2014. december 10., szerda

Sligovicás-aszaltszilvás szaloncukrom

Nagyon belelendültem tegnap este, először csak  néhány próba darabot szándékoztam készíteni aztán "elkapott a gépszíj".
Az elmúlt évek  decemberében  volt szerencsénk   a szaloncukor készítő gyorstalpalón a Vendéglátó -ipari Múzeumban belekóstolni  az alapokkal megismerkedni erről  már szóltam korábban egy másik bejegyzésben .

Lassan némi gyakorlatra is szert tettem,így sokkal   csinosabb formákat sikerült az idén   kialakítanom, természetesen nem vetekedhet a gépi egyenletes   "szép" formájú szaloncukrokkal ,de nem is ez a cél .Az íze  azonban egyedi, különleges és finom .
Nem,  nem hagyományos   és talán soha többé  nem lesz ilyen ízesítésű, vagy talán  mégis ,majd kiderül  ezért leírom   a receptet .
Alkoholos, nem nagyon csak egy kicsit  pont amennyire kell .
Az idén mogyorónk van sok ezért mi sem természetesebb  ez lesz az alapanyag  a szaloncukornál is természetesen jó lenne más olajos  maggal is mandulával, földimogyoróval   dióval bátran helyettesíthető,
Natúr mogyorót használunk,ezt  száraz serpenyőben  kicsit megpörkölöm   darálás előtt.
S késes aprítóban  több fokozatban  szinte krémessé  keverem,  bár az sem baj ha kicsit darabosabb marad s roppan majd  a fogunk alatt.
Ízlés szerint adagoljunk hozzá cukrot a darálás  során  én  ebben az esetben sem szeretném ha túl édes lenne  hisz a csokoládé amivel bevonjuk majd és az aszalt szilva is   elég édes számomra ezért csak   minimális mézet (most gesztenye méz van  bontva, abból) kanalazok bele, egy teáskanálnyit összesen.
Végül az aszaltszilvát is beleaprítom . Lehet fokozni az élvezeteket és az aszaltszilvát is előre  sligovicába áztatni  egy rövid időre Végezetül a krémes formázható állapot elérése érdekében  leheletnyi  vagy kicsit több  sligovicával  lazítjuk  a masszát  amit ezek után könnyedén tudunk  majd tetszés szerint formázni.
Én egyszer használatos gumi kesztyűben dolgozom szerintem így  könnyebben lehet  kis gombócokat,  majd azt kicsit kilapítva, nyújtva  klasszikus  szaloncukor formát  kialakítani .Egyenletes lesz a felülete  és nem ragad, de nem  kötelező követni , lehet  sima kézzel i s  "gyurmázni "


Sütőpapírral lefedett tálcára  fektetjük  a kész  szaloncukrokat , hagyjuk  szikkadni,  száradni  egy kicsit  majd vízfürdő felett  csokoládét olvasztunk,néhány  félretett kockával  ( kb 1/3 mennyiség) visszahűtjük a  csokoládé masszánkat és két villa segítségével  egyenként  kimártjuk a  szaloncukrokat. Ismét sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük és   szoba hőmérsékleten várjuk míg megszilárdul a csokoládé.
Ha  jól dolgoztunk fényes sima ( vagy kicsit  rusztikus  ) felületű roppanós csokoládéval bevont szaloncukrokat  nyertünk  a fenti  receptet követve,
Eztán jöhet  a csomagolás.
Megint sütőpapírra lesz szükségünk  15-17 cm széles csíkot vágjunk le,  hajtogassuk  három részre vágjuk el  és  ellentétesen megcsavarva  a végeit  csomagoljuk be  a szaloncukrokat  ollóval rojtozzuk  a papír végeit s tetszés szerinti  színes papír-, fólia borítást csíptessünk közvetlen   a szaloncukor köré.
Majdnem olyan a végeredmény mint a békebeli szaloncukor  volt..ha  mégsem az sem baj  az íze garantáltan kárpótol  a külcsínért...
Különleges íz világ talán kicsit szokatlan is,,nekünk  azonban  elnyerte  a tetszésünket a próba darabok után indul a sorozat gyártás  a Rozmaring & Ibolya műhelyében  a  2014 karácsonyára.

Mogyoró" marcipán"& aszalt szilva & sligovica 

ebből  készül a  sligovicás  -aszaltszilvás  szaloncukor
 Hozzávalók :

  • 100 g pörkölt  mogyoró ( nem sós!!!)
  • 1 teás kanál méz  vagy  tetszés szerint cukor 
  • 50 g magozott aszalt szilva
  • 1 cl sligovica ( szilva pálinka) 

  •  100 g  Étcsokoládé ( 65 %-os kakaó tartalommal)
  • sütőpapír & fólia vagy színes papír  a csomagoláshoz A technológia a megegyezik a tavaly "gyártott
Zöld-diós dió marcipános házi készítésű szaloncukor  előállításánál alkalmazott technikával   
annyi változás történt,hogy  azóta rutinosabbak lettünk    ügyesebbek lettek a kezeink   tapasztaltabbak  és idősebbek lettünk   ( nálam ez utóbbi kevésbé pozitívum  ám   a csemetének javára válik ).

Hívjuk a gyerekeket  is segíteni,  tetszeni fog nekik ! Remek  adventi program,jó móka  a szaloncukor készítés!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...