2020. április 10., péntek

Hummus

Nálunk szinte mindig van otthon  egy adag hummus. Szeretjük, praktikus is, van mihez nyúlni, remek előétel, vacsora.
Ma nagy péntek van  a böjti menübe is jól beilleszthető ez adta az ötletet hogy már annyiszor emlegetett hummusz receptje is  bekerüljön ide.    
   

Én, mindig magam főzöm  a csicseriborsót,nem használok konzervet. 
Szerintem nem túl nagy vesződség megfőzni a csicseriborsót.
Előző este beáztatom, másnap főzöm.
Szűrőben folyó víz alatt átmosom, majd egy tálba teszem a csicseriborsót, hideg vízzel felöntöm, hogy ellepje a víz, késhegynyi szódabikarbonát is adok hozzá. Reggelre meg fog dagadni a csicseriborsó, az is lehet, a vizet teljesem magába szívja majd. Leöblítem  és átrakom  egy fazékba,  hideg vizet  engedek rá, ismét egy késhegynyi szódabikarbónát adok hozzá, a víz  annyi legyen  hogy ellepje,  majd felteszem főni. Nem tudnám megmondani mennyi időre van szükség, hogy megpuhuljon, időnként ellenőrzöm, ha szét lehet villával nyomnyi, biztos megfőtt. Talán félóra alatt kész. Érdemes időként ránézni  mert könnyen kifut! Miután elzártam a tűzhelyet fedő alatt hagyom kihűlni a csicseriborsót.
Blederben ( késesaprító) pépesítem úgy, hogy  a fokhagymát, sót, citromot, olívaolajat  és szezámmagot is  hozzáadom a leszűrt   csicseriborsóhoz,ha túl száraz lenne  a főzővízből adhatunk hozza 1-1 kanállal. Az eredeti recept  szerint tahini  jár bele  ami nem más mint szezám pasta,  ez általában nincs itthon, így szezám maggal helyettesítem .
Ez az alap recept, amit  lehet tovább  ízesíteni,  korianderrel, édesköménnyel, még jobb, ha ezeket   a fűszereket szárazon kicsit megpirítjuk  egy serpenyőben, majd mozsárban megtörjük  és  a kész hummuszba keverjük vagy tetejére szórjuk.   
Tálaláskor lapos tányérra simítják  a hummust  kanállal mélyedést rajzolnak bele és meglocsolják  olívaolajjal,   csípős paprikával is megszórható vagy  csípős olajjal  is finom.
Pita kenyeret szokás kínálni hozzá.

hummus &pita
Hozzávalók:
  • 250 g  csicseriborsó
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 50 g tahini ( szezám mag)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • koriander
  • édeskömény
  • ½ dl olívaolaj
  • erős paprika



hummus



A hummust tetszés, vagyis ízlés  szerint fűszerezhetjük, általában  olíva olajjal meglocsolva
és fűszerrel meghintve tálaljuk ami nagyon mutatós.



hummus gránátalmával


A libanoni hummust gránátalmával kínálják:
Létezik  azonban  színes  hummus is, ez esetben  sütőtök   illetve  cékla kerül bele .



színes hummus



Nálunk  a sütőtök és a cékla is sütőben sül héjastól majd meghámozom és  a főtt csicseriborsóhoz adom pürésítés előtt  a továbbiakban a klasszikus  hummus készítés szerint járok el .  
A   sütőtök és a cékla is sütés  után kicsit édes lesz ezáltal  a sütőtökkel vagy céklával készült hummus  íze is édeskés .A klasszikus  hummusnál megszokott  fűszereket ne hagyjuk el  most sem  és a csípős, erős  paprika vagy olaja  is jól passzol  hozzá. Ha van akkor ajánlom,hogy adjunk  marinált sült chlilit  mellé illetve olajbogyót ha szeretjük. 


Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...