A bab eddig nálam az évente egyszer kategóriába tartozott, mert nem tartom a könnyű ételekhez sorolhatónak, bár rendkívül egészséges, gazdag fehérjékben, ballasztanyagokban ásványi anyagokban ( K,Ca, Mg, Fe ) és vitaminokban ( E-, B) tehát tápláló is. Fő előnye, hogy egész évben hozzáférhető szezontól függetlenül, mégis általában télen fogyasztunk többet belőle.
Talán az elkészítési módja miatt, (legtöbször jó sok füstölt hússal készítve) ódzkodom tőle. Most azonban egy rendkívül zöldséges szinte tavaszi változatot készítettem ami cseppet sem meglepő módon nagyon finom lett.
A pirított szalonna csíkokat elhagyva lehet vegeráriánus étel vagy böjti étel is a fehér szárazbableves .
A babot szokásos módon előző este beáztatjuk szódabikarbonás hideg vízben, miután átválogattuk, alaposan megmostuk.
Kb 12 órás áztatás után feltesszük főni hideg vízben.
A zöldségeket értelem szerűen megtisztítkjuk, mosssuk, daraboljuk.
Ha már majdnem puha a bab, hozáadjuk a zöldségeket és további 20-30 percet főzzük lassú tűzön a levest .
Semmi rántás, zsiradék,sűrítés, nem kell hozzá!
Ha elkészült sózzuk borsozzuk.
Tálaláskor bőven meghintjük apróra vágott petrezselyem zölddel, medvehagymával, friss kakukkfűvel pereszleggel.
Aki szereti ajánlom szalonna pörccel kínálni ( a vékonyra csíkozott szalonnát kisütjük a zsírját leszűrjük és a ropogós szalonnát a levesbe ( tányérba hintjük és erre merjük a forró levest ) adjuk .
Különlegesen finom kiegészítője a babos pogácsa is.
Hozzávalók:
- 200 g nagy szemű fehér szárazbab
- 1 csomag leves zöldség ( sárgarépa petrezselyem gyökér)
- 1 kisebb zeller gumó ( ha van zölddel együtt)
- 1 kiseb karalábé ( lehetőleg friss zöld leveleivel együtt)
- 1 közepes burgonya
- 1 fej közepes hagyma
- só, frisen őrölt bors
- 1 nagyobb paradicsom
- paprika ( kicsit lehet csípős+)
- 1/2 csomag friss petrezselyem zöld
- 4-6 medvehagyma levél
- ágacsk a kakukkfű
- ágacska pereszleg vagy borsikafű
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése