Itt a házi knédli !!
- amit én csináltam .
Egyszer mindennek eljön az ideje. Így van ez knédli készítéssel is .
Eddig vettük, kaptuk "importáltuk " ezt a cseh specialitást. Különlegességként néztünk rá. ,holott nem is elérhetetlen ez számunkra. Most kipróbáltam ,otthon is aránylag könnyen elkészíthető. Ha jobban belegondolok nagymamai konyháján is találkoztam már vele. A töltött káposzta mellé másod -harmad nap csinált,, krumpli gombócnak nevezte, jó, talán nem ugyan az teljesen, de hasonló nagyon hasonló étel .
A múlt hónapban döntöttem úgy, kipróbálom, biztos közre játszott az augusztus végi szlovák kirándulásunk ahol természetesen sztrapacska mellett, knédlit is nemzeti ételként tartják számon így kóstolhattuk néhányszor ott tartózkodásunk során.
Sikerült, igen itthoni körülmények közt is "ehető " változat került a tányérunkra. A sikeren felbátorodva jött az ismétlés és ezután felveszem az "állandó étlapunkra " is.
Knédli, párolt káposzta és köményes sertés sült
Knédli &; malacsült, káposzta salátával ,vadételek, vadasmártásos húsok mellé őszi- téli kínálatnak teli találat szerintem .
S ha nagyobb adagot készítünk le is fagyaszthatjuk és a mélyhűtőből egyenesen mehet pároló edénybe, már csak pár perc és a ott gőzölöghet a tányérunkon a knédli..
Hozzávalók :
- 500 g liszt (Bátran használjunk teljeskiőrlésű lisztet, vállakozó kedvűek kipróbálhatják ,zab -,árpa liszttel is )
- élesztő
- 3 -(4)dl langyos víz
- só
Az élesztőt feloldjuk 1 dl vízben kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk és pihentetjük langyos helyen .Minimum fél órát de ,akár órákat is hagyhatjuk így. Átszitált lisztet teszünk a keverő tálba, hozzáadjuk a kovászt és bedagasztjuk folyamatosan adagolva hozzá sós vizet. Letakarva megkelesztjük. Amikor a tészta duplájára nő, elválik a kelesztő edény falától, lisztezett gyúródeszkára borítjuk .Kézzel átgyúrjuk és hosszúkás "kenyér" formára igazítjuk( akkorára ami majd belefér a pároló edényünkbe). Ismét hagyjuk kelni. Kb. félóra múlva vizet forralunk és gőzben( fedő alatt) 20-25 perc alatt a knédlit kifőzzük (pároljuk) . Lehet kapni ún knédli párolót ez nagyon praktikus, fémből készült pároló szerkezet ( kinyitható, lyukacsos lapokból áll), de akár fém szűrő is megfelel. A lényeg, a knédlit pároljuk, nem érhet a vízbe!
Ötlet:
Fakanálra kötött szalvétában is gőzölhetjük.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése