Decemberben többször is készítettem gyömbéres kekszet hisz nagy sikere volt,ízlett nekünk és el i s fogyott egyik adag a másik után gyorsan .Akkor nem került be ide a blogba most újból ráesett a választás hisz úgy döntöttük ismét feltöltjük a kekszes dobozokat nem törődve vele ,hogy adventiek a minták vannak a doboz oldalán .A maradj otthon felhívást komolyan véve igyekszünk a lehető legminimálisabbra korlátozni a mozgásterünket, ami a bevásárlásokra is vonatkozik. Gyömbér viszont van itthon tehát semmi akadálya ismét gyömbéres kekszet készíteni . Az elmúlt napokban ismét hűvösre fordult az idő is a délutáni teákhoz jól passzolt a gyömbéres keksz, tényleg minden azt igazolja ideje gyömbéres kekszet sütni.
A gyömbér nagyon hasznos fűszernövény gyakran használom nyersen is, sőt tavaly sikerült elültetni is és ha nem kellett volna egy időre másra bíznom most már hatalmas növényem lenne, de sajnos a távollétem nem élte túl, újra próbálkozom majd.
Kiváló immunrendszer erősítő is a gyömbér, fogyasszuk rendszeresen !
A megfázásos időszakban nagyon jó,de gyomornyugtató emésztésjavító hatása is ismert,valamint gyulladás csökkentő hányinger ellen is hatásos.
A gyömbér sok-sok jó tulajdonsága után jöjjön a gyömbéres keksz receptje:
Hozzávalók:
·
200 gramm liszt
·
1 kávéskanál szódabikarbóna
·
2 kávéskanál sütőpor
·
100 gramm cukor
·
100 gramm vaj
·
6 evőkanál méz
·
2 darab tojás
·
2 kávéskanál gyömbér (őrölt)
·
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
·
2 csipet szegfűszeg (őrölt)
·
2 csipet bors (őrölt)
Elkészítés:
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető a gyömbéres keksz az összeállítása 20 perc és 12 percig sütjük ,tehát bő félóra után itt illatozik már a konyhapulton.
Keverjük össze az őrölt gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a
borsot, majd ezt a keveréket vegyítsük a liszttel,
a szódabikarbónával a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a tojást
és a megpuhított vajat, majd a kezünkkel morzsoljuk össze. Tegyük bele a mézet,
és gyúrjuk össze a tésztát.
Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy
sütőpapírral bélelt tepsit is készítsünk elő.
A tésztából a kezünkkel formáljunk kis golyókat, amit tegyünk a
tepsibe, de hagyjunk mindegyik golyó között elég helyet. Kicsit lapítsuk ki a golyókat. Sütés után a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fém dobozban sokáig eláll (ha meg nem esszük) .
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése