2017. május 19., péntek

Édes-savanyú spárgasaláta
 Szeretjük a spárgát. krémlevesnek, felfújtnak, spárga lepénynek, hollandi mártással, tagliatellével, csőben sütve,szendvicshez  vagy  csak egyszerűen  vajjal.Talán egyszer megpróbálkozom a  termesztésével is, hisz sajnos  ritkán jutok hozzá. A spárga  a tenger -és folyó partok mentén szeret és Európában és  Ázsiában is őshonos.Mi jelenleg nem lakunk   tengerparton   és a  városban a folyó is rendezettebb, ezek szerint, hogy  alkalmas legyen spárga termesztésre( sajnos).
Ismerték már az ógörögök és óegyiptomoiak is a spárgát,  hazánkban  a  főúri udvarokban a XV.sz  -ban jelent meg.
Főbb spárga termelők  Franciaország, Spanyolország.
Áprilistól június  közepéig tart   a spárga szezon tehát most kell spárgás ételeket  készítenünk .
Fesztiválok is vannak  a világban  ahol  nemcsak népszerűsítik a spárgát, sokat meg is tudhatunk a  spárgáról illetve  megismerhetünk különféle  spárgás recepteket és kóstolhatunk   spárgával készült ételeket.


Nem rég fedeztem  a fel az édes- savanyú spárgasalátát, ennek a receptjét szeretném ez alkalommal bemutatni és  a kacsamájjal készül zöld spárga is újdonság számomra , amit  később szeretnék leírni.
 A spárgának számos  pozitív  tulajdonsága is van a szervezetünkre ezek közül kiemelném aminek különösen a hölgyek örülhetnek,felvehetjük a harcot  az ősz hajszálakkal  a spárga fogyasztáskor.
 

Spárgával  a  korai őszülés ellen, együnk minnél több spárgát!


A folsav tartalmának köszönhetően,  a  fáradékonyság, nyugtalanság  eltűnik és még jobb kedvre is derülsz.Tavasszal  ezért is érdemes  az étrendünkbe  több alkalommal is beiktatni a  spárgát.
Változatos  elkészítéséhez itt ebben a blogban is  több spárga recept is található.

A spárga B1,B2,B6,  C, E , vitaminokat tartalmaz,pantoten savat és ,niacint.


Édes -savanyú spárga saláta 


hozzávalói:  • 500 g zöld spárga
  • 1 piros grapefruit
  •  frissen  őrölt só ,bors
  •  gyümölcsös balzsam ecet


szószhoz:


  • 50 g  cukor
  • 10 cl víz
  • 150 g vaj
  • 1 piros  grapefruitA spárgát tisztítsuk meg,majd sós vízben főzzük  meg .általában  a legtöbb recept leírás azt ajánlja  kössük kötegekbe és állítsuk egy magasabb fazékba így  a szárak  főnek  míg  a felső része csak párolódik ezt  az utasítást érdemes  követni .így a  megfőtt spárgánk gusztusos lesz, nem esik szét és nem fő túl.
Hámozzuk meg  a grapefruitot, filézzük ki,  azaz éles késsel válasszuk el  a belső héjától a  gerezdeket, így nem lesz keserű, valamint  nem kerül hártya az ételünkbe könnyebben fogyaszthatjuk.

Helyezzük  el a főtt spárgákat  majd  halmozzuk rá  a grapefruit  filéket , csavarjunk rá kevés  frissen őrölt  sót és  borsot , locsoljuk meg gyümölcsös balzsam ecettel.

Ennek hiányában  készíthetünk magunk is  szószt a következők szerint.

Készítsünk  cukor karamellt úgy  hogy  a kevés vízzel olvasszuk meg  a cukrot, kicsit hagyjuk karamelizálni,ha már színesedik adjuk hozzá  a grapefruit kifacsart levét, kevergessük majd  végül adjuk bele  a vajat.
 Evvel a  szósszal locsoljuk meg a  spárga salátánkat még melegen

Muscat Ottonel bor illene  hozzá  a legjobban .

Jó étvágyat!Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly