A spárga szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása miatt és mert finom, tavasszal érdemes az étrendünkbe több alkalommal is beiktatni a spárgát .Folsav tartalmának köszönhetően, a fáradékonyság, nyugtalanság eltűnik és még jobb kedvre is derülünk.Talán nem köztudott, hogy felvehetjük a harcot az ősz hajszálakkal a spárga fogyasztáskor.
Szeretjük a spárgát krémlevesnek, felfújtnak, spárga lepénynek, hollandi mártással, tagliatellével, csőben sütve,szendvicshez vagy csak egyszerűen vajjal.Talán egyszer megpróbálkozom a termesztésével is, hisz sajnos ritkán jutok hozzá. A spárga a tenger -és folyó partok mentén szeret és Európában és Ázsiában is őshonos. Mi jelenleg nem lakunk tengerparton és a városban a folyó is rendezettebb, ezek szerint, hogy alkalmas legyen spárga termesztésre( sajnos).
Ismerték már az ógörögök és óegyiptomiak is a spárgát, hazánkban a főúri udvarokban a XV. sz -ban jelent meg.
Főbb spárga termelők Franciaország, Spanyolország.
Áprilistól június közepéig tart a spárga szezon tehát most kell spárgás ételeket készítenünk.
Fesztiválok is vannak a világban ahol nemcsak népszerűsítik a spárgát, sokat meg is tudhatunk a spárgáról illetve megismerhetünk különféle spárgás recepteket és kóstolhatunk spárgával készült ételeket.
Nemrég fedeztem a fel az édes- savanyú spárgasalátát, ennek a receptjét szeretném ez alkalommal bemutatni és a kacsamájjal készül zöld spárga is újdonság számomra , amit később szeretnék leírni.
A spárgának számos pozitív tulajdonsága is van a szervezetünkre ezek közül kiemelném aminek különösen a hölgyek örülhetnek, felvehetjük a harcot az ősz hajszálakkal a spárga fogyasztáskor.
A folsav tartalmának köszönhetően, a fáradékonyság, nyugtalanság eltűnik és még jobb kedvre is derülsz.Tavasszal ezért is érdemes az étrendünkbe több alkalommal is beiktatni a spárgát.
Változatos elkészítéséhez itt ebben a blogban is több spárga recept is található.
A spárga B1, B2, B6, C, E , vitaminokat tartalmaz, pantoten savat és niacint.
hozzávalói:
szószhoz:
A spárgát tisztítsuk meg, majd sós vízben főzzük meg.Általában a legtöbb recept leírás azt ajánlja kössük kötegekbe és állítsuk egy magasabb fazékba, így a szárak főnek. míg a felső része csak párolódik, ezt az utasítást érdemes követni, így a megfőtt spárgánk gusztusos lesz, nem esik szét és nem fő túl.
Hámozzuk meg a grapefruitot, filézzük ki, azaz éles késsel válasszuk el a belső héjától a gerezdeket, ezáltal nem lesz keserű, valamint nem kerül hártya az ételünkbe könnyebben fogyaszthatjuk.
Helyezzük el a főtt spárgákat, majd halmozzuk rá a grapefruit filéket, csavarjunk rá kevés frissen őrölt sót és borsot, locsoljuk meg gyümölcsös balzsam ecettel.
Ennek hiányában készíthetünk magunk is szószt a következők szerint.
Készítsünk cukor karamellt úgy, hogy a kevés vízzel olvasszuk meg a cukrot, kicsit hagyjuk karamellizálni ha már színesedik adjuk hozzá a grapefruit kifacsart levét, kevergessük majd végül adjuk bele a vajat.
Evvel a szósszal locsoljuk meg a spárga salátánkat még melegen
Muscat Ottonel bor illene hozzá a legjobban .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Szeretjük a spárgát krémlevesnek, felfújtnak, spárga lepénynek, hollandi mártással, tagliatellével, csőben sütve,szendvicshez vagy csak egyszerűen vajjal.Talán egyszer megpróbálkozom a termesztésével is, hisz sajnos ritkán jutok hozzá. A spárga a tenger -és folyó partok mentén szeret és Európában és Ázsiában is őshonos. Mi jelenleg nem lakunk tengerparton és a városban a folyó is rendezettebb, ezek szerint, hogy alkalmas legyen spárga termesztésre( sajnos).
Ismerték már az ógörögök és óegyiptomiak is a spárgát, hazánkban a főúri udvarokban a XV. sz -ban jelent meg.
Főbb spárga termelők Franciaország, Spanyolország.
Áprilistól június közepéig tart a spárga szezon tehát most kell spárgás ételeket készítenünk.
Fesztiválok is vannak a világban ahol nemcsak népszerűsítik a spárgát, sokat meg is tudhatunk a spárgáról illetve megismerhetünk különféle spárgás recepteket és kóstolhatunk spárgával készült ételeket.
Nemrég fedeztem a fel az édes- savanyú spárgasalátát, ennek a receptjét szeretném ez alkalommal bemutatni és a kacsamájjal készül zöld spárga is újdonság számomra , amit később szeretnék leírni.
A spárgának számos pozitív tulajdonsága is van a szervezetünkre ezek közül kiemelném aminek különösen a hölgyek örülhetnek, felvehetjük a harcot az ősz hajszálakkal a spárga fogyasztáskor.
Spárgával a korai őszülés ellen, együnk minél több spárgát!
A folsav tartalmának köszönhetően, a fáradékonyság, nyugtalanság eltűnik és még jobb kedvre is derülsz.Tavasszal ezért is érdemes az étrendünkbe több alkalommal is beiktatni a spárgát.
Változatos elkészítéséhez itt ebben a blogban is több spárga recept is található.
A spárga B1, B2, B6, C, E , vitaminokat tartalmaz, pantoten savat és niacint.
Édes -savanyú spárga saláta
hozzávalói:
- 500 g zöld spárga
- 1 piros grapefruit
- frissen őrölt só ,bors
- gyümölcsös balzsam ecet
szószhoz:
- 50 g cukor
- 10 cl víz
- 150 g vaj
- 1 piros grapefruit
A spárgát tisztítsuk meg, majd sós vízben főzzük meg.Általában a legtöbb recept leírás azt ajánlja kössük kötegekbe és állítsuk egy magasabb fazékba, így a szárak főnek. míg a felső része csak párolódik, ezt az utasítást érdemes követni, így a megfőtt spárgánk gusztusos lesz, nem esik szét és nem fő túl.
Hámozzuk meg a grapefruitot, filézzük ki, azaz éles késsel válasszuk el a belső héjától a gerezdeket, ezáltal nem lesz keserű, valamint nem kerül hártya az ételünkbe könnyebben fogyaszthatjuk.
Helyezzük el a főtt spárgákat, majd halmozzuk rá a grapefruit filéket, csavarjunk rá kevés frissen őrölt sót és borsot, locsoljuk meg gyümölcsös balzsam ecettel.
Ennek hiányában készíthetünk magunk is szószt a következők szerint.
Készítsünk cukor karamellt úgy, hogy a kevés vízzel olvasszuk meg a cukrot, kicsit hagyjuk karamellizálni ha már színesedik adjuk hozzá a grapefruit kifacsart levét, kevergessük majd végül adjuk bele a vajat.
Evvel a szósszal locsoljuk meg a spárga salátánkat még melegen
Muscat Ottonel bor illene hozzá a legjobban .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése