2011. március 16., szerda

Dubarry krémleves


Meglátni és megszeretni ...hát így voltam  a napokban evvel  karfiollal, kelvirág, cauliflower, szóval virág, ehető virág .....mert itt tavasz lassan, minden virágba borul ....
S ha már szerelem, legyen dubarry,vagyis majdnem( mert a legírozást elhagyom )

 dubarry krémleves

Egyes  források szerint XV. Lajos király imádta a karfiolt  az  udvarában készített karfiolos ételeket kedveséről  Madame Dubarry Marie Jeanne grófnőről nevezte el . XV. Lajos szeretője  lánykori nevén Marie-Jeanne Bécu, 1743-ban törvénytelen gyermekként jött a világra. Anyja szegény varrónő volt, apja ferences rendi szerzetes. Marie a szegénysorból ifjúkorában emelkedett ki, amikor Dubarry gróf felfigyelt a feltűnően mutatós lányra. A gróf azt tervezte, hogy a 18 éves szőke szépséget bevezeti XV. Lajos király udvarába, és a lányon keresztül próbál szert tenni befolyásra az idős uralkodónál. Dubarry mindent megtett, hogy ördögi terve sikerüljön. Igyekezett szalonképessé tenni az alulról jövő hölgyet: hamis anyakönyvet állíttatott ki a nevére, és Marie-t a bátyjával vetette feleségül.


Az udvarba került lány bájával és szellemességével rövid időn belül meghódította az éppen nemrégiben elhunyt Madame Pompadourt sirató, korosodó királyt. XV. Lajos az ékszer ajándékozásokon túl, a versailles-i kastélyban lakosztályt biztosított újdonsült szeretője számára.


Na de vissza  a konyhába azaz a karfiol leveshez ...amit vajas galuskával kínálok.A megtisztított megmosott rózsáira szedett karfiolt  a kevés vízben megpárolom felét kiveszem, félre teszem, a többit tovább főzöm, felengedem tejjel, sózom, szerecsendióval  ízesítem. Eredetileg ha jól emlékszem,  talán az általam oly áhított  Venesz -Túrós szakácskönyvben ahol először találkoztam e recepttel   paprikás rántás szerepel, de  az régen volt, mármint amikor azt  könyvet ( talán a könyvtár  révén) kezembe vehettem, azóta bár  megvenném szívesen , nem találkoztam még vele.Tehát  a rán-
tást elhagyom,  lehet  azért  kicsit  őrölt pirospaprikával színezni esetleg kicsit csípőssel is és tejszínnel dúsítom ám a tojást is elhagyom így nem lesz olyan igazi krémes. Amint  a karfiol  teljesen puhává főtt az egészet  leturmixolom,  ekkor szaggatom bele  a vajas galuskát amint az is  megfőtt a félretett  párolt karfiollal  tálalom  és a tányérokon kevés vasforgáccsal montírozom.
Kínálhatunk mellé frissen őrölt  borsot is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly