2016. március 9., szerda

Gomba paprikás medvehagymával készítve "tavasziasan"

Se nem növény se nem állat, akkor mi  is van ebédre ???
G O M B A


Külön országot kaptak  a rendszertanban  a gombák.
A kalapos gombák közül számos faj igen ízletes és finom, valamint számos  jótékony hatást fejt ki  a szervezetünkre.
Engem ugyan kicsit zavar, hogy  a  vegetáriánus barátaim   a rántott gombát úgy emlegetik mint egyetlen  elkészítési módja  gombának ,ennél sokkal több lehetőség rejlik  gombában, nagyon változatosan  készíthetjük el.
Szerencsés esetben eső után  a természetben szedhető ( csak hozzáértőknek!!!,mert nem minden gomba ehető, sőt vannak mérgező fajták, ezért mindig meg kell  szakemberrel vizsgáltatni  a saját szedést!!!) néhány erdei -mezei gomba faj ami karakteresebb ízt ad  az ételnek, mint  a termesztett csiperke.
Emlékszem a szegfű gombából készített paprikásnak mennyivel másabb volt az íze.
Most nekem is  csiperke gombám van,  ebből készült paprikás ebédre, kicsit eltérően  az eddig megszokottól, tavasziasan, medvehagymásan.

gombapparikás medvehagymásan

  Hozzávalói:


  • 800 g csiperke gomba
  • csomó zöldhagyma szára
  • 1/2 csomag medvehagyma
  • tengeri só
  • kávés kanálnyi pirospaprika
  • 2 -3 dl tejföl
  •  csipet borsikafű
  • evőkanál olívaolaj/ kiolvasztott szalonna zsírja
  • petrezselyem zöld 

gombapaprikás medvehagymásan





A gombákat, hagyma szárat és a medvehagyma leveleit alaposan mossuk -, tisztítsuk meg, a  rönkök végeit vágjuk le. Nem kell meghámozni!
Vékonyan szeleteljük fel a gombákat, vágjuk apróra  a hagyma zöldjét és a medvehagymát.
A serpenyőben olvasszuk ki a szalonnát, vagy kenjük ki  olíva olajjal, az apróra vágott zöldhagyma szárát  és  a szintén apróra vágott medvehagyma leveleket futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá  a gomba szeleteket, sózzuk meg, hintsük meg  borsikafűvel, fedjük le fedővel, kevergessük  néha, míg levet nem ereszt. Nem kell hosszú idő míg meg  fő, ízletesebb ha érezzük  a fogunk alatt a gombát.
Ne főzzük túl!
Piros paprikával elkevert  tejföllel keverjük át és forraljuk át még egyszer tálalás előtt.
Gombás ételeket mindig frissen fogyasszuk!
Klasszikus módon, nokedlivel és   zöld(fejes) salátával tálaljuk.




A fiam megjegyezte milyen jó lenne  palacsintába, igaza van, remek töltött palacsinta  készülhet így  "bakonyi módra".


medvehagymás tavaszias gombapaprikás


Jó étvágyat ! 

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...