2019. április 23., kedd

Kelvirág lengyelesen

Ha kelvirágot  vagy karfiolt eszünk akkor  virágot eszünk, mert ez  a növény még zárt húsos módosult virágja.Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a sárgás fehér rózsák szorosan tapadjanak egymáshoz, ne legyen rajtunk sötét folt elszíneződés! 






A karfiolt többnyire levesek,  főzelékek és  saláták készítésére használjuk , de igen kedvelt  és ismert elkészítési módja a  lengyeles  változta is. 

A lengyeles elkészítés azt takarja,hogy  a zöldséget az angoloshoz hasonló módon   főzéssel vagy párolással készítjük. Leszűrjük, előmelegített tálra tálaljuk. A zsemlemorzsát vajban aranysárgára pirítjuk, még forrón sózzuk  és evőkanállal a szintén forró zöldség tetejére locsoljuk.






A  kelvirág  azaz karfiol  lengyelesen is pontosan ezen útmutatás szerint készül.





A kelvirágot  vízben ( ajánlatos szűrő betétet használni ha van) puhára főzzük,lapát kanál segítségével kiemeljük a  főzőléből, lecsöpögtetjük. A kelvirágot előmelegített tálra helyezzük  én  szerecsendiót reszeltem rá most és  rászórjuk   a megpirított  morzsát. Utólag sózzuk  a karfiolt mert elszínezheti a só. Természetesen ezúttal is  házilag készítetett kenyér morzsát használtam. Emlékeimben dereng , de nem emlékszem biztosan  tejfölt is kínáltak valahol hozzá.
Azt viszont határozottan állíthatom , hogy  a köretként és önálló ételként is  kitűnő választás.
Beilleszthtő a vegetáriánus és böjti étkezésbe is.





A karfiol gazdag ballasztanyagokban ,ásványi anyagok közül  káliumot  tartalmaz leginkább K-, B-, és C vitaminban folsavban és pantotén savban  is bővelkedik .


Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...