Ez a sárgarépa torta egy svájci specialitás,nálunk nincsen Húsvét nélküle.
Mivel nem tartalmaz lisztet bátran fogyaszthatják glutén érzékenyek is.
A finom mandulaörlemény a fűszerekkel és marcipánnal felejthetetlen ízt ad ,külön előnye ennek a sárgarépa tortának, hogy az ünnep előtt pár nappal elkészíthető ,sőt kötelező, mert akkor finomabb lesz .
Március 2. Lujza napja és esik hó, két napi szünet után már megint, mit esik, szakad s a szél, fújja ........... " élvezet kimenni" ez ám tél. !!! ...és a tavasz ?? .......hol késik, mikor jön már, mi itt a szobában a jácintot, crochust csodáljuk, illatától bódulunk, vettem frézia-, és fekete tulipán hagymákat is, szóval már nagyon várjuk az enyhülést ....
A torta azaz sütemény is ezt hivatott képviselni sárgarépa friss, üde ropogós sárgarépa...,se baj addig is forró tea mellé, míg elő nem bújik a melengető napsugár .....
Ezt a tortát előre kell elkészíteni, mert legalább egy napot pihennie kell fogyasztás előtt akkor bontakozik ki az aromája kellőképpen !!
Hajdanán, amikor először hallottam felőle nem tudtam mire vélni azt nagy lelkesedést, igazság szerint az ízét sem tudtam elképzelni, aztán hosszas noszogatás után kipróbáltam, azóta is lelkes híve vagyok, sőt nemcsak nekem tetszik, a baráti és családi körben is igen népszerű.
Így utólag is el kell ismernem felesleges volt az óvatoskodásom, amikor Gyuri, aki Kanadából indulva Svájcon és Ausztrián át egyszer csak végleg letelepedett édesanyja szülőföldjén Magyarországon, áradozott a Svájcban megismert és megszeretett édesség felől. Ennek már vagy 20-25 éve is lehet, azóta már ahogy látom a hazai cukrászati kínálatban is helyet kapott, vajon az édesség kedvelő háziasszonyok is készítik, szeretik ezt a liszt nélkül készítendő tortát ??
Elkészítése:
A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 1/3 rész cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a fehérjét a cukor 2/3- ával kemény habbá verjük.
A sárgarépát, mandulát, fűszereket és a rumot a tojás sárgája krémhez keverjük és a óvatosan beleforgatjuk fehérje habot is.
Előkészített torta formába simítjuk. ( én szilikont használtam így avval nincs semmi teendő, de más esetben ki kell kenni, vajjal morzsával szórni !!)
200 fokra előmelegített sütőben sütjük 50 percig.
A megsült, kihűlt tortát csomagolva pihentetjük egy napot. Aztán dekoráljuk, citrom lével elkevert porcukorból készült mázzal, a tetejére marcipánból készült sárgarépát is tehetünk.
Hozzávalói :
- 300 g sárgarépa
- 5 tojás
- 200 g cukor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 300 g őrölt mandula
- kávés kanálnyi fahéj
- mokkás kanálnyi őrölt szegfűszeg
- 1/3 szerecsendió reszelve
- 2 cl rum
- 100 g marcipán massza
- 250 g porcukor
- citromlé
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése