2020. március 24., kedd

Korhely leves

Az  újévet hagyományosan mindig korhely levessel kezdjük!
A szilveszteri menükártyákon  úgy szerepelt   közvetlen éjfél után szolgálják fel.
Azt tartják  igen jó szolgálatot tesz a   a megterhelt gyomornak,  a  poharazgatás után is jól esik.
Nálunk   az Újévi ebéd alkalmával kerül az asztalra a malacsült előtt. 
Általában  évente egyszer készül csak,  január 1.-re.









Az idén valahogy kivételt tettünk és  márciusban  is főztem egy adagot.
A  magyarázat roppant egyszerű,van még bőven savanyú káposzta s bár fogy salátaként  és  egytálételek is  készülnek belőle számtalan variációban,.mint töltött káposzta, húsos káposzta, babos káposzta, káposztás pirog, borcs leves, valahogy kedvünk támadt a  korhely levesre is.



korhely leves






Az apróra vágott hagymát  megdinszteljük   a zsiradékon,rádobjuk  a  húst, kolbászt  vagy  füstölt húst és lepirítjuk  majd  hozzáadjuk a 2/3 káposztát,  felengedjük csontlével,vagy vízzel esetleg húsvét után sonkalével,  amihez adunk a káposztaléből is.
Fűszerezzük  és  lassú tűzön puhára  főzzük.
Mielőtt teljesen kész lenne  a leves, a maradék 1/3  savanyú káposztát  is hozzáadjuk, hogy  vitamin dús legyen és ropogós  legyen  a levesünk azért nem adom  a teljes  káposzta mennyiséget rögtön az elején hozzá.   .
 Káposztalével beállítjuk a leves savanyúságát.A korhely leves akkor finom ha pikánsan savanyú!
A tányéron  tejföllel ízesítjük,   apróra vágott kaprot,petrezselyem zöldet is adhatunk hozzá ha van.
A csípős paprika is jól illik hozzá , szívem szerint  a levesbe főzném , de mivel gondolok
azokra akik nem szeretik az erőset, nem bírják, így mi  külön kínáljuk, feltétlen ajánlom !
Szoktam  marinált sült chili paprikát is  kínálni hozzá amit extra szűz olíva olajban  teszünk el, de avval  tényleg nagyon kell vigyázni  egy csepp is elég az olajából.






Hozzávalói:


  • 300g sertés dagadó,( más hús is jó)
  • 150 g füstölt kolbász ( elhagyható, de pici sonkával is helyettesíthető)
  • 800 g savanyú káposzta
  • 80 g zsír
  • 3 dl tejföl
  •  késhegynyi  pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  •  1 gerezd  fokhagyma
  •  só, törött bors
  • babérlevél


korhely  leves



Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...