A feledhetetlen balkáni saláta..
Az már részlet kérdése, reszelve vagy darabosan kérjük rá a sajtot a lényeg a friss " minőségi alapanyagokban rejlik. Nap érlelte zamatos paradicsom, ízletes uborka, hagyma és a nélkülözhetetlen fehér sajt. Ezért szeretjük!
Bulgáriában "sierene" néven ismert, Szerbiában, Makedóniában csak " sir" -ként emlegetett friss fehér sajt ami ezt a salátát koronázza.( Igaz tájegységenként megnevezve sőt megkülönböztetve érett és friss változatokat is, mint zlatari-,zlatiborski-, sir. )
A megmosott, megtisztított hagymát karikázzuk fel, szedjük szét!
A paradicsomot mossuk meg, szeleteljük fel, mivel a Balkánon általában nagy méretűek a paradicsomok, ezért gyakran találkozunk felkockázva vele a salátában.
Az uborkát is mossuk meg, hámozzuk meg és kockázzuk fel. Majd lazán összekeverjük egy nagyobb salátás tálban.
Meglocsoljuk, borecettel, olíva olajjal ismét átkeverjük.
Mivel a sajt önmagában is sós, vigyázzunk a sózással, én nem javaslom.
Tálkákba, kistányérra porciózzuk a sopszka salátát, pici öntettel együtt, a tetejét reszelt vagy morzsolt sajttal bőven meghintjük és felkarikázott csípős paprikával dekoráljuk.
A sopszka saláta tipikusan nyári saláta ,frissen sültek rostonsültek grill húsok remek kiegészítője.
Bizonyára nagyon sokan találkoztak már vele a nyaralásuk során, ideje otthon is kipróbálni!
Hozzávalók:
- 500 g paradicsom
- 400 g uborka
- 100 g hagyma
- 1/2 dl olívaolaj
- öntetnyi borecet
- 150 g friss fehér sajt ( juh sajt)
- 1 db csípős hegyes paprika
Igazi nyári kánikula saláta, még önmagában fogyasztva is meg állja helyét, hasonló a szerb vagy a görög saláta is, ez utóbbi olívabogyóval gazdagabb . Nehéz dönteni melyik a finomabb mindegyik könnyen elkészíthető, olcsó nyári fogás.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése