2021. június 29., kedd

Hosszú forró nyár ....

Egyre melegebbek a nyarak  nem ritka  a szélsőséges időjárás se, jó lesz ha felkészülünk  a konyhában is a klímaváltozársa. Hogyan, mire figyeljünk, mit süssünk főzzünk vagy mit ne   a kánikulában ? Következzen egy kis összefoglaló, nyári útmutató.  


Túl vagyunk már néhány nyáron amikor  a hőmérő 35-37 fok körüli hőmérsékletet mutatott, néha ennél többet  is  ( VAGY CSAK ÚGY ÉREZTÜK )). Feljegyeztem  az elmúlt nyarak egyikén  ( amikor azt hittem ez rendkívüli időjárás még erre felé is a hatalmas hőség, ám  a következő évben rádöbbentem  van  repeta, jött az aktuális július-augusztusi  "ismétlés "  a következő tíz nap meghűvösebb napján 32-33 fok  lett. Mi várható az idén ? Az elkövetkező 10 nap leghűvösebb napja 36 fok a többi nap 37-38 fok várható és van 40 fokos  előrejelzés is ...???)

Akik nyaralnak, főleg  ha vízparton, azoknak ez lehet ideális ( nekem  még akkor is sok). Sokk.
Mégis, kezelhető, hisz a déli "népek"  már jól ismerik e jelenséget,  így tőlük érdemes  ellesni  a fortélyokat miként éljük túl e hosszú forró nyarat és  a következőket.
Mindenki ismeri az intelmeket a igyunk, vegyünk magunkhoz  bőségesen folyadékot ami lehet víz , de  a leves, gyümölcs is jó válogassunk közülük.
Tartsunk olasz -spanyol vagy  görög  napokat, de az arab-, indiai-, vagy más keleti konyháktól is kölcsönözhetünk recepteket   a forró nyári napokra. 

 Hőségriadó ??  

Ezt még erre felé egyszer sem  nem hallottam....





Találjunk ki gyorsan egyszerűen  készülő, ízletes, könnyű ebédeket .....laza vacsorákat, sok gyümölcs, zöldség,  jeges finomságok, legyenek  a nyári palettán .
A menü összeállításban  segíthet  a  Rozmaring &ibolya  napi menü  oldala  is.

Fontos, hogy ne töltsünk  órákat a meleg tűzhely előtt  !!!

 A tartalmas nehéz étkek, majd  a hideg napokon kerüljenek terítékre, most arra törekedjünk, hogy a könnyű salátáké, zöldségeké legyen a főszerep. Sőt, minél  többet fogyasszunk belőle nyersen, így a tűzhelyet, sütőt sem kell, bekapcsolnunk !



saláta


A gyümölcsök levét egyszerű mixeléssel vagy centrifugálással  kinyerhetjük,  s máris   kész a vitamindús ital tízóraira,  uzsonna vagy ebédre leves helyett is fogyaszthatjuk, nálunk bevált,  mindenki szereti és a variációk száma végtelen  .. ( bazsalikomos málna,  mentás dinnye, paradicsomos  görögdinnye tokajis  kajszi, vaníliás-mandulás őszibarack....) hívhatjuk nyers hideg levesnek , turmixnak smothi-nak a lényeg ugyanaz .


spanyol specialitás hideg leves







A hideg levesek is jó választásnak tűnnek : gazpacho, kovászosuborka leves, chlodnik a lengyel cékla leves, van miből válogatni , egyik finomabb mint a másik,




A frissen sült húsoknak, halaknak elég pár perc sütés is és már tálalhatjuk ízlésesen elrendezett zöldség ágyon  ( friss paprika, paradicsom, uborka, zöldsaláta,  zsenge spenót vagy mángolt levél vagy friss idei  cékla társaságában)












Vacsorára készíthetünk:-    bruschettát










vagy halat





Nálunk  nyaranta mindig  van készen egy nagy adag tzaztziki, házi   friss sajt krém  amit   zöldfűszerekkel  ízesítek, időnként körözött is színesíti  a palettát valamint padlizsán krém,hummus .
Ezek mint  állandó kínálat, friss kenyérrel, pirítóssal  könnyű ételek  a vendégváráshoz ugyanúgy megfelelnek, mint a  munkahelyi ebédnek .
Könnyen  elkészíthető  a mozarella-paradicsom  bazsalikom kombináció a caprese, is, de a  saláták számtalan variációi  is  " életmentőek" lehetnek ebben a forróságban .
Tele vannak  vitaminnal, ásványanyagokkal miközben  kellemesen hűsitenek is.

Fontos,  nem  lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele sajnos sokan hajlamosak  csak akkor inni ha  szomjasak, sokszor hallom,"   nem vagyok szomjas " főleg az  idősebbeket  nehéz rávenni a tapasztalatom szerint  a gyakori ivásra. Nálunk mindig van egy nagy
kancsó limonádé, uborkásvíz,   gyümölcs-, zöld-, vagy   menta  tea az asztalon szem előtt  egész nyáron  a kertben és  a lakásban is. Így  könnyebben  töltenek maguknak még  a gyerekek is .
Természetesen  folyadék nemcsak a z italokban van, a zöldségek  gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak vizet   ezért  ajánlott a  fogyasztásunk  kánikulában különösen, hisz segít hidratálni  a szervezetet pótolni   az elpárolgott folyadékot.

Talán meglepő , de igaz  nemcsak  a jég hideg, italok, de  forró tea is  sokat segít, sőt  !


Kutatások bizonyítják, ha forró italt iszunk az agyban olyan  parancsok  indulnak útra melyek utasítják a szervezetet  az izzadásra, miáltal   a szervezetünk  hőt  veszít .
Bicikliseken tesztelték  jég hideg  simán hideg és forró vizet itattak velük és  a mérési adatok bizonyítják  akik  a forró vizet itták( 50 fok )jobban lehűltek .A trópusi országokban nem véletlen  isznak  forró italokat  .
Hasonló elven működik az erős ízek,  csipős paprika  használata is, szintén  hozhatunk példát  a  trópusi  országok  konyhájából  indiai , indonéz  ételekben gyakran használnak chili paprikát .
  
   




Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...