Nem múlhat el a nyár töltött paprika nélkül, melyről Venesz József így ír: a magyar konyha különlegessége a paradicsomban fürdő töltött paprika.
Ez az az étel amit mi gyakran eszünk házon kívül így én csak ritkán készítem.
Anyukám szeretett töltött paprikával várni bennünket, mert ha késő este mire megékezünk nem is kívántunk ilyen tartalmasat enni, "másnap is jó lesz" a programokról hazaesve csak át kell forrósítani.
Az a töltött paprika paradicsom szószban hagyományosan készült s be kell vallanom nagyon jólesett valahányszor feltálalta. Még egy pohár sör is le csúszott olykor- olykor mellé.
"-Nem erős, vigyáztam,adhatsz a gyereknek is belőle!" -mondta oly sokszor, mégis mindkét gyermek kiskorában előfordult, hogy nekik bizony erős, csípős lett, ,hisz az őrölt pirospaprika vag y talán a törött bors amit használt csípős volt.ami elkerülte a figyelmét. A gyerekek azért így is szerették a Nagyi töltött paprikáját.
A töltött paprika valószínű török eredetű, hisz ott töltenek mindent káposztát,szőlőlevelet, padlizsánt és a paprikát is.
Érdekes módon máshogy emlékeznek a receptre Magyarországon és Szerbiában . A férjem édesanyja nem sűrű szószban készíti a töltött paprikát, egészen laza ( nem piros) a szaftja és nem is sertéshúst használ,petrezselyemmel szórja meg. Receptje megtalálható egy korábbi bejegyzésben itt.
Nos most én e két elkészítési módot kombináltam és kicsit alakítgattam míg elkészültek a
Ez az az étel amit mi gyakran eszünk házon kívül így én csak ritkán készítem.
Anyukám szeretett töltött paprikával várni bennünket, mert ha késő este mire megékezünk nem is kívántunk ilyen tartalmasat enni, "másnap is jó lesz" a programokról hazaesve csak át kell forrósítani.
Az a töltött paprika paradicsom szószban hagyományosan készült s be kell vallanom nagyon jólesett valahányszor feltálalta. Még egy pohár sör is le csúszott olykor- olykor mellé.
"-Nem erős, vigyáztam,adhatsz a gyereknek is belőle!" -mondta oly sokszor, mégis mindkét gyermek kiskorában előfordult, hogy nekik bizony erős, csípős lett, ,hisz az őrölt pirospaprika vag y talán a törött bors amit használt csípős volt.ami elkerülte a figyelmét. A gyerekek azért így is szerették a Nagyi töltött paprikáját.
A töltött paprika valószínű török eredetű, hisz ott töltenek mindent káposztát,szőlőlevelet, padlizsánt és a paprikát is.
Érdekes módon máshogy emlékeznek a receptre Magyarországon és Szerbiában . A férjem édesanyja nem sűrű szószban készíti a töltött paprikát, egészen laza ( nem piros) a szaftja és nem is sertéshúst használ,petrezselyemmel szórja meg. Receptje megtalálható egy korábbi bejegyzésben itt.
Nos most én e két elkészítési módot kombináltam és kicsit alakítgattam míg elkészültek a
mini töltött paprikák.
Kicsi ,de húsos,kemény zöld paprikákat választottam.
A hátszínből leeső darabokat aprítottam éles késsel,vagdaltam ,nem daráltam a húst.
A paradicsom szósz is házilag készült, s friss kerti zöldfűszereket adtam hozzá.
A legnagyobb eltérés a fent említett receptektől mégis a töltelékben rizs helyett használt búza.
A búzát alapos többszöri mosás után beáztattam egy éjszakára, majd másnap megfőztem annyi vízben, hogy ellepte és kicsit még hagytam állni fedő alatt a gőzben puhulni.
Hozzávalók:
- 16 db kicsi paprika
- 1,5 fej hagyma
- 400 g színtiszta marha hús
- 1 kg paradicsomból frissen készült paradicsomszósz
- zöld fűszerek vegyesen :bazsalikom,kakukkfű,babérlevél,rozmaring
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 200 g búza
- 1 paradicsom
- petrezselyemzöld
- 1 kanál olívaolaj
- tengeri só
A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk és az előre előkészített főzőedénybe helyezzük.
A hagymát megfuttatjuk a kanálnyi olajon, hozzáadjuk a darabolt egészen apróra vágott-vagdalt húst és fehéredésig hevítjük.Elzárjuk a főzőlapot és hagyjuk kicsit hűlni a húst.
A búzát a fent említett módon előkészítjük.
Ha már "kézmelegre" hűlt a hús, ( tudunk vele dolgozni) összekeverjük a főtt búzával ízlés szerint sózzuk ízesítjük, lehet bele frissen őrölt borsot adni ( én a gyerek miatt ezt csak tányéron kínálom hozzá) .Kiskanál segítségével betöltjük a paprikákat.A tetejükre lehet kalapot ültetni, paradicsom cikkelyekből ,vagy a paprika tetejét visszatéve.
Felengedjük a paradicsom szósszal és lassú tűzön főzzük időnként megrázogatjuk.
A paradicsom szószhoz mossuk meg a paradicsomokat és forrázzuk le, húzzuk le héját.
Vágjuk cikkelyekre, párcsepp olajon futtassuk meg egy fél fej hagymát dobjuk rá a paradicsomot, adjunk bele 2-3 gerezd fokhagymát,és néhány ágacska friss fűszer növényt, kakukkfüvet,bazsalikomot,rozmaring ágat,babérlevelet.Főzzük sűrűre.
Jellegzetes illatáról is felismerhető mikor készül el a töltött paprika.( kb. 40 perc)
Nálunk az esetek többségében friss kenyérrel kerül az asztalra, de kínálható sós vízben főtt burgonyával is .
S ahogy említettem korábban valahogy a töltött paprika nálunk a habos sörrel hozható párba egy pohár jár hozzá.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése