Gyakran készül cukkini vagy baby tök krémleves nálunk, ami forrón langyosan és hidegen is kitűnő étel, nagyon kedvelem. Nem múlhat el úgy a nyári szezon, hogy ne ettünk volna cukkini vagy baby tök krémlevest jó párszor. Nem készül azonban mindig azonos módon bár az alap recepten nem sokat variálok, az, hogy mi kerül bele a nyár során változik kora nyáron kaporral, később friss paradicsom szeletekkel és bazsalikommal időnként sonka metélttel, néha palacsinta metélttel, gyakran levesgyönggyel kerül a tányérunkba ez a leves.
Nos, nagyon praktikus magyarázata van a spárgatököt az itteni piacokon nagyon fiatal korában leszedve árulják, nagysága 10-20 cm közötti a magjai sem fejlődtek szinte ki,, gyakorlatilag lehet szeletelni az egész zöldséget, hámozni sem szükséges a héja is fogyasztható, bátran úgy lehet használni mint a cukkinit. ami sajnos nagyon ritkán fordukl elő, igaz a gömb cukkini már megjelent és egyre nagyobb teret hódít. Én emiatt minden cukini receptet szinte mindig a baby tökből készítek.
Ha szerencsém van, olyan példányokra is akadok amin még a virág s rajta van, de az biztos frissen szedték, talán előző este vagy kora hajnalban a baby tököket.
Ilyen baby tök hegyekkel van tele a belgrádi piac tavasztól őszig, "tikvice" így hívják, mindha becéznék a tököt,( tököcske?) azonban legnagyobb sajnálatomra az emberek többsége csak panírozott formában fogyasztja, rántott tökként. Pedig, fantasztikus roston sütve, töltve, klaszikus tökfőzeléknek elkészítve és tésztához vagy lepényben ( qiuche), ahogy a Rozmaring & ibolya blogban az évek során összegyűjtöttem, megtalálható jónéhány tökös recept itt, bemutatva a baby tök sokoldalú elkészítési lehetőségét.
Hangsúlyozom, valamennyi étel egyaránt cukkinikből és babytökből is készíthető.
Többször is említetem már ez a krémleves nem az a klasszikus krémleves amit én készítek egy"könnyedebb változat" nélkülözi a tejszínes tojásos montírozást és vajas legírozást ami a krémlevesek készítésénél a kritérium, ettől lesz a krémleves, krémleves azaz krémesen lágy és selymes.
A cukiniket vagy baby tököt megmosom és megszárítom konyhai papírtörlő segítségével felitatom a felesleges vizet, hiszen sütni fogom őket, tehát ha víz kerül az olajba spriccelni fog.
Tetszés szerint darabojuk a zöldséget és általában karikázom, ha kicsit nagyobb lenne zöldség érdemes negyedelni.
Az új hagymát is megtisztítom, darabolom, majd a lábosban ahol majd a leves fogom főzni egy kanálnyi szőlömagolajon ( lehet olívaolaj is) megfuttatom a hagymát, hozzáadom a darabolt cukkinit vagy baby tököt és megpirítom midnkét oldalukon, időnként forgatva a zöldségeket.
Ha sűrűbbre szeretnénk a levesünket ekkor lehet( ne) megszórni kevés liszttel, ám én az utóbbi időben ettől is eltekintek, ( a nyári melegben sokkal jobban esik a könnyű zöldség leves).ha megliszteztük a zöldséget még párpercig pirítjuk a lisztettel együtt a cukkinit /tököt, majd felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk és felforraljuk majd a hőmérsékletet csökkentve a cukkinit /tököt puhára főzzük míg szét nem esik. Merülő mixxel pépesítjük, joghurtot ( esetleg tejfölt vagy tejszínt vagy ezek keverékét adunk hozzá ismételten átforraljuk a levest és kész a forrón tálálju máris ehetjük.
Tapasztalatom szerint langyosan is élvezhető.
Hidegen pedig igazi kánikula leves lesz belőle.
Tálaláskor pár csepp citromlével ízesíthetjük ami különösen akkor ajánlott ha hidegen fogyasztjuk.
Hozzávalók:
Könnyen gyorsan elkészül.
Előkészítéssel együtt 30- 35 múlva már tálalható,természetesen h ahidegen kívánjuk fogyasztani a hűtési időt is bele kell kalkulálni.
Leves betétként a sült cukkini ,vagy tök darabokat is kínálhatjuk a fent említett levesgyöngy, palacsinta metélt, nyers paradicsom darabok, aszalt paradicsom, vágott kapor bazsalikom levél stb, mellett,sőt nagyon finom néhány csepp fűszerolajjal meglocsolva mint a szárított paradicsom olaja vagy a csípős marinált sült paprika olaja.
.
Ha szeretnénk gazdagítani a cukkini vagy babytök krémlevest, a kész levesbe tejszínnel elkevert tojássárgáját keverünk, de ezután már nem szabad a levest melegíteni( ez nagyon fontos!) és tálaláskor vaj forgácsokkal szórjuk meg a tetjét, ami majd ráolvad és csillogó selymes fényt ad a levesnek.ebben az esetben már a klasszikus krémlevest készítettük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Miért cukkini vagy baby tökszerepel a címben ?
