A pitypangot nemrégiben fedezték fel újra mint zöldségnövényt, salátát .
A vadon termő sokak által gyomnak titulált pitypangot érdemes rehabilitálni !
Ha magunk szedjük a pitypangot ügyeljünk rá, hogy messze kerüljük a forgalmas autóutakat és azokat a réteket ahol előzeleg vegyszerrel kezelték a növényeket.
A fiatal zsenge pitypang leveleket ajánlatos fogyasztani, ezek élvezeti értéke sokkal jobb az idősebb ( keserűbb ) levelekénél .
A pitypang gazdag ballasztanyagokban káliumban , kalciumban ,magnéziumban, de A -és B-, vitaminban is bővelkedik.
Nem árt tudni gyógynövény a pongyola pitypang ( gyermek láncfű/taraxacum officinale hivatalosan ).Kora tavasszal nyílik , ősszel másodvirágzik és a virágja is az ehető növények közé sorolt.
Gyógyhatásai közt megemlítendő a teljesség igénye nélkül az étvágygerjesztő,emésztés serkentő hatása.
Ajánlatos frissen szedni és azonnal fogyasztani, természetesen alapos mosás után a leveleket szárítsuk meg és tetszés szerint ízesítsük fűszerezzük .
Remek kiegészítője a fehér bors, citrom lé , de akár sült szalonna mellé is kínálhatjuk.
A pitypang saláta fokhagymás krutonokkal könnyű előétel esetleg komplett vacsora valamint a vegetáriánus és böjti étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók :
- 2 maroknyi pitypang levél
- 1 maroknyi snidling
- 1/2 maroknyi medvehagyma ( opcionális)
Vignarette mártás
- 2 evőkanál borecet
- só
- frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olaj ( szőlőmag )
Kruton
- ( házi )zsemle ,vagy( házi) kenyér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj a sütéshez
Megmosott ( frissen szedett) pitypang levelét saláta centrifugában leszárítva,
a snidlinget szintén mosva szárítva összekeverjük a vignarettel.
A( házi ) zsemléket, ( házi ) kenyeret felkockázzuk, bedörzsöljük fokhagymával és az olajon átforrósítjuk, megsütjük .
Tálaláskor forgatjuk bele a salátát a vignarett mártásba ( az olaj miatt !!)
és a tetejét megszórjuk a pirított krutonokkal.
Medvehagyma szezonban gazdagíthatjuk friss medvehagymával is a salátánkat.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése