Tartalmas leves zöldségekkel ,hússal készítve, azon ételek közé tartozik ami szabad kezet ad a szakácsnak "ami van itthon abból készíthető".
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Szeretem ezt a kötetlenséget az alapanyagok szabadon variálhatóságát.
Létezik halas és húsos változata is . Most a húsos soljanka recept következik.
A soljanka alapvetően savanyú leves, hagymával, uborkával, olajbogyóval, kapribogyóval és paradicsom pürével készülő étel,vagyis leves.
Az orosz-, ukrán konyha jellegzetes fogása.
Néhány éve ( évtizede) mikor még utazgattam a volt Szovjetunióban a Budapest-Moszkva útvonalon közlekedő vonatokon az étkezőkocsikban rendszeresen soljankát szolgáltak fel, bádog (fém ?) csajkában.Valami úszik a levesben ,--- így maradt meg az emlékezetemben (az olajbogyóra azonban határozottan emlékszem!) Nem nyerte el a tetszésemet. ( finoman fogalmaztam).
Nem csoda hát, hogy meg sem próbálkoztam ez idáig az elkészítésével ( hiba volt most már belátom).
Nem csoda hát, hogy meg sem próbálkoztam ez idáig az elkészítésével ( hiba volt most már belátom).
Az én levesem nem is hasonlít az emlékeimből derengő Soljanka nevű levesre és határozottan állítom, hogy nagyon finom, rendkívül ízletes. Már bánom, hogy ilyen hosszú ideig vártam a kipróbálásával.
Hozzávalói :
- 300 g marhacsont
- 400 g hátszín ( szín hús)
- 100 g szalonna
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 db paszternák
- 1 db petrezselyem gyökér
- 200 g gomba
- 2 dl paradicsom püré
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- színes szemes bors
- 1-2 babér levél
- 2 közepes ecetes uborka
- 2 evőkanál olíva bogyó
- 1 evőkanál kapribogyó
- 2 dl tejföl
- himalaya só
- 1 db citrom
A csontokat és a húst felteszem főni mintha csont-,/húslevest főznék, időközben lehabozom, amint kitisztult a főzet hagymát és fokhagymát ízlés szerinti sót teszek, pár szem szemes borsot, szegfűborsot is adok bele és lassú tűzön hosszasan főzöm .( 2-3 óra).
Másik edényben lepirítom a szalonnát, az időközben megfőtt és feldarabolt húst,( lehet hozzáadni, nyelvet, sonkát /ami van húsfélét tetszés szerint)apróra vágott vöröshagymát, értelemszerűen darabolt zöldségeket, gombát kevés olíva olaj hozzáadásával. Felöntjük a paradicsom szósszal és tovább "sütögetjük időnként megkeverve fűszerezve a babérlevéllel, színes borssal. Ha átforraltuk adjuk hozzá a feldarabolt ecetes uborkát, olívabogyót és kapribogyót is, majd öntsük fel leszűrt húslevessel és lassú tűzön melegítsük össze kb 5-10 percig.
Nekem akkor tetszik ha roppanós az uborka és olívabogyó, tehát ügyelek rá, hogy ne főhessen túl.
Forrón tálaljuk kevés tejföllel ,citrommal utóízesítve.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése