunk találkozni, sőt az is előfordul, hogy süteménybe, jégkrémbe kerül.
Savanyúságként azonban csak mostanában, pontosabban a tavalyi szezonban készítettem először. Rögtön meg is bántam, hogy ilyen sokat váratott magára, azóta már a sokadik adag is elfogyott.
Komoly változások vannak nálunk az elmúlt években, az egyik fő "kosztosom" menza menüre kényszerült, ezt nehéz elfogadni, de ebben a helyzetben nincs, nem volt más választásunk, így jönnek a külső impulzusok a konyhámat érintően. Lám -lám menza céklát csináltam ..
Jó tudni :
A céklának vérnyomás csökkentő hatása van, javítja a keringést, növeli az állóképességet ( nitrát tartalmának köszönhetően) Az agyi vérkeringés javítása miatt az időseknek is ajánlott késleltetheti a demencia kialakulását.
Kálium tartalma miatt a szívműködésre is van pozitív hatása.
C vitamin forrás, emellett kalcium, vas, magnézium,mangán,foszfor,nátrium,cink ,réz és szelén is van benne.
A cékla lúgosít, antioxidáns hatású.
Rákmegelőző étrend egyik alap zöldsége.
A mi családunkat szétszakította a járvány a férjem maradt az "állandó "lakásunkban, ahol a télire eltett tartalékokból maradt még bőven és ha én ott lennék a kertben található vadfűszerekből, növényekből már némi friss zöldet is tudnék tálalni, de nem így van, én a gyerekkel 379 km távol a 7. emeleten várom a járvány végét. Most ehhez a helyzethez alkalmazkodva élünk, főzünk a következő időszakban .
Találtam még néhány céklát a zöldségek közt amiről úgy gondoltam a legjobb ha salátaként végzi így lett belőle a klasszikus cékla saláta.
Menzás cékla!.- szalad fülig az én gimnazistám szája , amikor először tettem elé pár éve a cékla salátám.
Igen, bármilyen furcsa, bár a céklát túlzás nélkül állíthatom imádjuk és igen változatos formában esszük -isszuk, legtöbbször mégis nyersen kerül terítékre különböző salátaként, de sütve, mézzel, dióval, balzsam ecettel és levesként is legfőképp borcs leves,vagy cékla boullion formájában is gyakran lehet vele nálunk találkozni, sőt az is előfordul, hogy süteménybe, jégkrémbe kerül.
Savanyúságként azonban csak mostanában, pontosabban a tavalyi szezonban készítettem először. Rögtön meg is bántam, hogy ilyen sokat váratott magára, azóta már a sokadik adag is elfogyott.
Komoly változások vannak nálunk az elmúlt években, az egyik fő "kosztosom" menza menüre kényszerült, ezt nehéz elfogadni, de ebben a helyzetben nincs, nem volt más választásunk, így jönnek a külső impulzusok a konyhámat érintően. Lám -lám menza céklát csináltam ..
Jó tudni :
A céklának vérnyomás csökkentő hatása van, javítja a keringést, növeli az állóképességet ( nitrát tartalmának köszönhetően) Az agyi vérkeringés javítása miatt az időseknek is ajánlott késleltetheti a demencia kialakulását.
Kálium tartalma miatt a szívműködésre is van pozitív hatása.
C vitamin forrás, emellett kalcium, vas, magnézium,mangán,foszfor,nátrium,cink ,réz és szelén is van benne.
A cékla lúgosít, antioxidáns hatású.
Rákmegelőző étrend egyik alap zöldsége.
hozzávalók :
- 2 kg cékla
- 9 dl hígított ecet eszencia ( 1 dl alma vagy borcet + 8 dl víz)
- 30 g só
- 5 g köménymag
- 5 g torma
Elkészítése:
A nyers céklát nagyon alaposan megmossuk, majd bő vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Gyengén sózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Azonban vigyázzuk arra ne főjön szét, kellően legyen puha a cékla, azonban ne legyen túl puha. Ez utóbbi esetben keveréskor összetörik, kevésbé mutatós, gusztusos lesz.
A megfőtt céklát leszűrjük majd az edényre visszatéve a fedőt még pár percig hagyjuk állni a főtt céklákat a saját gőzükben.
Még melegen meghámozzuk a céklát a baby cékla esetében hagyhatjuk egészben, a normál cékla esetében karikázzuk fel, de ne túl vastagra, ám ne is vékonyra, nagyon mutatós ha recés késsel dolgozunk.
Vizet felforraljuk a sóval köménymaggal végül hozzáadjuk az ecetet és lehűtjük.
Az előbbiek szerint felszeletelt céklát szélesszájú üvegbe tesszük beledobjuk a torma darabokat és felöntjük hogy a lé ellepje az üveget lezárjuk és hideg helyen tároljuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése