Igazi tavaszi étel az
első mondhatnánk így is a tojásos nokedli
vagy az elegánsabb nevén a tojásos galuska. Nálunk mindig az előbbi
néven szerepelt, a tojásos nokedli volt fejes salátával a tavasz hírnöke a konyhában. Így emlékszem vissza.
Tavasszal tojásos nokedlit salátával enni, - igen erre emlékszem,- mindig is így volt, szinte kötelező.
Anyukám bő cukros
ecetes vízben ,pardon salátalében adta mellé a fejes salátát félbe vagy negyedekre vágva én inkább leveleire szedem és az öntetet
mindenki magának saját ízlése szerint készíti el az asztalra kihelyezett hozzávalókból .
.
Most kicsit változtattam az alap recepten, s remek köret lett belőle. Míg korábban nálunk önálló fogás volt és a vegetáriánus étrendbe is aként illeszthető be, szeretném felhívni a figyelmet rá köretként is kiváló a tojásos nokedli hagyományos és medve hagymás változata egyaránt .
Nagyon fontos, hogy frissen tálaljuk a tojásos nokedlit , ugye a tészta ételeket tanácsos akkor kifőzni amikor a család , a vendégek már az asztanlá ülnek ,akkor lesz igazán ízletes. Itt is érvényes az az általános szabály ne főzzük túl a tésztát, ne áztassuk el, legyen "fog kemény"!
A nokedli tésztáját kb. annyi idő alatt tudjuk bekeverni míg a víz felforr. Ehhez a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, apróra vágott medvehagymát és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Nem tanácsos sokáig kevergetni, jól kidolgozni ,mert akkor nehezebben szaggatható.
Ezután vizezett deszkáról a kés fokával apró darabkákat a forró gyöngyöző vízbe szaggatunk, ami nem ördöngösség, ám sokan a ma már az ún. nokedli szaggatót használják ehhez. Nos, én még mindig nem rendelkezem ilyennel, így bizony előfordul nem lesznek mindig egyformák, annyira szabályosak, ám ez nem olyan nagy baj .Mire feljönnek a víz színére már meg is főttek, szűrőkanállal ki lehet szedni és az előre a tűzhelyre készített kivajazott serpenyőbe tenni. Általában én a kifőzést követően azonnal tálalom így nem szoktam a tésztákat leöblíteni, most sem teszem .Ha átforrósodott ,leöntöm a felvert kefírrel kikevert tojással jól átforgatom, megvárom amíg a tojás ép megköt. Vigyázzunk, ez nem rántotta, nem szabad a tojásnak jól átsülnie, maradjon kocsonyás.
Kínálhatunk külön tálkában olajos medvehagyma "pesto"-t is hozzá.
- 320 g liszt
- 2 tojás
- só
- víz
- 2 evőkanál apróra vágott medvehagyma
- 1 tojás
- 1 dl kefír
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése