Emlékszem sokszor hallottam az unalmas párolt rizst izgalmasabbá tehetjük ha elvegyítjük zöldségekkel és csinálunk belőle gombás rizst, kukoricás rizst,vagy rizibizit, de apró sonka darabokat is adhatunk hozzá, akkor kapjuk a sonkás rizst és folytathatnám a sort rizses ételek variálására.
A párolt rizs elkészítése nem bonyolult mégis nem árt ha leírom,bár nem kétlem szerepel már valahol.
A rizst megmossuk folyóvízben szűrőkanálba téve ( előtte ha szükséges válogassuk át, a hibás szemeket távolítsuk el ) Addig kell mosni a rizst, amíg a víz áttetsző egészen tiszta nem lesz, ha megfigyeljük az elején fehér, tejszerű .ezután lecsöpögtetjük a megmosott rizst eltávolítva a felesleges vizet.
Egy lábosban olajat /vajat hevítünk és rádobjuk az előkészített riszt, megkeverjük és addig keverjük amíg át nem izzik. Eztán felöntjük vízzel a víz mennyisége annyi legyen ami ellepi a rizst és még 1-1,5 ujjnyi feletette most megsózzuk, majd fedő alatt főzzük míg fel nem forr, még 5 percig hagyjuk forrni, utána a tűzhelyet elzárjuk és a gőzében továbbra is fedő alatt hagyjuk puhulni kb. 20 percet a rizst. Nem kevergetjük már miután a vizet hozzáadtuk!
Ha kész, megpuhult a rizs kevés vaj forgácsot adunk hozzá és kész is a párolt rizs. Általában apróra vágott petrezselyem zölddel tálalják és nagyon mutatós ha pohár vagy kis tálka segítségével formázzuk.
Lehetne bele hagymát is tenni bele, én azt az utóbbi években nem szoktam
A gombás rizs készítése annyiban tér el az egyszerű párolt rizs készítéstől, hogy gombával gazdagítjuk a rizst, finomabb lesz ha nem pároljuk a gombát együtt a rizzsel bár azt is megtehetnénk ekkor a mi után elzártuk a tűzhelyet tegyük a szeletekre/ cikkekre vágott gombát a rizst tetejére és hagyjuk párolódni a rizsen majd ha elkészült keverjük össze tálalás előtt.
Másik módszer ami talán még finomabbá teszi a gombás rizst ha a gombát lepirítjuk mielőtt a rizsbe kevernénk.
A gombákat gondosan tisztítsuk meg, a szárak végeit vágjuk le, hámozni szükségtelen csak alaposan mossuk meg őket,.nagyságtól függően szeleteljük vagy negyedeljük,cikkekre vágjuk a gombát.Én szeretem ha ha egészben maradnak abban az esetben ha sikerül kicsi apró gombához jutnom.
A serpenyőben olajat hevítünk és a gombát rátéve meg pirítjuk, általában először kevés levet enged a gomba, megvárjuk amíg az elpárolog és addig pirítjuk amíg kevés színt nem kap .
A gombát fűszerezhetjük szárított borsikafűvel, oregánóval .
A kész pirított gombát keverjük bele a párolt rizsbe és apróra vágott petrezselyem zölddel esetleg a van zöld friss kakukkfű avval is valamint oreganóval meghintve kínáljuk frissen sültek mellé, rántott szelethez , vagy önálló fogásként vegetáriánus étrendbe iktatva,
Hozzávalók:
- 400 g rizs
- 200 g csiperke gomba
- 2 g olaj
- só
- oreganó
- kakukkfű
- vagy borsikafű
- 2 g vaj
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki!
Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring&ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése