Itt van újra a medvehagyma szezonja, még egészen zsenge, még csak az első hajtások, de itt van ez a mostanság oly divatos tavaszi csemege .
A medvehagyma nagyon egészséges, jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti azt, C vitamin tartalma miatt az imunrendszert erősiti, allicin tartalma miatt antibaktiélis hatású, fokozza az étvágyat, az emésztő rendszer működését, kivállóan alkalmas salaktanításra és tavaszi méregtelenítésre.
A medvehagyma nem csak illatában, hatásában is hasonlít a fokhagymára, azonban annál több hatóanyagot tartalmaz.
Nevét a medvékről kapta mivel a téli álmukból ébredező medvék ezt a növényt fogyasztják, hogy erőre kapjanak tavasszal, visszanyerjék erejüket.
Hazánkban több lelőhelye is ismert érdemes begyűjteni néhány csokrot belőle egy kellemes kirándulással összekapcsolva.
Használjuk a medvehagymát a tavaszi étrendben bátran, akár önállóételnek, akár fűszerként, jó ha tavasszal kéznél van egy-.egy adag medvehagyma pestó is.
Tehetjük salátába, adhatjuk szendvicsekhez a medvehagymát, csinálhatunk fűszervajat vele .
Kitűnő párosítás spenóttal és minden ételben használható ahol fokhagymát használnánk.
Főzhetünk egy finom tavaszi zöld levest is belőle.
Ki mondta, hogy csak a bonyolult dolgok lehetnek finomak ??? Most ezt a krémlevest a lehető
legegyszerűbben készítettem, semmi "faxni" és nagyon- nagyon finom lett, krémes ám a belemixelt tökmagoktól időnként valami a nyelvünkön akad, valami más íz ami kissé markánsabb kifejezetten jó ez így...
A megmosott medvehagyma leveleket kevés szőlőmagolajon átforgatom, mivel ez most kifejezetten zsenge, egész kicsi levélkék, nem láttam értelmét apróra vagdosni sem. Ha jól átforgattuk, adjuk hozzá a tökmagokat pirítsuk egy kicsit együtt és lehet máris felönteni,( ami van.,.) húslevessel, erőlevesssel hús- alaplével, zöldségalaplével tetszés szerint, majd fedő alatt jól kiforralni, aztán adhatjuk bele a tejszínt, várjuk meg míg felforr evvel is és már el is lehet zárni a tűzhelyet. Botmixerrel krémesítettem. Fedő alatt még pihentessük tálalásig. Most mivel ez egy hétköznapi gyors ebédre készült levesbetétnek apróra vágott medvehagyma került bele és levesgyöngy, ám ha a hétvégén újra csinálom el tudom képzelni mákos- vagy más magos- krékerrel, keksszel vagy hajszálvékony magoskenyér-ropogóssal, is .
Hozzávalói :
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
A medvehagyma nagyon egészséges, jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti azt, C vitamin tartalma miatt az imunrendszert erősiti, allicin tartalma miatt antibaktiélis hatású, fokozza az étvágyat, az emésztő rendszer működését, kivállóan alkalmas salaktanításra és tavaszi méregtelenítésre.
A medvehagyma nem csak illatában, hatásában is hasonlít a fokhagymára, azonban annál több hatóanyagot tartalmaz.
Nevét a medvékről kapta mivel a téli álmukból ébredező medvék ezt a növényt fogyasztják, hogy erőre kapjanak tavasszal, visszanyerjék erejüket.
Hazánkban több lelőhelye is ismert érdemes begyűjteni néhány csokrot belőle egy kellemes kirándulással összekapcsolva.
Használjuk a medvehagymát a tavaszi étrendben bátran, akár önállóételnek, akár fűszerként, jó ha tavasszal kéznél van egy-.egy adag medvehagyma pestó is.
Tehetjük salátába, adhatjuk szendvicsekhez a medvehagymát, csinálhatunk fűszervajat vele .
Kitűnő párosítás spenóttal és minden ételben használható ahol fokhagymát használnánk.
Főzhetünk egy finom tavaszi zöld levest is belőle.
Ki mondta, hogy csak a bonyolult dolgok lehetnek finomak ??? Most ezt a krémlevest a lehető
legegyszerűbben készítettem, semmi "faxni" és nagyon- nagyon finom lett, krémes ám a belemixelt tökmagoktól időnként valami a nyelvünkön akad, valami más íz ami kissé markánsabb kifejezetten jó ez így...
Medvehagyma krémleves tökmaggal
Hozzávalói :
- egy nagy csomag zsenge medvehagyma
- egy kanál szőlőmagolaj
- egy-két kanál tökmag
- 1,5 l folyadék ( húsleves,zöldséglé, stb
- 1 dl tejszín
- tengeri só
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Alig várom már, hogy hozzájussak én is a medvehagymához! :) De addig is, nézz be hozzánk, vár Téged valami. :)
VálaszTörlés