Adventkor készült
,mert névnapok, és születésnapok tarkítják az november utolsó napjait nálunk. El tudnám képzelni az adventi édességek közt számomra olyan "téli " hangulata van .
Ezt a tortát egy almás sütemény inspirálta, alma és dió legyen benne ez volt a fő irányvonal amikor elterveztem.
Nos ez maximálisan megvalósult az eredeti almás sütemény azonban torta formát öltött,mézeskalács fűszerezést kapott és végül diós-mogyorós habcsókok koronázták.
Az alma mellett,dió és kandírozott narancs-, citromhéj is került bele s elmondhatom felvettem az állandó repertoárba "megfelelt" a megmérettetésen .
A vajat habosra keverjük a cukorral . A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből habcsókot készítünk.A sárgáját a tejjel elegyítve pedig a habos vajhoz keverjük pici sóval együtt.A lisztet az étkezési keményítővel csipetnyi mézeskalács fűszerrel ,sütőporral elkeverjük és adagonként a tojásos masszába keverjük.
Az almákat lereszeljük ,meglocsoljuk citromlével és elkeverjük mézeskalács fűszerrel és gyümölcs pálinkába áztatott mazsolával kandírozott citrom-, és narancs- héjjal.
Sütőpapírral bélelt torta formába simítjuk a tésztát, ráhalmozzuk az almás "tölteléket".
Előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon sütjük 25 percet majd további 15 percet 180 fokon.
A sütőből kivéve késsel elválasztjuk a tortaforma falától a tésztát, kikapcsoljuk rácsra csúsztatjuk a tortát és hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt diós-mogyorós habcsókokkal beborítjuk.
Hozzávalók:
- 200 g puha vaj
- 80 g + 200 g
- cukor ( barna cukor
- 3 tojás
- '1/2 dl tej
- 220 g liszt
- 50 g étkezési keményitő
- sütőpor
- 100 g alkoholos mazsola
- 750 g alma ( zöld)
- 1/2 citrom
- 1 kanál mézeskalács fűszer
- 50 g mogyoró
- 10 szem tisztított dió
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése