2020. május 1., péntek

Magyaros gombaleves

Ez egyik legismertebb fogás  amit gombából szoktunk készíteni talán a gombaleves. A  ,magyaros gomba leves az egyszerű levesek közé  tartozik. Nemcsak a kategóriába sorolása miatt egyszerű, elkészíteni is könnyű.

Ha fellapozzuk  a szakácskönyveket  a többségük   a zöldséglevesek  receptjeiben  csontlevet  említ  amiben feltesszük  főni  a zöldségeket vagy avval engedik fel  a levest,így van ez a  gombaleves esetében is.Ez egy kicsit meglep,  illetve idegenkedem tőle, mert  a zöldséglevesek esetében  a  zöldség ízét szeretném kihangsúlyozni,  tehát maximum egy zöldség eszenciát,alaplevet tudnék elképzelni, de az esetek többségében  a víz is tökéletesen megfelel szerintem. .
Talán nem mindenki ért majd egyet velem, mondván gazdagabb lesz az ízvilága a leveseknek a  csontlétől.ám most szerintem nem az  a célunk, a  vegetáriánusok biztosan  a pártomon lesznek majd. Ha zöldség levest  főzünk az  ne tartalmazzon húst, húslevet,  erőlevest stb szerintem, természetesen vannak kivételek, különleges  levesek  mint a borscs,minestrone,palóc leves de az egyszerű levesek mint zöldborsó, zöldbab,  karalábé gomba és még folytathatnám a sort  hús nélküliek nálunk .




Magyaros  gombaleves




A gomba leves esetében  a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, ilyenkor tavasszal használhatunk  bátran újhagymát zöldjével együtt ( színesebb és frissebb lesz  a levesünk )
a  lepirított  hagymához adjuk a  megmosott  szükség szerint darabolt (  szeletelt , negyedelt  gombát és a répákat. Sózzuk, őrölt pirospaprikát  szórunk rá  és felöntjük vízzel. Miután  fedő alatt puhára  , de nem túl puhára főztük, világos rántást készítünk és berántjuk a gombalevest, belefőzzük a csipetkét, tejfölt keverünk bele,  jól átforraljuk  tálalás előtt és apróra vágott  petrezselyemmel szórva kínáljuk.
Leves betétként  csipeke jár bele  vagy galuska.
(A rántáshoz  az olajat felforrósítjuk,  a lisztet állandó keverés mellett megpirítjuk, majd felengedjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük  és a forrásban lévő leveshez adjuk ,megkeverjük a berántott levest  és átforraljuk.) 




Gombaleves hozzávalói:


gomba



  • 200 g gomba
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 40 g liszt 
  • 10 g  őrölt pirospaprika
  •  csipet só
  • 1/2 csokor petrezselyem
  •  1/2 fej  hagyma ( 1-2 újhagyma zöldjével együtt)
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 víz
  • olaj



A csipetke   hozzávalói :

  •  150-200 g liszt
  •  1 tojás
  • csipet só


Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, megsózzuk és jó kemény tésztává gyúrjuk.
Kis cipóra formáljuk, kicsit hagyjuk szikkadni, majd   lisztezzük és két ujjunk közé csippentve apró darabokat csipegetünk belőle.   A széleit folyamatosan lisztezzük és  a lecsipkedett darabokat  is . Levesben  főzzük ki, úgy, hogy  a rántás után adjuk a majdnem kész leveshez, pár perc alatt feljön a leves tetejére ekkor már kész is.

A leveseket  szeretem forrón tálalni  ezt javaslom a magyaros gombaleves esetében is !

 

gombaleves

.Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...