Nos, nagyon praktikus magyarázata van a spárgatököt az itteni piacokon nagyon fiatal korában leszedve árulják, nagysága 10-20 cm közötti a magjai sem fejlődtek szinte ki,, gyakorlatilag lehet szeletelni az egész zöldséget, hámozni sem szükséges a héja is fogyasztható, bátran úgy lehet használni mint a cukkinit. ami sajnos nagyon ritkán fordukl elő, igaz a gömb cukkini már megjelent és egyre nagyobb teret hódít. Én emiatt minden cukini receptet szinte mindig a baby tökből készítek.
Ha szerencsém van, olyan példányokra is akadok amin még a virág s rajta van, de az biztos frissen szedték, talán előző este vagy kora hajnalban a baby tököket.
Ilyen baby tök hegyekkel van tele a belgrádi piac tavasztól őszig, "tikvice" így hívják, mindha becéznék a tököt,( tököcske?) azonban legnagyobb sajnálatomra az emberek többsége csak panírozott formában fogyasztja, rántott tökként. Pedig, fantasztikus roston sütve, töltve, klaszikus tökfőzeléknek elkészítve és tésztához vagy lepényben ( qiuche), ahogy a Rozmaring & ibolya blogban az évek során összegyűjtöttem, megtalálható jónéhány tökös recept itt, bemutatva a baby tök sokoldalú elkészítési lehetőségét.
Hangsúlyozom, valamennyi étel egyaránt cukkinikből és babytökből is készíthető.
Többször is említetem már ez a krémleves nem az a klasszikus krémleves amit én készítek egy"könnyedebb változat" nélkülözi a tejszínes tojásos montírozást és vajas legírozást ami a krémlevesek készítésénél a kritérium, ettől lesz a krémleves, krémleves azaz krémesen lágy és selymes.
Így készül az én cukkini vagy baby tök krémlevesem:
A cukiniket vagy baby tököt megmosom és megszárítom konyhai papírtörlő segítségével felitatom a felesleges vizet, hiszen sütni fogom őket, tehát ha víz kerül az olajba spriccelni fog.
Tetszés szerint darabojuk a zöldséget és általában karikázom, ha kicsit nagyobb lenne zöldség érdemes negyedelni.
Az új hagymát is megtisztítom, darabolom, majd a lábosban ahol majd a leves fogom főzni egy kanálnyi szőlömagolajon ( lehet olívaolaj is) megfuttatom a hagymát, hozzáadom a darabolt cukkinit vagy baby tököt és megpirítom midnkét oldalukon, időnként forgatva a zöldségeket.
Ha sűrűbbre szeretnénk a levesünket ekkor lehet( ne) megszórni kevés liszttel, ám én az utóbbi időben ettől is eltekintek, ( a nyári melegben sokkal jobban esik a könnyű zöldség leves).ha megliszteztük a zöldséget még párpercig pirítjuk a lisztettel együtt a cukkinit /tököt, majd felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk és felforraljuk majd a hőmérsékletet csökkentve a cukkinit /tököt puhára főzzük míg szét nem esik. Merülő mixxel pépesítjük, joghurtot ( esetleg tejfölt vagy tejszínt vagy ezek keverékét adunk hozzá ismételten átforraljuk a levest és kész a forrón tálálju máris ehetjük.
Tapasztalatom szerint langyosan is élvezhető.
Hidegen pedig igazi kánikula leves lesz belőle.
Tálaláskor pár csepp citromlével ízesíthetjük ami különösen akkor ajánlott ha hidegen fogyasztjuk.
Hozzávalók:
- 800 g cukkini vagy baby tök
- egy csomag új hagyma
- evő kanál szőlőmag olaj ( olívaolaj)
- evő kanál liszt ( opcionális)
- csokor kapor,vagy friss bazsalikom
- ízlés szerint só
- 1,5 l víz
- 2 dl joghurt ( vagy tejföl vagy tejszín vagy ezek keveréke)
- néhány csepp citromlé( frissen kifacsarva)
- 1 tojás sárgája( opcionális)
- 20 g vaj ( opcionális)
Könnyen gyorsan elkészül.
Előkészítéssel együtt 30- 35 múlva már tálalható,természetesen h ahidegen kívánjuk fogyasztani a hűtési időt is bele kell kalkulálni.
Leves betétként a sült cukkini ,vagy tök darabokat is kínálhatjuk a fent említett levesgyöngy, palacsinta metélt, nyers paradicsom darabok, aszalt paradicsom, vágott kapor bazsalikom levél stb, mellett,sőt nagyon finom néhány csepp fűszerolajjal meglocsolva mint a szárított paradicsom olaja vagy a csípős marinált sült paprika olaja.
.
Ha szeretnénk gazdagítani a cukkini vagy babytök krémlevest, a kész levesbe tejszínnel elkevert tojássárgáját keverünk, de ezután már nem szabad a levest melegíteni( ez nagyon fontos!) és tálaláskor vaj forgácsokkal szórjuk meg a tetjét, ami majd ráolvad és csillogó selymes fényt ad a levesnek.ebben az esetben már a klasszikus krémlevest készítettük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése