2015. augusztus 3., hétfő

3 sajtos kréker

 Nyári estéinken a kertben,  .... napnyugta után kezdődik az élet,igen hosszú és forró az idei nyár kellemes felüdülést  csak   a késő esti órák jelentenek. Ki  is  használjuk, vendégek is  jönnek  szinte naponta.
Ezek az esték nem  a nagy "eszem -iszom"-ról szólnak, bár a hőmérséklet csökkenésével az étvágyunk fokozódik, itt  az együttlét, a  tikkasztó nyári nap utáni leengedés, pihenés egy pohárnyi  frissítő ital mellett a lényeg .
Hosszú éjszakákba nyúló beszélgetések, langyos esti szél fuvallatok  kíséretében, talán évek múlva  is  emlékezetes lesz, szívesen gondolunk majd vissza  az idei nyárra. Nagyzolok kicsit  amikor azt írom "garden- party", na de  mégiscsak  a  kertünkben vagyunk, tehát valós dolgot állítok.
Természetesen   nem telhet el úgy az este, hogy néhány falat  ne kerüljön elő  ez is hozzátartozik, sőt gondosan ügyelek   arra is, hogy a visszatérő vendégeknek,  mert van aki hetente rendszeresen   nálunk köt ki , ne ugyanazt  kelljen enniük.
Minden este más és más  a kínálat.
Rendszerint könnyű zöldséges krémek, sós-, sütemények és  torták, saláták, zöldségek,  gyümölcsök váltogatják egymást.
A napokban  egy új keksz  "debütált", noha   hasonló módon készült már korábban   keksz is pogácsa is,   azonban  most mégis  más lett, egészen kézen fekvő ( praktikus) okból. Valahol  meglapult még egy darabka  kék sajt,  amiről már azt hittem nincs, nem túl nagy darab, de pont elég.
A brie  sajttal ugyanaz a  helyzet.
Nos mit  lehetne kezdeni evvel két "értékes " alapanyaggal?
 Hát persze,legyen  belőle sós keksz estére!Hozzávalói :
  • 100 g  kék penészes  sajt ( rokfort,Danish blue vagy hasonló más sajt is jó
  • 100 g   brie     sajt  (  camember is  lehet/ne)
  • 100 g  kajmak    ( vaj i s lehet)
  • só ízlés szerint ( lehetőleg himalaya  frissen darálva)
  • frissen őrölt  színes bors ( bőven tettem bele,de ki-ki ízlése szerint adagolja)
  • 1 dl  joghurt
  • 100 teljes kiőrlésű liszt  
  • 20 g reszelt parmezán 

Egyszerűen  összedolgozom  a  fenti anyagokat, két részre osztom és  fóliában  1/2 órát pihentettem  a hűtőben. Majd rúddá formázom először csak  az egyik adagot,a másikat hagyom még a hidegen, ujjnyi vastagságúra sodrom, egy-másfél cm-nyi széles csíkokat vágok belőle, s kézzel ki  gömbökké formázom a tésztát.A kapott golyókra ráreszelem a  parmezánt, majd meghempergetem  a  reszelt sajtban őket.
 Minden  golyót  egy villa  hátoldalával kb középig benyomok, ettől lesz recés, majd óvatosan leemelem  a  villától, addig folytatom ezt a műveletet. amíg  el nem fogy a tészta.  Sütőpapírral borított sütőlemezre  helyezem a  krékereket, előmelegített sütőben 12-13 perc alatt  200 fokon ropogósra sütöm.
Kicsit fűszeresebb  a megszokottnál ,olyan "felnőttes keksz".
Annyira jól sikerült, hogy az est slágere lett perceken belül.

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly