2015. augusztus 7., péntek

Sopszka saláta– a balkáni nyár színes hírnöke


A feledhetetlen balkáni saláta..inspirálta az  alábbi bejegyzést 

 – hasonlóságot és  különbségeket keresve Görög és szerb salátával

Van, aki tudományként tekint rá, más művészetként éli meg, de az igazi salátaélményhez talán egyik sem kell – csupán napérlelte zöldség, frissesség és egy jó adag életöröm. A sopszka saláta, a balkáni konyha egyik ikonikus nyári fogása, pontosan ezt kínálja. És ha már saláta, álljon itt egy régi mondás, amely így szól:

„A bölcs hinti a sót, a szegény a mustárt, a fukar az ecetet, a tékozló az olajat.”
Bár nem tudni pontosan, kitől származik, de minden salátakészítő megfontolhatja ezt az aránytanácsot…


Milyen  is  a sopszka saláta?

A sopszka (шопска салата) saláta Bulgáriából indult hódító útjára, de ma már az egész Balkánon megtaláljuk. Nevét a bolgár Shopi népcsoportról kapta, akik Szófia környékén élnek. Ez a színes saláta nemcsak a nyári hőség ellenszere, hanem kulturális kapocs is – közeli „rokonai” a szerb és a görög saláta.




Alapanyagok és elkészítés

Hozzávalók (4 adag):

  • 500 g lédús paradicsom (ideális a húskosaras, kevésbé leveses fajta, pl. ökörszív vagy római paradicsom)

  • 400 g uborka

  • 100 g vöröshagyma

  • 1/2 dl jó minőségű olívaolaj

  • egy kevés borecet (vagy almaecet)

  • 150 g friss fehér sajt (Balkánon „sir” vagy „sierene”)

  • 1 db hegyes csípős paprika a tálaláshoz

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, vékonyan karikázzuk, majd szétválasztjuk. A paradicsomot és az uborkát feldaraboljuk – a paradicsomot inkább nagyobb cikkekre vagy kockákra vágjuk, ahogyan a Balkánon szokás. A zöldségeket lazán összekeverjük, megöntözzük olívaolajjal és ecettel, végül reszelt vagy morzsolt fehér sajtot bőségesen szórunk a tetejére. Díszítésként karikázott csípős paprikát adunk hozzá.

Tipp: A sajt önmagában is sós, ezért sózásra gyakran nincs is szükség.






Sopszka , szerb , görög saláta – hasonlók, de nem ugyanazok



A három legismertebb balkáni és mediterrán nyári saláta összetevői sokban megegyeznek, mégis minden régió hozzáad valami jellegzeteset.

Saláta neveParadicsomUborkaHagymaSajt típusaExtra összetevőkTálalás
Sopszkaigenigenigenreszelt sir/sierenecsípős paprika, borecetkeverve, sajttal borítva
Szerb salátaigenigenigengyakran elhagyjákpaprika, néha olaj nélkülegyszerűbb, sajtot külön
Görög saláta (horiatiki)igenigenigenkockázott fetaolívabogyó, oregánónagyobb darabokban, olívaolajjal locsolva








A sajt kérdése

A fehér sajt – a Balkánon „sir”, Bulgáriában „sierene”, Görögországban pedig „feta” – az, ami a salátát valóban salátává teszi. A különbség nemcsak az ízben, hanem az állagban is megmutatkozik: a sopszkánál reszelt vagy morzsolt formában kerül a tetejére, míg a görög salátánál kockákban, vagy egy nagy szeletként. (A sajtról szóló részletes bejegyzést itt találod >>)A balkáni "sir" azaz fehér sajt  







  

Tálalási stílusok – reszeld vagy kockázd?

A balkáni tálalás legnagyobb kérdése: reszelt vagy kockázott sajt?
Mindkettő elfogadott, de a sopszka saláta eredetileg reszelt sajtos változatban terjedt el, míg a görög salátánál inkább a karakteresebb kockák jellemzők. A különbség nem csupán látványbeli, hanem ízhatásbeli is: a reszelt sajt jobban elkeveredik a zöldségekkel, míg a kockázott sajtot inkább külön harapjuk hozzá.


Történeti érdekesség

A sopszka salátát a bolgár turizmus hivatalos étlapjára az 1950-es években emelték, mint „nemzeti ételt”. Hamar elterjedt a régióban, főként azért, mert minden háztartásban megtalálható alapanyagokból áll – egyszerű, friss és látványos.



Miért szeretjük?

Mert a sopszka saláta a nyári tányéron a napfény, a frissesség és az egyszerűség szimbóluma. Grillhúsok, sült ételek mellé vagy akár önmagában is kiváló. Nyaralásainkról talán már ismerős lehet, de ideje otthon is kipróbálni ezt a balkáni klasszikust!



Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:





1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...