Se nem növény se nem állat, akkor mi is van ebédre ???
G O M B A
Külön országot kaptak a rendszertanban a gombák.
A kalapos gombák közül számos faj igen ízletes és finom, valamint számos jótékony hatást fejt ki a szervezetünkre.
Engem ugyan kicsit zavar, hogy a vegetáriánus barátaim a rántott gombát úgy emlegetik mint egyetlen elkészítési módja gombának ,ennél sokkal több lehetőség rejlik gombában, nagyon változatosan készíthetjük el.
Szerencsés esetben eső után a természetben szedhető ( csak hozzáértőknek!!!,mert nem minden gomba ehető, sőt vannak mérgező fajták, ezért mindig meg kell szakemberrel vizsgáltatni a saját szedést!!!) néhány erdei -mezei gomba faj ami karakteresebb ízt ad az ételnek, mint a termesztett csiperke.
Emlékszem a szegfű gombából készített paprikásnak mennyivel másabb volt az íze.
Most nekem is csiperke gombám van, ebből készült paprikás ebédre, kicsit eltérően az eddig megszokottól, tavasziasan, medvehagymásan.
Hozzávalói:
A gombákat, hagyma szárat és a medvehagyma leveleit alaposan mossuk -, tisztítsuk meg, a rönkök végeit vágjuk le. Nem kell meghámozni!
Vékonyan szeleteljük fel a gombákat, vágjuk apróra a hagyma zöldjét és a medvehagymát.
A serpenyőben olvasszuk ki a szalonnát, vagy kenjük ki olíva olajjal, az apróra vágott zöldhagyma szárát és a szintén apróra vágott medvehagyma leveleket futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá a gomba szeleteket, sózzuk meg, hintsük meg borsikafűvel, fedjük le fedővel, kevergessük néha, míg levet nem ereszt. Nem kell hosszú idő míg meg fő, ízletesebb ha érezzük a fogunk alatt a gombát.
Ne főzzük túl!
Piros paprikával elkevert tejföllel keverjük át és forraljuk át még egyszer tálalás előtt.
Gombás ételeket mindig frissen fogyasszuk!
Klasszikus módon, nokedlivel és zöld(fejes) salátával tálaljuk.
A fiam megjegyezte milyen jó lenne palacsintába, igaza van, remek töltött palacsinta készülhet így "bakonyi módra".
Jó étvágyat !
G O M B A
Külön országot kaptak a rendszertanban a gombák.
A kalapos gombák közül számos faj igen ízletes és finom, valamint számos jótékony hatást fejt ki a szervezetünkre.
Engem ugyan kicsit zavar, hogy a vegetáriánus barátaim a rántott gombát úgy emlegetik mint egyetlen elkészítési módja gombának ,ennél sokkal több lehetőség rejlik gombában, nagyon változatosan készíthetjük el.
Szerencsés esetben eső után a természetben szedhető ( csak hozzáértőknek!!!,mert nem minden gomba ehető, sőt vannak mérgező fajták, ezért mindig meg kell szakemberrel vizsgáltatni a saját szedést!!!) néhány erdei -mezei gomba faj ami karakteresebb ízt ad az ételnek, mint a termesztett csiperke.
Emlékszem a szegfű gombából készített paprikásnak mennyivel másabb volt az íze.
Most nekem is csiperke gombám van, ebből készült paprikás ebédre, kicsit eltérően az eddig megszokottól, tavasziasan, medvehagymásan.
Hozzávalói:
- 800 g csiperke gomba
- csomó zöldhagyma szára
- 1/2 csomag medvehagyma
- tengeri só
- kávés kanálnyi pirospaprika
- 2 -3 dl tejföl
- csipet borsikafű
- evőkanál olívaolaj/ kiolvasztott szalonna zsírja
- petrezselyem zöld
A gombákat, hagyma szárat és a medvehagyma leveleit alaposan mossuk -, tisztítsuk meg, a rönkök végeit vágjuk le. Nem kell meghámozni!
Vékonyan szeleteljük fel a gombákat, vágjuk apróra a hagyma zöldjét és a medvehagymát.
A serpenyőben olvasszuk ki a szalonnát, vagy kenjük ki olíva olajjal, az apróra vágott zöldhagyma szárát és a szintén apróra vágott medvehagyma leveleket futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá a gomba szeleteket, sózzuk meg, hintsük meg borsikafűvel, fedjük le fedővel, kevergessük néha, míg levet nem ereszt. Nem kell hosszú idő míg meg fő, ízletesebb ha érezzük a fogunk alatt a gombát.
Ne főzzük túl!
Piros paprikával elkevert tejföllel keverjük át és forraljuk át még egyszer tálalás előtt.
Gombás ételeket mindig frissen fogyasszuk!
Klasszikus módon, nokedlivel és zöld(fejes) salátával tálaljuk.
A fiam megjegyezte milyen jó lenne palacsintába, igaza van, remek töltött palacsinta készülhet így "bakonyi módra".
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése