2011. március 19., szombat

VKF -M É Z fordulóra narancsos sült...mely selyemfű mézzel készül (::: és naranccsal meg fehérborral....) enyhén sült gyömbéres almakockákkal

Mézes hétvége,.......... a VKF-nek köszönhetően,  nálunk is ......
Jól is esne az átmeneti lehűlés, a tavaszi esőzés következtében egy délutáni forró mézes tea  ,,,de addig még jön az ebéd ..








Kora tavaszi zöldség leves


Kel, sárgarépa, zeller  és cukorborsó ( a nyárról maradt  a mélyhűtőben )  parmezános   gríz galuskával így együtt kitűnő bevezető  a főfogás  előtt, ami nem más  mint a  narancsos sült...mely selyemfű mézzel készül  (::: és naranccsal  meg fehérborral....) enyhén sült gyömbéres almakockákkal








Lilahagymát szeletelek, megszórom gazdagon szemes borssal, zellert aprítok rá így ágyazok meg hús- nak, ami comb minden felesleges zsiradéktól megtisztítva, sózom minden oldalról, a tetejére is teszek a szemes borsból, zellerből és utána küldök néhány babérlevelet mielőtt bezárnám a zacskót amiben sütöm (" elősütöm ") lassan, 180 fokon a sütőben....addig van idő másra (pl. a leves elkészítésére)-








1.


Amint megsült a hús kibontom a zacskóból, magos mustárral megkenem, vékonyra szeletelt ( előzőleg alaposan megmosott forró vízben áztatott) narancs szeletekkel borítom, szegfűszeggel megtűzöm és selyemfűmézzel meglocsolom. Mellé, alája alma kockákat teszek, egy gyömbért vékonyra szeletelek csíkokra vágom és az egészet felöntöm kevés fehérborral, majd 30 percre vissza teszem a sütőbe, időnként ránézek, ha kell meglocsolom még egy kis borral. A félóra elteltével még egyszer mézzel átkenem és a kikapcsolt sütőben pihentetem pár percet szeletelés előtt. A vele sült almával kínálom .





2.

















Hozzávalói :


  • 1-1,5 kg színtiszta hús pl comb ( dió)
  • 2 kis zeller gumó
  • szemes bors
  • 2 kis fej lilahagyma
  •  2-3 evőkanál magos mustár




  •                                                       3-4  babérlevél
  •                                                       8 kis alma
  •                                                        friss gyömbér
  •                                                         2-3 narancs
  •                                                       2 dl száraz fehérbor

  •                                                      2-3 "csurgatásnyi " selyemfűméz                 
  •                                                         /4-5 dkg 
  •                                                       szegfűszeg (szükség szerint a narancs tűzéséhez
3.








4.





















Desszertnek mákos-málnás habot adtam citromfűvel díszítve aki édesen szereti ezt is édesítheti mézzel,illik hozzá.




1 megjegyzés:

  1. Kedves Rozmaring&Ibolya! Egy kicsit ez most off: debreceni vagy? Elnézést, de nem találtam e-mail címet az oldaladon. Ha ebben a régióban élsz, és lenne kedved egy közös munkához a helyi gasztrobloggerekkel, kérlek írj nekem egy e-mailt!
    killervidra@flat-cat.hu
    szia, flatcat

    VálaszTörlés

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly