2020. április 25., szombat

Pikáns narancssaláta

Narancs  és hagyma  együtt ?
Meglepő , de nem lehetetlen kombináció,érdemes kipróbálni   a pikáns narancssalátában !



Üdítő, érdekes ízkombináció, pikáns, mi  megkedveltük, évek óta készítem  magunknak  és már  másoknak is.
Emlékszem  alig,hogy megérkeztem Belgrádba anno, immár 20 éve ( hogy repül az idő)az első "bemutatkozásom"-kor is szerepelt  közkívánatra a menüben. 
Egy ismerősünk lakásavatója volt, amin én kaptam a megtisztelő  rendezvényszervező,felkért  háziasszonyi tisztet.  30-40 főnyi társaság, számomra ismeretlen emberek, nem az én ízvilágom szokott ínyencek,akik szerencsémre  bátran kóstoltak, próbáltak ki mindent amit az asztalra tettem .Édes-savanyú, ami erre felé akkoriban  elképzelhetetlennek tűnt,ilyen volt ez  a pikáns narancssaláta ,  aztán  lassan  fogyott a tálcákról, tálakból minden.
Először  csak udvariasságnak gondoltam a dicséretet, aztán "gyanús" lett, amikor évek múlva is emlegették, rájöttem  komolyan  gondolták.
Azóta is folyamatosan  az étlapunkon van,  szerepel  a vendégváró  ételeink közt  ez a a pikáns  sonkás- hagymás narancs saláta.




Ha  csak kettőnknek csinálom előfordul nem keverem be, minden ki  a saját tányérján készítheti el ezt a salátát  a  hozzávalók tetszés szerinti kombinálásával.
Ez a saláta arab eredetű, talán a mi ízlésünknek első hallásra szokatlan a  narancs és hagyma kombinációja, de ajánlom érdemes egy próbát tenni,  nem fog csalódást okozni.
Elkészítése mint általában  a kevert salátáké  nem okoz különösebb nehézséget,  a hozzávalók gondos előkészítés után bekeverjük és tálaljuk egyszerűen.Ügyeljünk arra mivel az öntetbe  olajat is tettünk, a saláta leveket  az olajtól megfonnyadnak, nem lesz  harsány zöld és ropogós a zöldsaláta ha  korábban öntjük le  a pikáns  salátánkat, így közvetlen fogyasztás előtt tanácsos  az öntetet  a kész salátára  tenni.







 A salátákat megmossuk, centrifugázzuk, csíkokra  vágjuk vagy apróra tépkedjük. A narancsokat meghámozzuk, karikára vágjuk, vagy gerezdekre szedjük és harmadoljuk őket. Az új hagymát, póréhagymát, lilahagymát karikázzuk fel,.a sonkát is csíkokra vagy apró darabokra vágjuk. 
A hozzávalókat salátástálban összekeverjük eztán összekeverjük  vagy shakerben összerázzuk a öntethez a mustárt, fehér balzsamecetet, mézet, fehér borsot pici sót és az olajat. Mint azt már fentebb írtam  csak  a tálalás előtt adjuk az öntetet a  bekevert salátához.

Hozzávalók:


  • egy fej  saláta  
  • 150 g sonka ( lehet  gépsonka , vagy füstölt sonka esetleg a kettő kombinációja is 
  • 2 narancs
  • csomag újhagyma vagy egy póréhagyma vagy  1 fej lilahagyma
  • 2 kanál mustár dijoni vagy csípős tormás, vagy magos mustár
  •  öntet fehér balzsamecet
  • kiskanál méz
  • frissen őrölt fehér bors ízlés szerint
  • 2 kanál olívaolaj 
  •  csipet só

Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...