2015. augusztus 18., kedd

Elzászi almatorta



Nyári alma,mely kicsit  savanykás, kicsit  édes.

Gyönyörű piros formás kicsi  almák mosolyogtak rám  a piacon. Ezt ugye nem lehetett ott hagyni?

Szinte pillanatok alatt a reggeli kávéhoz, teához el is készült, gyors könnyű édesség lett belőle.


Elzászi almatorta 





A  hozzávalókból tészta kosarat készítünk először.
A lisztet szitáljuk  a munkafelületre,  alakítsunk kicsi dombot belőle, a  közepébe csináljunk egy mélyedést, ide ütjük bele  a tojást. Pici sót adunk hozzá, a vajat a liszt domb  köré forgácsoljuk, rászórjuk  a mákot, cukrot és kézzel  össze dolgozzuk míg  rugalmas  formázható tészta nem lesz belőle. Pici vizet  adhatunk hozzá  ha szükségesnek ítéljük ,de anélkül is össze kell állni ennek a tésztának. Pihentessük hűtőben míg az almákat előkészítjük.
Az almákat mossuk meg szárítsuk le!
Melegítsük elő   a sütőt!
Készítsük elő  a  gyümölcstorta formát, én a kerámia formát  használok minden  kikenés nélkül.
Nyújtsuk  ki  a tésztát vékonyra és simítsuk  a  formába, igazítsuk el.  Negyedeljük fel az almákat  és eltávolítjuk  a  magházat, majd  vékonyan szeleteljük fel  és  körkörösen helyezzük a tésztára az almaszeleteket.
Ha teljesen beborítottuk alma szeletekkel, készülhet az öntete.
A tejfölt  keverjük el  fél citrom frissen kifacsart levével, cukorral és  öntsük a tortára, kenjük szét egyenletesen. Előmelegített sütőben süssük 25 percet 180 fokon.



Hozzávalói:


A tészta kosárhoz:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 40 g cukor
  • csipet só
  • 60 g darált  mák
  • 1 tojás



A töltelékhez:

  • 2 dl tejföl
  • 50 g cukor
  • 1/2 citrom frissen facsar leve
  • 500 g  nyári  alma



 A kész Elzászi almatortát elfelejtettem porcukorral megszórni, nálunk anélkül is elfogyott.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...