2011. március 17., csütörtök

Medvehagyma krémleves tökmaggal

Itt van újra  a medvehagyma szezonja,  még egészen zsenge, még csak az első hajtások, de itt van  ez a mostanság oly divatos tavaszi csemege .

 A medvehagyma   nagyon egészséges, jó hatással van a  vérnyomásra, csökkenti azt,  C vitamin tartalma miatt az imunrendszert erősiti,  allicin tartalma miatt  antibaktiélis  hatású, fokozza az étvágyat, az emésztő rendszer működését, kivállóan alkalmas salaktanításra  és tavaszi méregtelenítésre.
A medvehagyma nem csak illatában,  hatásában is hasonlít  a fokhagymára, azonban annál több hatóanyagot tartalmaz.  
Nevét  a medvékről kapta mivel  a téli álmukból ébredező  medvék   ezt  a növényt  fogyasztják, hogy erőre kapjanak tavasszal, visszanyerjék  erejüket.

Hazánkban több  lelőhelye is ismert   érdemes   begyűjteni néhány csokrot belőle   egy  kellemes  kirándulással  összekapcsolva.

Használjuk a medvehagymát a tavaszi étrendben bátran,  akár  önállóételnek, akár  fűszerként,  jó ha  tavasszal kéznél van egy-.egy adag  medvehagyma pestó is.
          
Tehetjük salátába, adhatjuk szendvicsekhez  a medvehagymát,   csinálhatunk fűszervajat vele . 
Kitűnő párosítás  spenóttal és  minden ételben használható  ahol  fokhagymát  használnánk.
Főzhetünk  egy finom  tavaszi zöld levest is belőle. 

Ki mondta, hogy csak a   bonyolult dolgok lehetnek  finomak ??? Most ezt  a krémlevest  a lehető
 legegyszerűbben készítettem,  semmi "faxni" és nagyon- nagyon finom lett, krémes ám a  belemixelt   tökmagoktól időnként valami  a nyelvünkön akad,  valami más íz ami kissé markánsabb  kifejezetten jó  ez így...











Medvehagyma krémleves  tökmaggal




medvehagyma krémleves


A  megmosott medvehagyma leveleket kevés szőlőmagolajon átforgatom, mivel ez most kifejezetten zsenge, egész kicsi levélkék, nem láttam értelmét apróra vagdosni sem. Ha jól átforgattuk, adjuk hozzá a tökmagokat pirítsuk egy kicsit együtt és  lehet máris felönteni,( ami van.,.) húslevessel, erőlevesssel  hús- alaplével, zöldségalaplével  tetszés szerint, majd fedő alatt jól kiforralni, aztán adhatjuk bele  a tejszínt, várjuk meg míg felforr evvel is és már el is lehet zárni a  tűzhelyet. Botmixerrel krémesítettem. Fedő alatt még pihentessük  tálalásig. Most  mivel ez egy hétköznapi gyors ebédre készült  levesbetétnek  apróra vágott medvehagyma került bele  és  levesgyöngy, ám  ha a hétvégén  újra csinálom   el tudom képzelni  mákos- vagy más magos- krékerrel, keksszel vagy hajszálvékony magoskenyér-ropogóssal, is .



 medvehagyma krémleves


medvehagyma krémleves







Hozzávalói :
  • egy nagy csomag  zsenge medvehagyma
  • egy kanál szőlőmagolaj
  • egy-két kanál tökmag
  • 1,5 l folyadék ( húsleves,zöldséglé, stb
  • 1 dl tejszín
  •  tengeri só



medvehagyma krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

1 megjegyzés:

  1. Alig várom már, hogy hozzájussak én is a medvehagymához! :) De addig is, nézz be hozzánk, vár Téged valami. :)

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...