2020. március 27., péntek

Csikós tokány


Ha  a  korona vírus járvány ideje alatt   önkéntes karanténba vonulunk vagy kényszerülünk    elsősorban az otthon lévő készletek felhasználására szorulunk. ami jobb esetben nem kevés,  de azért nem árt szem előtt tartani néhány szempontot mint  pl.  ha   nem   szelet húsokat használunk hanem daraboltat kevesebb is elég egy adaghoz hisz itt   ebben az esetben  a mellé adott köret   mennyisége több. Javaslom a tokány ételek  beiktatását a karantén menünkbe, melyeket  több fél módon fűszerezéstől, ízesítéstől függően más elnevezéssel találunk a szakácskönyvekben.

Borsos  tokány, csikós tokány, de hasonló elven készülő brassói apró pecsenye  is, vagy a hentes tokány is idetartozik ezen ételek csoportjába.



Most  a csikós tokány receptjét tenném közre, mert nálunk az készült a napokban.
Ha véletlen nem fogyna el a teljes mennyiség mint amit főztünk,  megmaradna egy kevés,  szerintem remekül felhasználható egy ragu leveshez másnap.





A megtisztított vöröshagymát zsírban ( olajban ) üvegesre pirítjuk .
Hozzáadjuk a  felcsíkozott szalonnát  amit szintén  lepirítunk, ezután a  felaprózott húst( mivel tokányról van szó,  ujjnyi  csíkokra  vágjuk a húst)   fehéredésig  pirítjuk, leszórjuk őrölt piros paprikával átforgatjuk és csontlével felöntjük. A lé mindig kevés legyen alatta ne főjön  a vízben a hús,  csak párolódjon.  Egész paradicsomot és felszeletelt   paprikát  teszünk bele az egészet puhára pároljuk.
Mielőtt teljesen elkészülne,  tejfölt keverünk bele, átforraljuk  a tejföllel együtt és párolt rizzsel vagy galuskával tálaljuk.

Hozzávalók


  • 600 g sertés hús
  • 50 g  szalonna
  •  1 fej vöröshagyma
  • 2,5 dl tejföl 
  • 1 paradicsom 
  • 1  paprika



 .








Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...