Ha fellapozzuk a szakácskönyveket a többségük a zöldséglevesek receptjeiben csontlevet említ amiben feltesszük főni a zöldségeket vagy avval engedik fel a levest,így van ez a gombaleves esetében is.Ez egy kicsit meglep, illetve idegenkedem tőle, mert a zöldséglevesek esetében a zöldség ízét szeretném kihangsúlyozni, tehát maximum egy zöldség eszenciát,alaplevet tudnék elképzelni, de az esetek többségében a víz is tökéletesen megfelel szerintem. .
Talán nem mindenki ért majd egyet velem, mondván gazdagabb lesz az ízvilága a leveseknek a csontlétől.ám most szerintem nem az a célunk, a vegetáriánusok biztosan a pártomon lesznek majd. Ha zöldség levest főzünk az ne tartalmazzon húst, húslevet, erőlevest stb szerintem, természetesen vannak kivételek, különleges levesek mint a borscs,minestrone,palóc leves de az egyszerű levesek mint zöldborsó, zöldbab, karalábé gomba és még folytathatnám a sort hús nélküliek nálunk .
A gomba leves esetében a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, ilyenkor tavasszal használhatunk bátran újhagymát zöldjével együtt ( színesebb és frissebb lesz a levesünk )
a lepirított hagymához adjuk a megmosott szükség szerint darabolt ( szeletelt , negyedelt gombát és a répákat. Sózzuk, őrölt pirospaprikát szórunk rá és felöntjük vízzel. Miután fedő alatt puhára , de nem túl puhára főztük, világos rántást készítünk és berántjuk a gombalevest, belefőzzük a csipetkét, tejfölt keverünk bele, jól átforraljuk tálalás előtt és apróra vágott petrezselyemmel szórva kínáljuk.
Leves betétként csipeke jár bele vagy galuska.
(A rántáshoz az olajat felforrósítjuk, a lisztet állandó keverés mellett megpirítjuk, majd felengedjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük és a forrásban lévő leveshez adjuk ,megkeverjük a berántott levest és átforraljuk.)
Gombaleves hozzávalói:
- 200 g gomba
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 40 g liszt
- 10 g őrölt pirospaprika
- csipet só
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1/2 fej hagyma ( 1-2 újhagyma zöldjével együtt)
- 2 dl tejföl
- 1,5 víz
- olaj
A csipetke hozzávalói :
- 150-200 g liszt
- 1 tojás
- csipet só
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, megsózzuk és jó kemény tésztává gyúrjuk.
Kis cipóra formáljuk, kicsit hagyjuk szikkadni, majd lisztezzük és két ujjunk közé csippentve apró darabokat csipegetünk belőle. A széleit folyamatosan lisztezzük és a lecsipkedett darabokat is . Levesben főzzük ki, úgy, hogy a rántás után adjuk a majdnem kész leveshez, pár perc alatt feljön a leves tetejére ekkor már kész is.
A leveseket szeretem forrón tálalni ezt javaslom a magyaros gombaleves esetében is !
.Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése