Ezen a hétvégén is grilleztünk, pisztrángot és zöldségeket, egy igazán hamar ,elkészíthető kiegészítő dobta fel az étkezést, a menta chutney.
Nálunk még gyerek is szereti a mentát, így jó okom van feltételezni, hogy mindenki így van evvel, még ha tudom, hogy ez lehet másként is.
Menta a csokiban, süteményben, az italunkban, limonádéban, salátában ez teljesen természetes jelenség, a terasz ládáiban is szépen zöldell, sőt az idén már kert egy részébe is kiköltöztettem ( majdani fűszerkert ). Így egész nyáron friss mentánk lesz, bár a nagy hőség idején azért nem olyan vonzó szép zöldek a levelei.
A menta leveleit használjuk fel zöldfűszerként, de mivel gyógynövényként is számon tartják a mentát ( fodor menta, borsmenta) a levelekből teát is készíthetünk ami szélhajtónak, étvágyjavítónak, görcsoldónak, nyugtatónak, és frissítőnek is kiváló. Likőrt is készítenek a mentából ahogy korábban bemutattam már én is a házi mentalikőrömet.
Nekem még a hús ( török kofte) receptben is nagyon " bejött".
Menta a csokiban, süteményben, az italunkban, limonádéban, salátában ez teljesen természetes jelenség, a terasz ládáiban is szépen zöldell, sőt az idén már kert egy részébe is kiköltöztettem ( majdani fűszerkert ). Így egész nyáron friss mentánk lesz, bár a nagy hőség idején azért nem olyan vonzó szép zöldek a levelei.
A menta leveleit használjuk fel zöldfűszerként, de mivel gyógynövényként is számon tartják a mentát ( fodor menta, borsmenta) a levelekből teát is készíthetünk ami szélhajtónak, étvágyjavítónak, görcsoldónak, nyugtatónak, és frissítőnek is kiváló. Likőrt is készítenek a mentából ahogy korábban bemutattam már én is a házi mentalikőrömet.
Nekem még a hús ( török kofte) receptben is nagyon " bejött".
S ha már keleti vizekre eveztünk, jön a grill szezon a mindenféle sült mellé ( húsok és zöldségek egyaránt) remek " mellékszereplő" lehet a menta chutney.
A menta chutney nagyon friss üde ízű és harsány zöld a friss menta leveleknek köszönhetően.
Indiai szakács könyvemben leltem e receptre szívesen megosztom hátha további követőkre lel.
Hozzávalók:
- kis csokor mentalevél (5-6 ágacska)
- 1/2 citrom kifacsart leve
- 1 cm gyömbér darab
- 3 fokhagyma gerezd összezúzva
- 2 kicsi erőspaprika
- 1 csokor petrezselyem zöld vagy ha van koriander zöldje
- pici só
A megmosott hozzávalókat ledaráljuk , összemixeljük egészen finomra krémesre. Használhatunk bot mixert vagy késes aprítót is ehhez a művelethez. Hidegen tálaljuk, sültekhez, zöldségekhez, üde frissítő íze a nyári nagy melegben biztosan jól fog esni .Legutóbb zöldség nyárs és grillezett hal kísérője volt ,nem annyira fotogén mint amilyen finom a menta chutney.
Sokszor hallom a könnyen, egyszerűen elkészíthető ételek receptje hallatán kicsit szájhúzós vélemények is elhangzanak , " ez nem is igazi recept, mert olyan egyszerű elkészíteni". Valóban nem kell sem sok idő sem komoly szakácstudomány egy menta chutney összeállításához sem, ám a a kiegészítők jelentőségét nem szabad lebecsülni még ha nme is kell hosszú órákat tölteni az elkészítésükkel .
Próbáljátok ki kíváncsi lennék a véleményetekre, nektek ízlett a menta chutney ?
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése