2019. április 17., szerda

Fehér szárazbableves

Nagyon finom bableves egészen másként mint az eddig megszoktuk .


A bab eddig nálam az évente egyszer kategóriába tartozott, mert nem tartom a könnyű ételekhez  sorolhatónak, bár rendkívül  egészséges, gazdag fehérjékben, ballasztanyagokban ásványi anyagokban ( K,Ca, Mg, Fe )   és vitaminokban  ( E-, B) tehát  tápláló is. Fő előnye, hogy egész évben  hozzáférhető szezontól függetlenül, mégis általában télen fogyasztunk többet belőle.
Talán az elkészítési módja  miatt, (legtöbször jó sok füstölt hússal készítve) ódzkodom tőle. Most azonban egy rendkívül zöldséges  szinte tavaszi   változatot készítettem ami cseppet sem meglepő módon nagyon finom lett.
A pirított szalonna csíkokat elhagyva   lehet  vegeráriánus étel  vagy böjti  étel  is  a  fehér  szárazbableves .





fehér szárazbableves


A babot  szokásos módon előző este beáztatjuk szódabikarbonás hideg vízben, miután átválogattuk,  alaposan megmostuk.
Kb 12 órás áztatás után  feltesszük főni  hideg vízben.
A zöldségeket értelem szerűen megtisztítkjuk, mosssuk, daraboljuk.
Ha már majdnem puha  a bab,  hozáadjuk a zöldségeket és  további 20-30 percet főzzük lassú tűzön a levest .
Semmi rántás, zsiradék,sűrítés, nem kell hozzá!
Ha elkészült  sózzuk  borsozzuk.
Tálaláskor bőven  meghintjük  apróra vágott petrezselyem zölddel, medvehagymával, friss kakukkfűvel pereszleggel.


fehér szárazbableves


Aki szereti  ajánlom   szalonna pörccel  kínálni (  a vékonyra csíkozott szalonnát kisütjük  a zsírját  leszűrjük és a  ropogós szalonnát  a levesbe ( tányérba hintjük  és erre merjük  a forró levest )  adjuk .
Különlegesen finom kiegészítője  a babos pogácsa is.



babos  pogácsa


Hozzávalók:


  • 200 g  nagy szemű fehér  szárazbab
  • 1 csomag leves  zöldség ( sárgarépa petrezselyem gyökér)
  • 1 kisebb zeller gumó ( ha van zölddel együtt) 
  • 1 kiseb karalábé ( lehetőleg friss zöld leveleivel együtt) 
  • 1 közepes burgonya
  • 1 fej  közepes hagyma 
  • só, frisen őrölt bors
  •  1 nagyobb paradicsom 
  • paprika ( kicsit lehet  csípős+)
  • 1/2 csomag friss petrezselyem zöld
  • 4-6 medvehagyma levél 
  • ágacsk a kakukkfű
  • ágacska   pereszleg vagy borsikafű 



Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...