Őszi borongós vasárnap délutáni időtöltésnek is kiváló elfoglaltság a sütemény sütögetés, majd forró tea, kávé mellett kellemes társaságban csipegetni ezt a rendkívül dekoratív aprósüteményt,.
Adventi apró süteménynek is kiváló!
Én most a gyermek iskolatársainak szántam egy adagot, mert ha csütörtökre esik a szülinapja akkor bizony iskola van. Jó szokás e jeles napon az osztálytársakat is megkínálni. Nos, gondolom senkit nem lepek meg ha nem cukorkát visz a fiam az osztálytársainak. Ilyen szülinapi sütemény eddig még nem volt. Kell a változatosság. Kakaó és leheletnyi menta adja az utánozhatatlan ízt, reméljük sikere lesz az ötödikesek körében is .
Hozzávalói :
A vajat, cukrot, sóval krémes masszává dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a vanília kikapart belsejét s rászitáljuk lisztet is és gömbölyűvé gyúrjuk, kettéosztjuk és a tészta egyik felébe az apróra vágott friss menta leveleket, míg a másikba a kakaó port dolgozzuk bele.Fóliában pihentetjük a hűtőszekrényben minimum fél órát.Akár egész éjszakára is betehetjük.
Az ízesített tésztát annyi fele osztjuk ahány fajta süteményt kívánunk készíteni.
Valamennyit ismét labdává formáljuk, majd egyenként kinyújtjuk ,sodorjuk, formázzuk a süteményeket.
Könnyebben dolgozunk e tésztával ha két fólia közt nyújtjuk formázzuk!
A világos tésztát téglalappá nyújtjuk a sötétet.hengerré sodorjuk,feltekerjük, ekkor kakaós tészta kerül belülre és a mentás borítja kívülről..
Ugyanezt műveletet elvégezzük fordítva is amikor a sötét lesz kívül s világos tészta belül.
Mindkét tésztát külön -külön kinyújtjuk tégla lappá, egymásra helyezzük őket és felcsavarjuk. Szintén csinálhatjuk két féle kép a világos tészta van egyszer kívül máskor belül.
Ha "kockásat " szeretnénk akkor felváltva csíkokat helyezünk egymás mellé majd reá ellentétes színű tészta kerüljön 2-3 sorban szebb lesz ha szögletesre igazítjuk a tésztánkat.
Ha jobban tetszik kívülről tésztával bevonhatjuk így újabb változatot készíthetünk.
Célszerű szeletelés előtt ismét rövid időre hűtőbe tenni a kész rudakat.
Éles késsel fél centi távolságban felszeleteljük a rúddá alakított tésztákat és sütőpapírral bélelt lemezen készre sütjük.
A mentát kókusz reszelékkel helyettesíthetjük !
Adventi apró süteménynek is kiváló!http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2013/11/fekete-feher-aprosutemeny.html
Én most a gyermek iskolatársainak szántam egy adagot, mert ha csütörtökre esik a szülinapja akkor bizony iskola van. Jó szokás e jeles napon az osztálytársakat is megkínálni. Nos, gondolom senkit nem lepek meg ha nem cukorkát visz a fiam az osztálytársainak. Ilyen szülinapi sütemény eddig még nem volt. Kell a változatosság. Kakaó és leheletnyi menta adja az utánozhatatlan ízt, reméljük sikere lesz az ötödikesek körében is .
Hozzávalói :
- 300 g vaj
- 100 g nádcukor
- csipet só
- vanília kikapart belseje
- egy marék friss menta levél apróra vágva ( a teraszról )
- 400 g liszt
- 40 g sötét kakaó por
- 1 db tojás
A vajat, cukrot, sóval krémes masszává dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a vanília kikapart belsejét s rászitáljuk lisztet is és gömbölyűvé gyúrjuk, kettéosztjuk és a tészta egyik felébe az apróra vágott friss menta leveleket, míg a másikba a kakaó port dolgozzuk bele.Fóliában pihentetjük a hűtőszekrényben minimum fél órát.Akár egész éjszakára is betehetjük.
Az ízesített tésztát annyi fele osztjuk ahány fajta süteményt kívánunk készíteni.
Valamennyit ismét labdává formáljuk, majd egyenként kinyújtjuk ,sodorjuk, formázzuk a süteményeket.
Könnyebben dolgozunk e tésztával ha két fólia közt nyújtjuk formázzuk!
A világos tésztát téglalappá nyújtjuk a sötétet.hengerré sodorjuk,feltekerjük, ekkor kakaós tészta kerül belülre és a mentás borítja kívülről..
Mindkét tésztát külön -külön kinyújtjuk tégla lappá, egymásra helyezzük őket és felcsavarjuk. Szintén csinálhatjuk két féle kép a világos tészta van egyszer kívül máskor belül.
Ha "kockásat " szeretnénk akkor felváltva csíkokat helyezünk egymás mellé majd reá ellentétes színű tészta kerüljön 2-3 sorban szebb lesz ha szögletesre igazítjuk a tésztánkat.
Ha jobban tetszik kívülről tésztával bevonhatjuk így újabb változatot készíthetünk.
Célszerű szeletelés előtt ismét rövid időre hűtőbe tenni a kész rudakat.
Éles késsel fél centi távolságban felszeleteljük a rúddá alakított tésztákat és sütőpapírral bélelt lemezen készre sütjük.
A mentát kókusz reszelékkel helyettesíthetjük !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése