2015. január 11., vasárnap

Soljanka, / Солянка

Tartalmas leves  zöldségekkel ,hússal készítve, azon ételek közé tartozik ami szabad kezet ad  a szakácsnak "ami van itthon abból készíthető".
Szeretem ezt a  kötetlenséget az alapanyagok szabadon variálhatóságát.
Létezik halas és húsos változata is . Most  a húsos soljanka  recept következik. 






A soljanka alapvetően savanyú leves , hagymával,uborkával, olajbogyóval, kapribogyóval és  paradicsom pürével készülő étel,vagyis leves. 
Az orosz-, ukrán konyha jellegzetes  fogása.
Néhány éve mikor még  utazgattam  a volt Szovjetunióban a Budapest-Moszkva útvonalon közlekedő  vonatokon az étkezőkocsikban rendszeresen  soljankát szolgáltak fel,bádog (fém ?) csajkában.Valami úszik a  levesben ,---  így maradt meg az emlékezetemben  (az olajbogyóra azonban határozottan emlékszem!) Nem nyerte el  a tetszésemet. ( finoman  fogalmaztam).Nem csoda hát,hogy meg sem próbálkoztam ez idáig  az elkészítésével ( hiba volt most már belátom).
Az én levesem nem is hasonlít az emlékeimből derengő  Soljanka nevű levesre és határozottan állítom, hogy nagyon finom, rendkívül ízletes. Már bánom, hogy ilyen hosszú ideig vártam  a kipróbálásával.



Hozzávalói :

  • 300 g marhacsont 
  • 400 g hátszín ( szín hús)
  • 100 g szalonna
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 db paszternák
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 200 g gomba
  • 2 dl paradicsom püré
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • színes  szemes bors
  • 1-2 babér levél
  •  2 közepes ecetes  uborka
  • 2 evőkanál olíva bogyó
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 2 dl tejföl
  • himalaya só
  • 1 db citrom
A csontokat és a húst felteszem főni mintha  csont-,/húslevest főznék,  időközben lehabozom, amint kitisztult  a főzet  hagymát és fokhagymát ízlés szerinti sót teszek,pár szem szemes borsot, szegfűborsot is adok bele és lassú tűzön hosszasan  főzöm .( 2-3  óra).
Másik edényben  lepirítom a szalonnát, az időközben megfőtt és feldarabolt húst,( lehet hozzáadni, nyelvet, sonkát /ami van   húsfélét tetszés szerint)apróra vágott vöröshagymát ,értelem szerűen darabolt zöldségeket,gombát  kevés olíva olaj hozzáadásával. Felöntjük a paradicsom szósszal és tovább "sütögetjük időnként megkeverve fűszerezve a   babérlevéllel ,színes borssal. Ha átforraltuk adjuk hozzá a feldarabolt  ecetes uborkát, olívabogyót és kapribogyót is, majd öntsük fel  leszűrt húslevessel és lassú tűzön melegítsük össze  kb 5-10 percig.
Nekem  akkor tetszik ha  roppanós az uborka és olívabogyó, tehát ügyelek  rá, hogy ne főhessen túl.
Forrón tálaljuk  kevés tejföllel,citrommal  utóízesítve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly