2020. április 16., csütörtök

Brassói aprópecsenye

Vajon mi köze lehet   a brassói apró pecsenyének  Brassóhoz,valóban onnan származna?
Tényleg egy Brassó felé robogó vonaton készült  volna először, vagy  a  Mátyás Pince  étterem   séfje  álmodta meg megmentve ezzel a  felhalmozott készletet,
netán  Pepi néni receptje  az óbudai  Weiss kocsmából?










Mit sem tudva erről a dilemmáról, választ sem keresve   e  kérdésekre a  brassói aprópecsenye forradalmasította  a háztartásunkat a 70-es években.


Brassói  aprópecsenye


Talán némi magyarázatra szorul e  bevezető mi is történt nálunk miért olyan különleges a brassói aprópecsenye?
A vasárnapi ebédek egyhangúságát törte meg anno a  70-80-s években  a  brassói aprópecsenye.
A rántott hús-sült hús-pörkölt szent hármas váltakozását  szakította meg  míg egy alkalommal  édesapám elkészítette ebédre, onnantól kezdve nemcsak  a brassói , de más is gyakran kiszorította  a  hagyományos  vasárnapi ételeket és egyre gyakrabban  ettünk  a "szakács" és nem a "szakácsnő" készítette fogásokat.
Több időt szántunk  az új ízek és receptek  felkutatásának, kipróbálásának  s talán kis túlzással állíthatom nem kizárt e blog is ennek köszönheti létezését.
Nos  a brassói apró pecsenye  egy időre feledésbe merült, s nemrég bukkant fel  újra nálunk.
A régi recept is elkallódott valahol,   bár én még emlékszem a  fokhagyma, törött bors, majoránna fűszerezésre, több helyen is  találtam recept kutató munkám során  pirospaprikás változatot is  sőt  a  felhasznált húsok skálája is igen széles a szűzpecsenyétől a sertéscombig.




Mi is  a brassói aprópecsenye, tulajdonkép nem más mint  egy fokhagymás, borsos  burgonyás tokány, ami lehet   száraz és szaftos is. 
Hozzávalói:

  •  700- 800 g szűzpecsenye
  • 100 g szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  •  csipet majoranna
  • 800 g burgonya

Elkészítése:

A megmosott előkészített  szűzpecsenyét felszeleteljük és  ujjnyi hosszú csíkokra  vágjuk ( mint  a tokányok esetében  a húst).
Egy evőkanálnyi olajon  megpirítjuk a húst( minden oldalon) meghintjük   frissen őrölt borssal, pici fokhagymával kevés szalonnát is adhatunk hozzá ettől különlegesen  finom aromát kap .Ebben az esetben  a szalonnát apróra vágva süssük ki a zsírját és azon pirítsuk le  a húst.
Közben   a  burgonyát megtisztítjuk,  hasábokra vágjuk  ( akkorára mint a húst korábban ) és forró olajban   ropogósra sütjük.Elhagyhatjuk  a bő zsírban sütést úgy , hogy a  feldarabolt  burgonyát forró sütőben sütjük ropogósra akár natúr( szárazon) vagy pici olajjal megspriccelve.   Ha elkészültünk végezetül a   megpuhult húshoz adjuk a  sült burgonyát, átforgatjuk együtt, késhegynyi pirospaprikát vagy paradicsom pürét  adhatunk hozzá ( de el is hagyhatjuk ), fedő alatt  összerázzuk.
Friss salátával  vagy  savanyúsággal  tálalhatjuk.



Hosszú évtizedek után ismét étlapon nálunk a brassói aprópecsenye.



Jó étvágyat ! 


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...