2020. május 3., vasárnap

Gombás rizs

Emlékszem sokszor hallottam az unalmas  párolt rizst izgalmasabbá tehetjük ha elvegyítjük zöldségekkel és csinálunk belőle gombás rizst, kukoricás rizst,vagy rizibizit, de apró sonka darabokat is adhatunk hozzá, akkor kapjuk a sonkás rizst és folytathatnám a sort rizses ételek variálására.





Gombás rizs



A párolt rizs elkészítése nem bonyolult mégis nem árt ha leírom,bár nem kétlem szerepel már  valahol.
A rizst megmossuk folyóvízben  szűrőkanálba téve ( előtte ha szükséges válogassuk át,  a hibás szemeket távolítsuk el ) Addig kell mosni a rizst, amíg  a víz áttetsző   egészen tiszta nem  lesz, ha megfigyeljük az elején fehér, tejszerű .ezután lecsöpögtetjük a  megmosott rizst eltávolítva  a felesleges vizet.

Egy lábosban  olajat /vajat hevítünk és  rádobjuk az előkészített riszt, megkeverjük és addig keverjük amíg  át nem  izzik. Eztán felöntjük vízzel a víz mennyisége annyi legyen ami ellepi a rizst  és még 1-1,5 ujjnyi feletette most megsózzuk, majd  fedő alatt főzzük míg   fel nem forr, még 5 percig hagyjuk forrni,  utána  a tűzhelyet  elzárjuk és  a gőzében  továbbra is fedő alatt hagyjuk puhulni kb. 20 percet  a rizst.  Nem kevergetjük   már miután  a vizet hozzáadtuk!
Ha kész, megpuhult  a rizs  kevés vaj forgácsot  adunk hozzá és kész is a  párolt rizs.  Általában   apróra vágott petrezselyem zölddel tálalják és  nagyon mutatós  ha  pohár vagy kis tálka segítségével formázzuk.
Lehetne bele hagymát is tenni bele, én azt az utóbbi években nem szoktam 
A gombás rizs készítése annyiban tér el az egyszerű párolt rizs készítéstől, hogy gombával gazdagítjuk a rizst, finomabb lesz ha nem pároljuk a gombát  együtt   a rizzsel bár azt is megtehetnénk ekkor a  mi után elzártuk a  tűzhelyet tegyük a  szeletekre/ cikkekre vágott  gombát  a  rizst tetejére és hagyjuk párolódni  a rizsen majd  ha elkészült keverjük össze tálalás előtt.
Másik  módszer ami talán még finomabbá teszi a gombás rizst  ha  a gombát  lepirítjuk mielőtt a rizsbe kevernénk.
A gombákat gondosan tisztítsuk meg,  a szárak végeit vágjuk le,  hámozni szükségtelen  csak alaposan mossuk meg őket,.nagyságtól függően szeleteljük vagy  negyedeljük,cikkekre vágjuk a gombát.Én szeretem ha  ha  egészben maradnak abban az esetben ha sikerül kicsi  apró gombához jutnom.


Csiperke gomba

A serpenyőben olajat hevítünk és  a gombát rátéve meg pirítjuk,  általában először kevés levet enged  a gomba,  megvárjuk amíg az elpárolog és addig pirítjuk amíg kevés  színt nem kap .
A gombát fűszerezhetjük  szárított borsikafűvel,  oregánóval  .
A kész pirított gombát keverjük bele  a  párolt rizsbe és  apróra vágott petrezselyem zölddel esetleg  a van  zöld  friss kakukkfű avval is valamint  oreganóval meghintve  kínáljuk frissen sültek mellé,  rántott szelethez ,  vagy önálló fogásként vegetáriánus étrendbe iktatva,
 



Hozzávalók:

  • 400 g rizs
  • 200 g  csiperke  gomba
  • 2 g olaj
  • oreganó
  • kakukkfű
  • vagy borsikafű
  • 2 g vaj 


Jó étvágyat ! 

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki!
Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring&ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...