2017. május 19., péntek

Édes-savanyú spárgasaláta

A spárga  szervezetünkre  gyakorolt jótékony hatása miatt és mert finom, tavasszal  érdemes  az étrendünkbe  több alkalommal is beiktatni a  spárgát .Folsav tartalmának köszönhetően,  a  fáradékonyság, nyugtalanság  eltűnik és még jobb kedvre is derülünk.Talán nem köztudott, hogy felvehetjük a harcot  az ősz hajszálakkal  a spárga fogyasztáskor.


 Szeretjük a spárgát krémlevesnek, felfújtnak, spárga lepénynek, hollandi mártással, tagliatellével, csőben sütve,szendvicshez vagy csak egyszerűen  vajjal.Talán egyszer megpróbálkozom a  termesztésével is, hisz sajnos  ritkán jutok hozzá. A spárga  a tenger -és folyó partok mentén szeret és Európában és  Ázsiában is őshonos. Mi jelenleg nem lakunk tengerparton és a városban a folyó is rendezettebb, ezek szerint, hogy  alkalmas legyen spárga termesztésre( sajnos).
Ismerték már az ógörögök és óegyiptomiak is a spárgát,  hazánkban  a  főúri udvarokban a XV. sz  -ban jelent meg.
Főbb spárga termelők  Franciaország, Spanyolország.
Áprilistól június  közepéig tart  a spárga szezon tehát most kell spárgás ételeket  készítenünk.
Fesztiválok is vannak  a világban  ahol  nemcsak népszerűsítik a spárgát, sokat meg is tudhatunk a spárgáról illetve  megismerhetünk különféle  spárgás recepteket és kóstolhatunk   spárgával készült ételeket.






Nemrég fedeztem  a fel az édes- savanyú spárgasalátát, ennek a receptjét szeretném ez alkalommal bemutatni és  a kacsamájjal készül zöld spárga is újdonság számomra , amit  később szeretnék leírni.
 A spárgának számos  pozitív  tulajdonsága is van a szervezetünkre ezek közül kiemelném aminek különösen a hölgyek örülhetnek, felvehetjük a harcot  az ősz hajszálakkal  a spárga fogyasztáskor.
 

Spárgával  a  korai őszülés ellen, együnk minél több spárgát!


A folsav tartalmának köszönhetően,  a  fáradékonyság, nyugtalanság  eltűnik és még jobb kedvre is derülsz.Tavasszal  ezért is érdemes  az étrendünkbe  több alkalommal is beiktatni a  spárgát.
Változatos  elkészítéséhez itt ebben a blogban is  több spárga recept is található.

A spárga B1, B2, B6,  C, E , vitaminokat tartalmaz, pantoten savat és niacint.










Édes -savanyú spárga saláta 


hozzávalói:



  • 500 g zöld spárga
  • 1 piros grapefruit
  •  frissen  őrölt só ,bors
  •  gyümölcsös balzsam ecet


szószhoz:


  • 50 g  cukor
  • 10 cl víz
  • 150 g vaj
  • 1 piros  grapefruit



A spárgát tisztítsuk meg, majd sós vízben főzzük  meg.Általában  a legtöbb recept leírás azt ajánlja  kössük kötegekbe és állítsuk egy magasabb fazékba, így  a szárak  főnek.  míg  a felső része csak párolódik, ezt az utasítást érdemes  követni, így a  megfőtt spárgánk gusztusos lesz, nem esik szét és nem fő túl.
Hámozzuk meg  a grapefruitot, filézzük ki,  azaz éles késsel válasszuk el  a belső héjától a  gerezdeket, ezáltal  nem lesz keserű, valamint  nem kerül hártya az ételünkbe könnyebben fogyaszthatjuk.

Helyezzük  el a főtt spárgákat,  majd  halmozzuk rá  a grapefruit  filéket, csavarjunk rá kevés  frissen őrölt  sót és  borsot, locsoljuk meg gyümölcsös balzsam ecettel.





Ennek hiányában  készíthetünk magunk is  szószt a következők szerint.

Készítsünk  cukor karamellt úgy,  hogy  a kevés vízzel olvasszuk meg  a cukrot, kicsit hagyjuk karamellizálni ha már színesedik adjuk hozzá  a grapefruit kifacsart levét, kevergessük majd  végül adjuk bele  a vajat.
 Evvel a  szósszal locsoljuk meg a  spárga salátánkat még melegen

Muscat Ottonel bor illene  hozzá  a legjobban .






Jó étvágyat !


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...