2015. augusztus 7., péntek

Sopszka saláta


A feledhetetlen balkáni saláta..




Az már részlet kérdése,  reszelve  vagy darabosan  kérjük rá  a sajtot  a lényeg  a friss  " minőségi alapanyagokban rejlik. Nap érlelte zamatos paradicsom, ízletes uborka, hagyma és a nélkülözhetetlen fehér sajt. Ezért szeretjük!
Bulgáriában "sierene" néven ismert,  Szerbiában, Makedóniában csak        " sir" -ként emlegetett  friss fehér sajt ami ezt  a salátát koronázza.( Igaz   tájegységenként megnevezve  sőt  megkülönböztetve   érett és  friss változatokat is,mint zlatari-,zlatiborski-, sir.  )




A megmosott, megtisztított hagymát karikázzuk fel, szedjük szét!
A paradicsomot mossuk meg,  szeleteljük fel, mivel  a Balkánon általában nagy méretűek  a paradicsomok, ezért gyakran találkozunk  felkockázva vele a   salátában.
Az uborkát is  mossuk meg, hámozzuk meg és kockázzuk fel.  Majd lazán összekeverjük  egy nagyobb salátás tálban.
Meglocsoljuk,borecettel,olíva olajjal ismét átkeverjük.
Mivel  a sajt önmagában is sós,  vigyázzunk  a sózással,  én nem javaslom.




Tálkákba, kistányérra porciózzuk a sopszka salátát, pici  öntettel együtt,  a tetejét reszelt  vagy morzsolt  sajttal  bőven meghintjük és  felkarikázott csípős paprikával   dekoráljuk.



 A sopszka saláta tipikusan  nyári saláta ,frissen sültek rostonsültek   grill húsok  remek kiegészítője.
Bizonyára nagyon  sokan találkoztak már vele  a nyaralásuk során,  ideje  otthon is kipróbálni!

Hozzávalók:


  • 500 g paradicsom
  • 400 g uborka
  • 100 g hagyma
  • 1/2  dl olívaolaj
  •  öntetnyi borecet
  • 150 g friss fehér sajt
  •  1 db csípős hegyes paprika


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly