Nyári alma,mely kicsit savanykás, kicsit édes.
Gyönyörű piros formás kicsi almák mosolyogtak rám a piacon. Ezt ugye nem lehetett ott hagyni?
Szinte pillanatok alatt a reggeli kávéhoz, teához el is készült, gyors könnyű édesség lett belőle.
Elzászi almatorta
A hozzávalókból tészta kosarat készítünk először.
A lisztet szitáljuk a munkafelületre, alakítsunk kicsi dombot belőle, a közepébe csináljunk egy mélyedést, ide ütjük bele a tojást. Pici sót adunk hozzá, a vajat a liszt domb köré forgácsoljuk, rászórjuk a mákot, cukrot és kézzel össze dolgozzuk míg rugalmas formázható tészta nem lesz belőle. Pici vizet adhatunk hozzá ha szükségesnek ítéljük ,de anélkül is össze kell állni ennek a tésztának. Pihentessük hűtőben míg az almákat előkészítjük.
Az almákat mossuk meg szárítsuk le!
Melegítsük elő a sütőt!
Készítsük elő a gyümölcstorta formát, én a kerámia formát használok minden kikenés nélkül.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra és simítsuk a formába, igazítsuk el. Negyedeljük fel az almákat és eltávolítjuk a magházat, majd vékonyan szeleteljük fel és körkörösen helyezzük a tésztára az almaszeleteket.
Ha teljesen beborítottuk alma szeletekkel, készülhet az öntete.
A tejfölt keverjük el fél citrom frissen kifacsart levével, cukorral és öntsük a tortára, kenjük szét egyenletesen. Előmelegített sütőben süssük 25 percet 180 fokon.
Hozzávalói:
A tészta kosárhoz:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 40 g cukor
- csipet só
- 60 g darált mák
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 2 dl tejföl
- 50 g cukor
- 1/2 citrom frissen facsar leve
- 500 g nyári alma
A kész Elzászi almatortát elfelejtettem porcukorral megszórni, nálunk anélkül is elfogyott.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése