Ha kelvirágot vagy karfiolt eszünk akkor virágot eszünk, mert ez a növény még zárt húsos módosult virágja.Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a sárgás fehér rózsák szorosan tapadjanak egymáshoz, ne legyen rajtunk sötét folt elszíneződés!
A karfiolt többnyire levesek, főzelékek és saláták készítésére használjuk , de igen kedvelt és ismert elkészítési módja a lengyeles változta is.
A lengyeles elkészítés azt takarja,hogy a zöldséget az angoloshoz hasonló módon főzéssel vagy párolással készítjük. Leszűrjük, előmelegített tálra tálaljuk. A zsemlemorzsát vajban aranysárgára pirítjuk, még forrón sózzuk és evőkanállal a szintén forró zöldség tetejére locsoljuk.
A kelvirág azaz karfiol lengyelesen is pontosan ezen útmutatás szerint készül.
A kelvirágot vízben ( ajánlatos szűrő betétet használni ha van) puhára főzzük,lapát kanál segítségével kiemeljük a főzőléből, lecsöpögtetjük. A kelvirágot előmelegített tálra helyezzük én szerecsendiót reszeltem rá most és rászórjuk a megpirított morzsát. Utólag sózzuk a karfiolt mert elszínezheti a só. Természetesen ezúttal is házilag készítetett kenyér morzsát használtam. Emlékeimben dereng , de nem emlékszem biztosan tejfölt is kínáltak valahol hozzá.
Azt viszont határozottan állíthatom , hogy a köretként és önálló ételként is kitűnő választás.
Beilleszthtő a vegetáriánus és böjti étkezésbe is.
A karfiol gazdag ballasztanyagokban ,ásványi anyagok közül káliumot tartalmaz leginkább K-, B-, és C vitaminban folsavban és pantotén savban is bővelkedik .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése