2014. december 7., vasárnap

Retro "sütemény" a régi idők karácsonyát felidézve..... ...

Habcsók 



Így van ez.....a  karácsonyt megelőző időszakban megszaporodnak az "édes" receptek nálam is  .

Habcsókot készítettem  először életemben !










Valahogy jött az ihlet,  nekünk most ez kell.
Eddig még egyszer sem éreztem késztetést a habcsók iránt ám ennek is eljött az ideje most.
Emlékeimben  felkutattam az elfeledett  ízt.
Rég volt mikor  diós  habcsókok készültek a  nagymama   konyhájában .
Egész szem dió lapult valahol a közepén és enyhén folyós-krémes állagú volt körülötte míg kívül  ropogós fehérbe burkolózott a mi   habcsókunk  anno.



Elkészítése  különösen aktuális most amikor  a  sok tojásfehérje marad  ki  a különböző  adventi -, és   karácsonyi sütemények készítése során .
Pompás desszert lesz belőle.


Hozzávalói :

 4 db tojás fehérje
 300 g porcukor
 50 g őrölt mogyoró
 10-12 dió
csipet  tengeri só

A tojás fehérjéket  csipetnyi tengerisóval kemény habbá verjük,  célszerű fém-,vagy üveg tálat használni erre  célra ( korábban  réz üstben verték a habot a tökéletes eredmény érdekében !)majd a porcukrot folyamatosan hozzászitáljuk.  Ha elkészültünk evvel a művelettel  az őrölt mogyoróval meghintjük, óvatosan lapátkanállal átkeverjük . A sütőpapírral bélelt lemezre megfelelő távolságra egy-egy  felezett tisztított  dió belet  helyezünk majd rákanalazzuk a  tojás fehérje masszát.
Langyos sütőben  '160 "fokon  szárítjuk   kb 2 órán keresztül míg  a külseje "rózsaszínes " roppanós nem lesz .
Ne nyitogassuk feleslegesen  a sütő ajtaját ,mert összeeshet,tönkremehet a  süteményünk!


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly