Hommusz bi-tahini
Nálunk szinte mindig van otthon egy adag hummus. Szeretjük, praktikus is, van mihez nyúlni, remek előétel, vacsora.
Ma nagy péntek van a böjti menübe is jól beilleszthető ez adta az ötletet hogy már annyiszor emlegetett hummusz receptje is bekerüljön ide.
Én, mindig magam főzöm a csicseriborsót,nem használok konzervet.
Szerintem nem túl nagy vesződség megfőzni a csicseriborsót.
Előző este beáztatom, másnap főzöm.
Szűrőben folyó víz alatt átmosom, majd egy tálba teszem a
csicseriborsót, hideg vízzel felöntöm, hogy ellepje a víz, késhegynyi
szódabikarbonát is adok hozzá. Reggelre meg fog dagadni a csicseriborsó, az is lehet,
a vizet teljesem magába szívja majd. Leöblítem
és átrakom egy fazékba, hideg vizet engedek rá, ismét egy késhegynyi
szódabikarbónát adok hozzá, a víz annyi
legyen hogy ellepje, majd felteszem főni. Nem tudnám megmondani
mennyi időre van szükség, hogy megpuhuljon, időnként ellenőrzöm, ha szét lehet
villával nyomnyi, biztos megfőtt. Talán félóra alatt kész. Érdemes időként
ránézni mert könnyen kifut! Miután elzártam
a tűzhelyet fedő alatt hagyom kihűlni a csicseriborsót.
Blederben ( késesaprító) pépesítem úgy, hogy a fokhagymát, sót, citromot, olívaolajat és szezámmagot is hozzáadom a leszűrt csicseriborsóhoz,ha túl száraz lenne a főzővízből adhatunk hozza 1-1 kanállal. Az
eredeti recept szerint tahini jár bele
ami nem más mint szezám pasta, ez
általában nincs itthon, így szezám maggal helyettesítem .
Ez az alap recept, amit
lehet tovább ízesíteni, korianderrel, édesköménnyel, még jobb, ha ezeket a fűszereket szárazon kicsit megpirítjuk egy serpenyőben, majd mozsárban megtörjük és a kész
hummuszba keverjük vagy tetejére szórjuk.
Tálaláskor lapos tányérra simítják a hummust
kanállal mélyedést rajzolnak bele és meglocsolják olívaolajjal, csípős paprikával is megszórható vagy csípős olajjal is finom.
Pita kenyeret szokás kínálni hozzá.
Hozzávalók:
- 250 g csicseriborsó
- 1 citrom kifacsart leve
- 50 g tahini ( szezám mag)
- 2 gerezd fokhagyma
- tengeri só
- koriander
- édeskömény
- ½ dl olívaolaj
- erős paprika
A hummust tetszés, vagyis ízlés szerint fűszerezhetjük, általában olíva olajjal meglocsolva
és fűszerrel meghintve tálaljuk ami nagyon mutatós.
A libanoni hummust gránátalmával kínálják:
Létezik azonban színes hummus is, ez esetben sütőtök illetve cékla kerül bele .
Nálunk a sütőtök és a cékla is sütőben sül héjastól majd meghámozom és a főtt csicseriborsóhoz adom pürésítés előtt a továbbiakban a klasszikus hummus készítés szerint járok el .
A sütőtök és a cékla is sütés után kicsit édes lesz ezáltal a sütőtökkel vagy céklával készült hummus íze is édeskés .A klasszikus hummusnál megszokott fűszereket ne hagyjuk el most sem és a csípős, erős paprika vagy olaja is jól passzol hozzá. Ha van akkor ajánlom,hogy adjunk marinált sült chlilit mellé illetve olajbogyót ha szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése