2016. március 12., szombat

Fiatalító tavaszi leves a reteklevél levese


Nálunk korábban nem volt divat ilyet főzni " nemrég újítottam"  és azóta évről évre visszatér mikor van friss zsenge retek levél,mert csak abból készíthető.

Igazi tavaszi "zöld leves"  a reteklevél leves.


A zöld levelek fogyasztása rendkívül előnyös, lassíthatjuk az öregedés folyamatát és a szellemi hanyatlást.
Rostok, kálcium, vas és nyomelemek is találhatók benne  és tele van klorofillal,volt idő amikor  a leveleiért termesztették a retket.
Érdemes kipróbálni  salátába, mártásba,pesto-nak , szendvicsre is.



Reteklevél  krémleves




Hozzávalók :


  • csomag újhagyma
  • 1/ 2 csokor medvehagyma levél
  • 2 csokor friss zsenge retek levél
  • evőkanál olívaolaj
  •  néhány csepp tökmagolaj
  • 1-2 szem krumpli
  • 1,5 l zöldséglé ( krumplilé)
  • 1 dl tejszín
  • himalaya só
  •  retek


 medvehagymás keksz





A hagymát megtisztítom megmosom,darabolom,és az olíva olajon megfuttatom  a megmosott apróra vágott medvehagyma leveleket is hozzáadom,továbbá  a mosott átválogatott friss  zsenge retek leveleket is belekeverem ,míg  a levelek össze nem esnek párolom-,sütöm.Felöntöm a zöldséglével,ideális ha  krumpli fő pl krumplipürének az ebédhez annak   a főzőleve pont jó.A krumplikat apróra darabolom  beleteszem  a levesbe és hagyom főni.Ízlés szerint sózzuk .
Kb. félóra múltán turmixolom merülő mixerrel és hozzákeverem  a tejszínt ( ettől lesz igazán sima krémes).
Forralok egyet rajta és tálalható.A tányérokba pár csepp citrom levet teszek  meghintem frissen őrölt színes borssal és erre merem a forró levest.



 Retek karikákat és medvehagymás kekszet kínálok hozzá.


Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...