Szilvás gombócot mindenki tud csinálni , az olyan "hétköznapi eledel" gondolhatnánk...
Azért vannak kivételek, emlékszem Anyukám ahogy mesélte első szilvás gombócának történetét.
Fiatal asszony volt, pár hónappal az esküvő után történhetett amikor szilvás gombóccal lepte volna meg az ifjú férjét( Apukám) ám a gombóc sehogy sem akart összeállni. Mindig egy kis tésztát tapasztott hozzá, foltozgatta míg végeredményként megszületett kettő darab szilvás gombóc.
Mondanom sem kell a szerető férj ezt is lelkesen elfogyasztotta.
A jó szilvás gombócról Magyar Elek így írt Az ínyesmester szakácskönyvében:
"...melynek tésztája vékony, finom és könnyű, sőt omlós"
"persze van olyan szilvás gombóc, amely formájára és halmazállapotára nézve a régi idők ágyúgolyóbisaira emlékeztet, furkós és fojtós, s mire a sok vastag tésztán áthatolva a szilváig érkeznék fogunk, már elmúlik az étvágyunk"
Szó szerint idéztem gyermekkorom kedvenc szakácskönyvéből. Amit a nagymamától örököltem s már annak idején is élvezettel olvasgattam a nyaralásaim során nála, s most, már amikor én "birtoklom" s hogy újból a kezembe került, ismét örömmel állapítom meg nagyon érdekes írások tarkítják a receptgyűjteményt.
Kedvcsinálónak még egy idézet." Azt azonban szükségtelennek tartom megjegyezni, hogy a jó érett szilvától és a pirított morzsától jó nedvdús tésztát vétek volna még zsírral le is önteni, mint azt néhol borzadva láttam. Ízléstelen eltévelyedés volna ez, csömört okozna és tönkre tenné fáradozásunk eredményét a finom, kívánatos, ízes és könnyű szilvás gombócot"
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 tojás
- 20 g vaj
- 200 g liszt
- 30 szem magbaváló szilva
- 30 szem kocka cukor
- fahéj
- csipet tengeri só
- 150 -200 g pirított kenyér morzsa
A burgonyát hámozzuk meg és kockára vágva sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le ha már megfőtt, a főző levet még felhasználhatjuk másra pl. leves készítéshez.
A burgonyát törjük át, adjuk hozzá a lisztet, tojást, vajat és állítsuk össze a tésztát.
Nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra és vágjuk fel kockára a szilvák nagyságának megfelelően.
Olvastam olyan ajánlást miszerint a kellően érett zamatos szilva nem kíván más ízesítést, sőt akár a magját is benne hagyhatjuk. Én inkább a családi hagyományokra hagyatkozom és kockacukrot és mokkás kanálnyi fahéjat helyezek bele.
A sarkainál csípjük össze a tésztát és formázzunk a két tenyerünk közt gombócokat, ha túl soknak ítéljük meg a tésztát nyugodtan csípjük le, tegyük félre.
Forrásban levő lobogó vízben főzzük ki, de ne főzzük túl.
Szárazon pirított házi kenyérmorzsába forgatom a frissen kifőzött gombócokat. Akik édesebben szeretik a morzsába tegyenek kevés cukrot sőt fahéjat is.
Illatos, ízes szilvás gombócokhoz jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,
Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése