Meglátni és megszeretni ...,hát így voltam a napokban evvel karfiollal, kelvirág, cauliflower, szóval virág, ehető virág .....mert itt tavasz lassan, minden virágba borul ....
S ha már szerelem, legyen dubarry, vagyis majdnem( mert a legírozást elhagyom )
Dubarry krémleves
Egyes források szerint XV. Lajos király imádta a karfiolt, az udvarában készített karfiolos ételeket kedveséről Madame Dubarry Marie Jeanne grófnőről nevezte el . XV. Lajos szeretője lánykori nevén Marie-Jeanne Bécu, 1743-ban törvénytelen gyermekként jött a világra. Anyja szegény varrónő volt, apja ferencesrendi szerzetes. Marie a szegénysorból ifjúkorában emelkedett ki, amikor Dubarry gróf felfigyelt a feltűnően mutatós lányra. A gróf azt tervezte, hogy a 18 éves szőke szépséget bevezeti XV. Lajos király udvarába, és a lányon keresztül próbál szert tenni befolyásra az idős uralkodónál. Dubarry mindent megtett, hogy ördögi terve sikerüljön. Igyekezett szalonképessé tenni az alulról jövő hölgyet: hamis anyakönyvet állíttatott ki a nevére, és Marie-t a bátyjával vetette feleségül.
Az udvarba került lány bájával és szellemességével rövid időn belül meghódította az éppen nemrégiben elhunyt Madame Pompadourt sirató, korosodó királyt. XV. Lajos az ékszer ajándékozásokon túl, a versailles-i kastélyban lakosztályt biztosított újdonsült szeretője számára.
Na de vissza a konyhába azaz a karfiol leveshez ...amit vajas galuskával kínálok.
Kínálhatunk mellé frissen őrölt borsot is.
Hozzávalók:
- 800 g karfiol
- 2 dl tej,tejszín
- 20 g vaj
- só
- szerecsendió
- 1 l víz
Vajas galuskához :
- 20 g puha vaj
- 40 g liszt
- 1 tojás
- só
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése