Nálunk korábban nem volt divat ilyet főzni " nemrég újítottam" és azóta évről évre visszatér mikor van friss zsenge retek levél,mert csak abból készíthető.
Igazi tavaszi "zöld leves" a reteklevél leves.
A zöld levelek fogyasztása rendkívül előnyös, lassíthatjuk az öregedés folyamatát és a szellemi hanyatlást.
Rostok, kálcium, vas és nyomelemek is találhatók benne és tele van klorofillal,volt idő amikor a leveleiért termesztették a retket.
Érdemes kipróbálni salátába, mártásba,pesto-nak , szendvicsre is.
Reteklevél krémleves
- csomag újhagyma
- 1/ 2 csokor medvehagyma levél
- 2 csokor friss zsenge retek levél
- evőkanál olívaolaj
- néhány csepp tökmagolaj
- 1-2 szem krumpli
- 1,5 l zöldséglé ( krumplilé)
- 1 dl tejszín
- himalaya só
- retek
medvehagymás keksz
A hagymát megtisztítom megmosom,darabolom,és az olíva olajon megfuttatom a megmosott apróra vágott medvehagyma leveleket is hozzáadom,továbbá a mosott átválogatott friss zsenge retek leveleket is belekeverem ,míg a levelek össze nem esnek párolom-,sütöm.Felöntöm a zöldséglével,ideális ha krumpli fő pl krumplipürének az ebédhez annak a főzőleve pont jó.A krumplikat apróra darabolom beleteszem a levesbe és hagyom főni.Ízlés szerint sózzuk .
Kb. félóra múltán turmixolom merülő mixerrel és hozzákeverem a tejszínt ( ettől lesz igazán sima krémes).
Forralok egyet rajta és tálalható.A tányérokba pár csepp citrom levet teszek meghintem frissen őrölt színes borssal és erre merem a forró levest.
Retek karikákat és medvehagymás kekszet kínálok hozzá.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése