Vajon mi köze lehet a brassói apró pecsenyének Brassóhoz,valóban onnan származna?
Tényleg egy Brassó felé robogó vonaton készült volna először, vagy a Mátyás Pince étterem séfje álmodta meg megmentve ezzel a felhalmozott készletet,
netán Pepi néni receptje az óbudai Weiss kocsmából?
Mit sem tudva erről a dilemmáról, választ sem keresve e kérdésekre a brassói aprópecsenye forradalmasította a háztartásunkat a 70-es években.
Talán némi magyarázatra szorul e bevezető mi is történt nálunk miért olyan különleges a brassói aprópecsenye?
A vasárnapi ebédek egyhangúságát törte meg anno a 70-80-s években a brassói aprópecsenye.
A rántott hús-sült hús-pörkölt szent hármas váltakozását szakította meg míg egy alkalommal édesapám elkészítette ebédre, onnantól kezdve nemcsak a brassói , de más is gyakran kiszorította a hagyományos vasárnapi ételeket és egyre gyakrabban ettünk a "szakács" és nem a "szakácsnő" készítette fogásokat.
Több időt szántunk az új ízek és receptek felkutatásának, kipróbálásának s talán kis túlzással állíthatom nem kizárt e blog is ennek köszönheti létezését.
Nos a brassói apró pecsenye egy időre feledésbe merült, s nemrég bukkant fel újra nálunk.
A régi recept is elkallódott valahol, bár én még emlékszem a fokhagyma, törött bors, majoránna fűszerezésre, több helyen is találtam recept kutató munkám során pirospaprikás változatot is sőt a felhasznált húsok skálája is igen széles a szűzpecsenyétől a sertéscombig.
Mi is a brassói aprópecsenye, tulajdonkép nem más mint egy fokhagymás, borsos burgonyás tokány, ami lehet száraz és szaftos is.
Hozzávalói:
- 700- 800 g szűzpecsenye
- 100 g szalonna
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- csipet majoranna
- 800 g burgonya
Elkészítése:
A megmosott előkészített szűzpecsenyét felszeleteljük és ujjnyi hosszú csíkokra vágjuk ( mint a tokányok esetében a húst).
Egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk a húst( minden oldalon) meghintjük frissen őrölt borssal, pici fokhagymával kevés szalonnát is adhatunk hozzá ettől különlegesen finom aromát kap .Ebben az esetben a szalonnát apróra vágva süssük ki a zsírját és azon pirítsuk le a húst.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk ( akkorára mint a húst korábban ) és forró olajban ropogósra sütjük.Elhagyhatjuk a bő zsírban sütést úgy , hogy a feldarabolt burgonyát forró sütőben sütjük ropogósra akár natúr( szárazon) vagy pici olajjal megspriccelve. Ha elkészültünk végezetül a megpuhult húshoz adjuk a sült burgonyát, átforgatjuk együtt, késhegynyi pirospaprikát vagy paradicsom pürét adhatunk hozzá ( de el is hagyhatjuk ), fedő alatt összerázzuk.
Friss salátával vagy savanyúsággal tálalhatjuk.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése