Habcsók
Így van ez.....a karácsonyt megelőző időszakban megszaporodnak az "édes" receptek nálam is .
Habcsókot készítettem először életemben !
Valahogy jött az ihlet, nekünk most ez kell.
Eddig még egyszer sem éreztem késztetést a habcsók iránt ám ennek is eljött az ideje most.
Emlékeimben felkutattam az elfeledett ízt.
Rég volt mikor diós habcsókok készültek a nagymama konyhájában .
Egész szem dió lapult valahol a közepén és enyhén folyós-krémes állagú volt körülötte míg kívül ropogós fehérbe burkolózott a mi habcsókunk anno.
Elkészítése különösen aktuális most amikor a sok tojásfehérje marad ki a különböző adventi -, és karácsonyi sütemények készítése során .
Pompás desszert lesz belőle.
Hozzávalói :
4 db tojás fehérje
300 g porcukor
50 g őrölt mogyoró
10-12 dió
csipet tengeri só
A tojás fehérjéket csipetnyi tengerisóval kemény habbá verjük, célszerű fém-,vagy üveg tálat használni erre célra ( korábban réz üstben verték a habot a tökéletes eredmény érdekében !)majd a porcukrot folyamatosan hozzászitáljuk. Ha elkészültünk evvel a művelettel az őrölt mogyoróval meghintjük, óvatosan lapátkanállal átkeverjük . A sütőpapírral bélelt lemezre megfelelő távolságra egy-egy felezett tisztított dió belet helyezünk majd rákanalazzuk a tojás fehérje masszát.
Langyos sütőben '160 "fokon szárítjuk kb 2 órán keresztül míg a külseje "rózsaszínes " roppanós nem lesz .
Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját ,mert összeeshet,tönkremehet a süteményünk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése