Túlélni (és jól enni) a kánikulában
Túl vagyunk már néhány nyáron, amikor 35–37 fokos meleg volt, és sokan hittük, hogy ez egyszeri jelenség. Aztán jött a „repeta” – újabb nyár, újabb 38–40 fokos hét. Nem álmodtuk, valóság. És ha már nem tudjuk elkerülni, akkor tanuljunk a forrósághoz szokott népektől, akik évszázadok óta együtt élnek ezzel a hőmérséklettel.
Mit (ne) tegyünk a tányérra?
-
Kerüljük a hosszú főzéseket – a lakást sem érdemes tovább fűteni.
-
Hidratáljunk okosan – ne csak vízzel, hanem zöldségekkel, gyümölcsökkel, levesekkel is.
-
Együnk keveset, többször, és válasszunk könnyen emészthető fogásokat.
-
A nehéz, zsíros ételeket tegyük el hidegebb napokra.
Szezonális, friss, kímélő – a nyári tányéron
Találjunk ki gyorsan egyszerűen készülő, ízletes, könnyű ebédeket .....laza vacsorákat, sok gyümölcs, zöldség, jeges finomságok, legyenek a nyári palettán .
A menü összeállításban segíthet a Rozmaring &ibolya napi menü oldala is.
Fontos, hogy ne töltsünk órákat a meleg tűzhely előtt !!!
Saláták, amiket bárki könnyen elkészíthet:
Sopszka saláta – paradicsom, uborka, paprika, fehér sajt
Görög saláta – olívabogyó, feta, lilahagyma
Caprese saláta– paradicsom, mozzarella, bazsalikom
Zelleres gyümölcssaláta – idénygyümölcsök , zeller, hidegsült – nem desszert!
Kencék, mártogatók:
Tzatziki – nálunk mindig van hűtőben nyáron
-
Házi túrókrémek, körözött, padlizsánkrém, hummusz
-
Friss kenyérrel, pirítóssal: ideális vendégváró vagy ebéd dobozban is
Turmixok, nyers italok, gyümölcspürék
Nálunk a nyáron a turmixgép be se kerül a szekrénybe. Ízesített, hideg italok helyettesíthetik akár a levest is:
Bazsalikomos málna
Mentás dinnye
Paradicsomos görögdinnye
Tokajis kajszibarack
Vaníliás–mandulás őszibarack
Nevezzük turmixnak, smoothie-nak vagy nyers levesnek – táplálnak, hűsítenek, frissítenek.
Miért nem elég csak a víz?
Sokan – főleg idősebbek – hajlamosak csak akkor inni, ha szomjasak. Pedig kánikulában a folyadékigény fokozódik, és nem csak víz formájában. Az alábbiak is segítenek:
Gyümölcs- és zöldséglevek
Aludttej, kefir, joghurt
Zöldségek, gyümölcsök, magas víztartalommal (pl. dinnye, uborka, őszibarack)
Nálunk mindig van kancsó limonádé, gyümölcsös víz, vagy mentatea az asztalon, hogy kéznél legyen, ha inni támad kedvünk – és ez működik gyerekeknél is.
Forró tea kánikulában? Igen!
Meglepő, de kutatások bizonyítják, hogy a forró ital is hűt – mert az agy „izzadási parancsot” ad, így a szervezet gyorsabban hőt ad le. A trópusi népek nem véletlenül isszák a mentateát forrón! Ugyanez igaz a csípős fűszerekre is: chili, gyömbér, bors – segítik a természetes hűtést.
Összefoglalás – Nyári étkezés túlélőlista:
✅ Főzz reggel, fogyaszd hidegen
✅ Egyél sok nyers zöldséget, gyümölcsöt
✅ Kerüld a nehéz, zsíros ételeket
✅ Tarts kéznél hideg italokat, gyümölcsleveket
✅ Használj csípős fűszereket mértékkel – segítenek hűteni
✅ Nézz szét a mediterrán, keleti konyhákban ötletekért
✅ Legyen „állandó kínálatod”: tzatziki, túrókrémek, hummusz, padlizsánkrém
✅ És persze: ne tölts órákat a meleg tűzhely előtt!
Hűvösen, könnyedén, szezonálisan
A klíma változik, nekünk is alkalmazkodnunk kell – de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az ízekről. A nyár tele van lehetőséggel – a kert, a piac kínálja a hozzávalókat. Csak ne bonyolítsuk túl, és figyeljünk magunkra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése