2011. március 16., szerda

Dubarry krémleves

Kelvirág



Meglátni és megszeretni ...,hát így voltam  a napokban evvel  karfiollal, kelvirág, cauliflower, szóval virág, ehető virág .....mert itt tavasz lassan, minden virágba borul ....
S ha már szerelem, legyen dubarry,  vagyis majdnem( mert a legírozást elhagyom )

 Dubarry krémleves









Egyes  források szerint XV. Lajos király imádta a karfiolt,  az udvarában készített karfiolos ételeket kedveséről  Madame Dubarry Marie Jeanne grófnőről nevezte el . XV. Lajos szeretője  lánykori nevén Marie-Jeanne Bécu, 1743-ban törvénytelen gyermekként jött a világra. Anyja szegény varrónő volt, apja ferencesrendi szerzetes. Marie a szegénysorból ifjúkorában emelkedett ki, amikor Dubarry gróf felfigyelt a feltűnően mutatós lányra. A gróf azt tervezte, hogy a 18 éves szőke szépséget bevezeti XV. Lajos király udvarába, és a lányon keresztül próbál szert tenni befolyásra az idős uralkodónál. Dubarry mindent megtett, hogy ördögi terve sikerüljön. Igyekezett szalonképessé tenni az alulról jövő hölgyet: hamis anyakönyvet állíttatott ki a nevére, és Marie-t a bátyjával vetette feleségül.



Az udvarba került lány bájával és szellemességével rövid időn belül meghódította az éppen nemrégiben elhunyt Madame Pompadourt sirató, korosodó királyt. XV. Lajos az ékszer ajándékozásokon túl, a versailles-i kastélyban lakosztályt biztosított újdonsült szeretője számára.


Na de vissza  a konyhába azaz a karfiol leveshez ...amit vajas galuskával kínálok.


karfiol leves

A megtisztított, megmosott rózsáira szedett karfiolt  kevés vízben megpárolom, felét kiveszem, félre teszem, a többit tovább főzöm a teljes víz mennyiség hozzáadásával,majd felengedem tejjel,sózom, szerecsendióval  ízesítem. Eredetileg ha jól emlékszem,  talán az általam oly áhított  Venesz -Túrós szakácskönyvben ahol először találkoztam e recepttel még paprikás rántás szerepel, de  az régen volt, mármint amikor azt  könyvet ( talán a könyvtár  révén) kezembe vehettem, azóta bár  megvenném szívesen, nem találkoztam még vele.Tehát  a rántást elhagyom,  lehet  azért  kicsit  őrölt pirospaprikával színezni, de elhagyható, esetleg kicsit csípőssel is és tejszínnel dúsítom a végén, ám a tojást is elhagyom így nem lesz olyan igazi krémes. Ha tejszínnel elkevert  tojással gazdagítanám e levest akkor lenne "igazi " krémleves ezt az eljárást legírozásnak hívják a szakácsok,én az utóbbi időben ettől a művelettől gyakran eltekintek a  krémlevesek esetében  ettől lesz "majdnem krémleves" csak  az én levesem talán ez által kevésbé krémes lágy selymes ,de garantáltan így is  finom.Amint  a karfiol  teljesen puhává főtt az egészet  leturmixolom,  ekkor szaggatom bele  a vajas galuskát amint az is  megfőtt a félretett  párolt karfiollal  tálalom  és a tányérokon kevés vajforgáccsal montírozom.
Kínálhatunk mellé frissen őrölt  borsot is.




karfiol leves


Hozzávalók:

  • 800 g karfiol
  • 2 dl tej,tejszín
  • 20 g vaj 
  • szerecsendió
  •  1 l víz


Vajas galuskához :

  • 20 g  puha vaj 
  • 40 g liszt 
  • 1 tojás 


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...