2020. március 26., csütörtök

Gyömbéres keksz

 Hamar , gyorsan meg van és sokáig el áll a  a gyömbéres keksz feltéve ha nem fogy el azonnal, bő félóra után ott illatozik már a konyhapulton.



Decemberben többször is  készítettem  gyömbéres kekszet hisz nagy sikere volt,ízlett  nekünk és el i s fogyott egyik adag  a másik után  gyorsan .Akkor  nem került be  ide  a blogba most újból  ráesett  a választás hisz  úgy döntöttük  ismét feltöltjük a kekszes dobozokat  nem törődve  vele  ,hogy   adventiek a minták  vannak a doboz  oldalán .A maradj otthon  felhívást komolyan véve   igyekszünk  a lehető legminimálisabbra  korlátozni  a mozgásterünket,  ami  a bevásárlásokra  is  vonatkozik. Gyömbér  viszont van itthon   tehát semmi akadálya  ismét gyömbéres kekszet  készíteni . Az elmúlt napokban  ismét hűvösre fordult az idő is  a délutáni teákhoz jól passzolt a gyömbéres keksz, tényleg minden  azt igazolja  ideje  gyömbéres kekszet sütni.




 A gyömbér  nagyon  hasznos   fűszernövény  gyakran használom nyersen  is, sőt tavaly sikerült  elültetni is és ha nem kellett volna egy időre másra bíznom most már hatalmas növényem lenne, de sajnos  a  távollétem nem élte túl,  újra  próbálkozom majd.




Kiváló immunrendszer erősítő is  a gyömbér,  fogyasszuk rendszeresen !


A megfázásos   időszakban nagyon  jó,de gyomornyugtató emésztésjavító hatása is ismert,valamint gyulladás csökkentő  hányinger ellen is hatásos.

A gyömbér  sok-sok jó tulajdonsága után  jöjjön  a  gyömbéres keksz receptje:




Hozzávalók:


·         200 gramm liszt
·         1 kávéskanál szódabikarbóna
·         2 kávéskanál sütőpor
·         100 gramm cukor
·         100 gramm vaj
·         6 evőkanál méz
·         2 darab tojás
·         2 kávéskanál gyömbér (őrölt)
·         1 kávéskanál fahéj (őrölt)
·         2 csipet szegfűszeg (őrölt)

·         2 csipet bors (őrölt)
 

Elkészítés:
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető   a gyömbéres keksz az  összeállítása  20 perc és 12 percig sütjük ,tehát bő félóra után itt illatozik már a konyhapulton.

Keverjük össze az őrölt gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot, majd ezt a keveréket vegyítsük a liszttel, a szódabikarbónával a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a megpuhított vajat, majd a kezünkkel morzsoljuk össze. Tegyük bele a mézet, és gyúrjuk össze a tésztát. 
 Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsit is készítsünk elő. 
A tésztából a kezünkkel formáljunk kis golyókat, amit  tegyünk a tepsibe, de hagyjunk mindegyik golyó között elég helyet. Kicsit lapítsuk ki   a golyókat. Sütés után  a  tepsiben hagyjuk kihűlni. 
Jól záródó fém dobozban sokáig eláll (ha meg nem esszük) .



Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...