2019. április 18., csütörtök

Pitypang saláta fokhagymás krutonokkal


A pitypangot nemrégiben fedezték fel újra mint zöldségnövényt, salátát .
A vadon termő sokak által gyomnak titulált  pitypangot  érdemes rehabilitálni !





pitypang  saláta





Ha magunk szedjük  a pitypangot ügyeljünk rá, hogy messze kerüljük  a forgalmas autóutakat és azokat a réteket ahol előzeleg vegyszerrel kezelték  a növényeket.
A fiatal zsenge pitypang leveleket ajánlatos fogyasztani,  ezek élvezeti értéke sokkal jobb az idősebb ( keserűbb ) levelekénél .

pitypang


A pitypang gazdag ballasztanyagokban  káliumban ,  kalciumban ,magnéziumban, de A -és B-, vitaminban is bővelkedik.
Nem árt tudni   gyógynövény a pongyola pitypang  ( gyermek láncfű/taraxacum  officinale hivatalosan ).Kora tavasszal nyílik , ősszel másodvirágzik és  a virágja is  az ehető növények közé sorolt.
Gyógyhatásai közt  megemlítendő a teljesség igénye nélkül   az étvágygerjesztő,emésztés serkentő hatása.   
Ajánlatos frissen szedni és azonnal fogyasztani, természetesen alapos mosás után   a leveleket szárítsuk meg és tetszés szerint ízesítsük  fűszerezzük .
Remek kiegészítője a   fehér bors, citrom lé ,  de akár sült szalonna mellé  is kínálhatjuk.


A pitypang saláta  fokhagymás krutonokkal  könnyű előétel esetleg  komplett vacsora  valamint  a vegetáriánus  és böjti étrendbe  is beilleszthető.



pitypang  saláta


Hozzávalók :

  • 2 maroknyi pitypang levél 
  • 1 maroknyi   snidling 
  • 1/2 maroknyi medvehagyma ( opcionális)


Vignarette mártás

  • 2 evőkanál borecet 
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj ( szőlőmag )


Kruton

  • ( házi )zsemle ,vagy( házi) kenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  •  1 evőkanál olaj  a sütéshez 

Elkészítése:

Megmosott ( frissen szedett) pitypang levelét  saláta centrifugában  leszárítva,
a snidlinget szintén   mosva   szárítva összekeverjük a   vignarettel.
A( házi ) zsemléket, ( házi )  kenyeret    felkockázzuk,   bedörzsöljük  fokhagymával és az olajon átforrósítjuk, megsütjük .
Tálaláskor forgatjuk bele  a salátát  a vignarett  mártásba  ( az olaj miatt  !!)
és  a tetejét megszórjuk  a  pirított krutonokkal.
Medvehagyma szezonban  gazdagíthatjuk  friss medvehagymával is  a salátánkat.








Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...