2021. június 29., kedd

Hosszú forró nyár .a konyhában – Mit együnk, mit főzzünk, mit kerüljünk kánikulában?

Egyre melegebbek a nyarak  nem ritka  a szélsőséges időjárás se, jó lesz ha felkészülünk  a konyhában is a klímaváltozársa. Hogyan, mire figyeljünk, mit süssünk főzzünk vagy mit ne   a kánikulában ? Következzen egy kis összefoglaló, nyári útmutató.  

Túlélni (és jól enni) a kánikulában

Túl vagyunk már néhány nyáron, amikor 35–37 fokos meleg volt, és sokan hittük, hogy ez egyszeri jelenség. Aztán jött a „repeta” – újabb nyár, újabb 38–40 fokos hét. Nem álmodtuk, valóság. És ha már nem tudjuk elkerülni, akkor tanuljunk a forrósághoz szokott népektől, akik évszázadok óta együtt élnek ezzel a hőmérséklettel.


 Mit (ne) tegyünk a tányérra?

Alapszabályok:

  • Kerüljük a hosszú főzéseket – a lakást sem érdemes tovább fűteni.

  • Hidratáljunk okosan – ne csak vízzel, hanem zöldségekkel, gyümölcsökkel, levesekkel is.

  • Együnk keveset, többször, és válasszunk könnyen emészthető fogásokat.

  • A nehéz, zsíros ételeket tegyük el hidegebb napokra.


   Szezonális, friss, kímélő – a nyári tányéron






Találjunk ki gyorsan egyszerűen  készülő, ízletes, könnyű ebédeket .....laza vacsorákat, sok gyümölcs, zöldség,  jeges finomságok, legyenek  a nyári palettán .
A menü összeállításban  segíthet  a  Rozmaring &ibolya  napi menü  oldala  is.


Fontos, hogy ne töltsünk  órákat a meleg tűzhely előtt  !!!

  

 Saláták, amiket bárki könnyen elkészíthet:

  •  Sopszka saláta – paradicsom, uborka, paprika, fehér sajt

  • Görög saláta – olívabogyó, feta, lilahagyma

  • Caprese saláta– paradicsom, mozzarella, bazsalikom

  • Zelleres gyümölcssaláta – idénygyümölcsök , zeller, hidegsült – nem desszert!





saláta


Hideglevesek:


                            Gazpacho – a spanyol kánikula kedvence



spanyol specialitás hideg leves
  • Görögdinnyeleves





    Kovászos uborkaleves



    Chłodnik – lengyel céklás-joghurtos csoda




    Tarrator – bolgár joghurtos uborkaleves








    Rebarbara-, barack- vagy sárgadinnye-krémleves – hűsítő gyümölcslevesek, akár mentával,citrom fűvel

    A frissen sült húsoknak, halaknak elég pár perc sütés is és már tálalhatjuk ízlésesen elrendezett zöldség ágyon  ( friss paprika, paradicsom, uborka, zöldsaláta,  zsenge spenót vagy mángolt levél vagy friss idei  cékla társaságában)












    Vacsorára készíthetünk:-    bruschettát





    Kencék, mártogatók:


            Tzatziki – nálunk mindig van hűtőben nyáron

    • Házi túrókrémek, körözött, padlizsánkrém, hummusz

    • Friss kenyérrel, pirítóssal: ideális vendégváró vagy ebéd dobozban is















    Turmixok, nyers italok, gyümölcspürék

    Nálunk a nyáron a turmixgép be se kerül a szekrénybe. Ízesített, hideg italok helyettesíthetik akár a levest is:

    • Bazsalikomos málna

    • Mentás dinnye

    • Paradicsomos görögdinnye

    • Tokajis kajszibarack

    • Vaníliás–mandulás őszibarack

    Nevezzük turmixnak, smoothie-nak vagy nyers levesnek – táplálnak, hűsítenek, frissítenek.

     Miért nem elég csak a víz?

    Sokan – főleg idősebbek – hajlamosak csak akkor inni, ha szomjasak. Pedig kánikulában a folyadékigény fokozódik, és nem csak víz formájában. Az alábbiak is segítenek:

    • Gyümölcs- és zöldséglevek

    • Aludttej, kefir, joghurt

    • Zöldségek, gyümölcsök, magas víztartalommal (pl. dinnye, uborka, őszibarack)

    Nálunk mindig van kancsó limonádégyümölcsös víz, vagy mentatea az asztalon, hogy kéznél legyen, ha inni támad kedvünk – és ez működik gyerekeknél is.

     Forró tea kánikulában? Igen!


    Meglepő, de kutatások bizonyítják, hogy a forró ital is hűt – mert az agy „izzadási parancsot” ad, így a szervezet gyorsabban hőt ad le. A trópusi népek nem véletlenül isszák a mentateát forrón! Ugyanez igaz a csípős fűszerekre is: chili, gyömbér, bors – segítik a természetes hűtést.


     Összefoglalás – Nyári étkezés túlélőlista:

    ✅ Főzz reggel, fogyaszd hidegen
    ✅ Egyél sok nyers zöldséget, gyümölcsöt
    ✅ Kerüld a nehéz, zsíros ételeket
    ✅ Tarts kéznél hideg italokat, gyümölcsleveket
    ✅ Használj csípős fűszereket mértékkel – segítenek hűteni
    ✅ Nézz szét a mediterrán, keleti konyhákban ötletekért
    ✅ Legyen „állandó kínálatod”: tzatziki, túrókrémek, hummusz, padlizsánkrém
    ✅ És persze: ne tölts órákat a meleg tűzhely előtt!

     Hűvösen, könnyedén, szezonálisan

    A klíma változik, nekünk is alkalmazkodnunk kell – de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az ízekről. A nyár tele van lehetőséggel – a kert, a piac kínálja a hozzávalókat. Csak ne bonyolítsuk túl, és figyeljünk magunkra.




      
       




    Jó étvágyat !
     Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !









    















    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Printfriendly

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...