Tipikus mediterrán fogás, a görög konyha specialitásaként ismerjük a töltött szőlőlevelet.
Tudom, nem egyszerű hozzájutni a szőlőlevélhez, hisz nálunk nem lehet "konzerv fomájában " minden sarki kis üzletben hozzájutni és aki nem gazdálkodik, nem termel szőlőt, annak problémát okozhat. Azért ha mód van rá ajánlom kipróbálni a töltött szőlő levelekeket, mutatós és finom vendégváróként is vagy csak úgy a magunk örömére.
Zsenge nem permetezett szőlőlevelet kell szerezni, s megéri a fáradozást, garantálom. Nekem szerencsém van a garázs tetőn szőlőlugas van Anyósomnál. Borászathoz nem elég e pár tőke szőlő, sajnos az utóbbi időben már senki nem gondozza, lassan nekünk kell ezt is kitanulni, átvenni a "mesterséget". Permetezve sincs, ideális a töltött szőlőlevél készítéshez.
A gondosan kiválogatott szőlőleveleket megmossuk, és leforrázzuk ( én a vízforralón melegítem ehhez a vizet )vagy forrásban lévő vízbe dobjuk a szőlőlevelekt pár percre. A vizet leöntjük a leforrázott szőlőlevelekről,(már most fantasztikus illat csapja meg az orrunkat, legalábbis én le vagyok nyűgözve ettől a savanykás-édeskés, szőlőre, borra emlékeztető finom illattól) a maradékot felitatjuk és hagyjuk megszárazni a leveleket.
Majd a sima oldalukkal lefelé kiterítjük és közepükre egy kanál töllteléket helyezünk a szőlőlevelek oldalán behajtjuk,és összegöngyöljük, ha szükséges az ujjunkkal betűrjük a kilógó széleket. A megtöltött szőlőleveleket egymás mellé helyezzük a főzőedényben.
A töltelékhez a rizst megmossuk,lecsöpögtetjük, egy kanálnyi olajon az apróra vágott hagymát átforgatjuk hozzáadva a rizst átsütjük 3-4 percig és felengedjük vízzel megsózzuk majd fedő alatt 20-25 percig pároljuk. Ha a rizs megpuhult hozzáadjuk a mosott mazsolát, várunk pár percet míg a mazsola megduzzad, belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, pisztáciát, ha szükséges utána sózzuk, majd megtöltjük vele az előkészített szőlőleveleket.
Ha marad szőlőlevél avval kibélelhetjük a főzőedényt.
Olajból,citromléből és vízből készített lében lassú tűzön főzzük a töltött szőlőleveleket 25-30 percig,. majd kihülés után hűtőben érleljük néhány órát, legjobb ha egész éjszakán át ott hagyjuk.
Hidegen tálaljuk jól behűtött fehér bor illik hozzá.
Nyári esték remek vendégvárója "mezze" ahogy a déliek mondják .
Létezik húsos változata is ebben az esetben melegen tálaljuk ( az a dolma) .
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Tudom, nem egyszerű hozzájutni a szőlőlevélhez, hisz nálunk nem lehet "konzerv fomájában " minden sarki kis üzletben hozzájutni és aki nem gazdálkodik, nem termel szőlőt, annak problémát okozhat. Azért ha mód van rá ajánlom kipróbálni a töltött szőlő levelekeket, mutatós és finom vendégváróként is vagy csak úgy a magunk örömére.
Zsenge nem permetezett szőlőlevelet kell szerezni, s megéri a fáradozást, garantálom. Nekem szerencsém van a garázs tetőn szőlőlugas van Anyósomnál. Borászathoz nem elég e pár tőke szőlő, sajnos az utóbbi időben már senki nem gondozza, lassan nekünk kell ezt is kitanulni, átvenni a "mesterséget". Permetezve sincs, ideális a töltött szőlőlevél készítéshez.
Töltött szőlőlevél
hozzávalói:
- 50 db zsenge nem permetezett szőlőlevél
- 150 g barna rizs
- 1 csomag új hagyma
- kis csokor vegyes zöldfűszer( menta, kapor, petrezselyemzöld,)
- só
- bors
- 20 g pisztácia
- 50 g mazsola
- 1 dl olívaolaj
- 2 citrom
A gondosan kiválogatott szőlőleveleket megmossuk, és leforrázzuk ( én a vízforralón melegítem ehhez a vizet )vagy forrásban lévő vízbe dobjuk a szőlőlevelekt pár percre. A vizet leöntjük a leforrázott szőlőlevelekről,(már most fantasztikus illat csapja meg az orrunkat, legalábbis én le vagyok nyűgözve ettől a savanykás-édeskés, szőlőre, borra emlékeztető finom illattól) a maradékot felitatjuk és hagyjuk megszárazni a leveleket.
Majd a sima oldalukkal lefelé kiterítjük és közepükre egy kanál töllteléket helyezünk a szőlőlevelek oldalán behajtjuk,és összegöngyöljük, ha szükséges az ujjunkkal betűrjük a kilógó széleket. A megtöltött szőlőleveleket egymás mellé helyezzük a főzőedényben.
A töltelékhez a rizst megmossuk,lecsöpögtetjük, egy kanálnyi olajon az apróra vágott hagymát átforgatjuk hozzáadva a rizst átsütjük 3-4 percig és felengedjük vízzel megsózzuk majd fedő alatt 20-25 percig pároljuk. Ha a rizs megpuhult hozzáadjuk a mosott mazsolát, várunk pár percet míg a mazsola megduzzad, belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, pisztáciát, ha szükséges utána sózzuk, majd megtöltjük vele az előkészített szőlőleveleket.
Ha marad szőlőlevél avval kibélelhetjük a főzőedényt.
Olajból,citromléből és vízből készített lében lassú tűzön főzzük a töltött szőlőleveleket 25-30 percig,. majd kihülés után hűtőben érleljük néhány órát, legjobb ha egész éjszakán át ott hagyjuk.
Hidegen tálaljuk jól behűtött fehér bor illik hozzá.
Nyári esték remek vendégvárója "mezze" ahogy a déliek mondják .
Létezik húsos változata is ebben az esetben melegen tálaljuk ( az a dolma) .
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése