2020. február 1., szombat

Babos káposzta


Babos káposzta vagy inkább  káposztás bab?
Bárhogy is hívjuk,ez az egyszerű ám nagyon  finom egytálétel biztos nem okoz csalódást.

Régen volt már mikor  a forró nyári melegben az észak -balatoni csárda hűvös szőlő lugasában a babos káposztát  tálaltak fel nekünk. Úgy emlékszem vissza a meleg  ellenére nagyon  jól esett,  finom volt, bár én  nem lelkesedem a nehéz ételekért főleg nem  nyáron,mégis ízlett.
Azért  számomra  a savanyú káposztás ételek és a bab is, főként a téli menübe illik inkább.



Most  tél van, részemről tehát semmi akadálya, hogy babos káposztát készítsünk mi is.
Savanyú káposztát  nálunk  mindig találni, egy helyes kis hordó szinte mindig tele van decembertől márciusig. Mint arról már korábban esett szó, sokan savanyítanak házilag  az ismerőseink közt szinte mindenki,  így el vagyunk bőven látva savanyú káposztával, s bár volt olyan év amikor mi is megpróbálkoztunk a káposzta savanyítással ,annak ellenére,hogy remekül sikerült, rá kellett  jönnöm, kihagyható, meg vagyunk  nélküle, hisz annyi ajándék káposztát kapunk amennyit meg se bírunk enni.
Én azért  kicsit  utófűszerezem, mert az  a tapasztalatom   a fűszerekkel erre felé szűkmarkúan bánnak, vagyis  a  sót leszámítva  nem kerül semmi  káposztára, nekem ez  szokatlan, az otthoni ízeket keresem a savanyított káposztában.




A babos káposzta  egyszerű  egytálétel. Lehetne gazdagítani füstölt hússal, füstölt oldalassal, én úgy gondolom a káposzta  és a bab is elég nehéz étel, nem hiányzik belőle a füstölt hús, ha valaki  mégsem ért egyet, a tetejére süthet  kolbászt ahogy én is tettem, mert nagyon finom  házi  (szarvas hússal készült) kolbászt kaptunk. A vadhúsos kolbász  külön kincs,  ritkaság, azonban nyugodtan elhagyható és akkor húsmentes lesz,   a vegetáriánusok is fogyaszthatják a babos káposztát.
Előző este beáztatom a  babot most is mint minden  babos étel esetében .
Másnap, leöntöm az áztató vizet  a babról, leszűröm átmosom újból és hideg vízben felteszem főni.
A babot puhára  főzzük, a főzővízbe kerülhet  babérlevél is.
Egy lábosban  kevés  szőlőmag olajat, felforrósítunk, a felszeletelt  hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk  az apróra vágott fokhagymát, átkeverjük és  rádobjuk a  szálas káposzta  felét, kicsit átpirítjuk, borsikafüvet, szemes borsot ,babérlevelet   adunk hozzá és felengedjük  egy kevés   káposztalével  illetve  a bab főzőlevével, puhára pároljuk a káposztát. Ha kész belekeverjük a babot, a maradék káposztát  is hozzáadjuk,  sózzuk az ételt. Mázas cserépedénybe, vagy tűzálló tálba szedjük és forró sütőben készre sütjük ( 20-30 perc). Aki szereti  tehet  a tetejére sütni való kolbászt is, ez esetben addig sütjük, míg  a kolbász meg nem sül, bár szerintem akkor elegendő  a 20-30 perc .
Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejfölt   és  friss házi kenyeret is.




Hozzávalók:
  • 1 kg szálas savanyú káposzta
  • 250 g száraz bab
  • 1 evőkanál szőlőmag olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • mokkáskanál borsikafű
  • 2-4 babérlevél
  • tengeri só
  • 3-4 szemes bors  

          



         


Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...