Meglepő , de nem lehetetlen kombináció,érdemes kipróbálni a pikáns narancssalátában !
Üdítő, érdekes ízkombináció, pikáns, mi megkedveltük, évek óta készítem magunknak és már másoknak is.
Emlékszem alig,hogy megérkeztem Belgrádba anno, immár 20 éve ( hogy repül az idő)az első "bemutatkozásom"-kor is szerepelt közkívánatra a menüben.
Egy ismerősünk lakásavatója volt, amin én kaptam a megtisztelő rendezvényszervező,felkért háziasszonyi tisztet. 30-40 főnyi társaság, számomra ismeretlen emberek, nem az én ízvilágom szokott ínyencek,akik szerencsémre bátran kóstoltak, próbáltak ki mindent amit az asztalra tettem .Édes-savanyú, ami erre felé akkoriban elképzelhetetlennek tűnt,ilyen volt ez a pikáns narancssaláta , aztán lassan fogyott a tálcákról, tálakból minden.
Először csak udvariasságnak gondoltam a dicséretet, aztán "gyanús" lett, amikor évek múlva is emlegették, rájöttem komolyan gondolták.
Ha csak kettőnknek csinálom előfordul nem keverem be, minden ki a saját tányérján készítheti el ezt a salátát a hozzávalók tetszés szerinti kombinálásával.
Azóta is folyamatosan az étlapunkon van, szerepel a vendégváró ételeink közt ez a a pikáns sonkás- hagymás narancs saláta.
Ha csak kettőnknek csinálom előfordul nem keverem be, minden ki a saját tányérján készítheti el ezt a salátát a hozzávalók tetszés szerinti kombinálásával.
Ez a saláta arab eredetű, talán a mi ízlésünknek első hallásra szokatlan a narancs és hagyma kombinációja, de ajánlom érdemes egy próbát tenni, nem fog csalódást okozni.
Elkészítése mint általában a kevert salátáké nem okoz különösebb nehézséget, a hozzávalók gondos előkészítés után bekeverjük és tálaljuk egyszerűen.Ügyeljünk arra mivel az öntetbe olajat is tettünk, a saláta leveket az olajtól megfonnyadnak, nem lesz harsány zöld és ropogós a zöldsaláta ha korábban öntjük le a pikáns salátánkat, így közvetlen fogyasztás előtt tanácsos az öntetet a kész salátára tenni.
A salátákat megmossuk, centrifugázzuk, csíkokra vágjuk vagy apróra tépkedjük. A narancsokat meghámozzuk, karikára vágjuk, vagy gerezdekre szedjük és harmadoljuk őket. Az új hagymát, póréhagymát, lilahagymát karikázzuk fel,.a sonkát is csíkokra vagy apró darabokra vágjuk.
A hozzávalókat salátástálban összekeverjük eztán összekeverjük vagy shakerben összerázzuk a öntethez a mustárt, fehér balzsamecetet, mézet, fehér borsot pici sót és az olajat. Mint azt már fentebb írtam csak a tálalás előtt adjuk az öntetet a bekevert salátához.
Hozzávalók:
- egy fej saláta
- 150 g sonka ( lehet gépsonka , vagy füstölt sonka esetleg a kettő kombinációja is
- 2 narancs
- csomag újhagyma vagy egy póréhagyma vagy 1 fej lilahagyma
- 2 kanál mustár dijoni vagy csípős tormás, vagy magos mustár
- öntet fehér balzsamecet
- kiskanál méz
- frissen őrölt fehér bors ízlés szerint
- 2 kanál olívaolaj
- csipet só
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése