Egyre melegebbek a nyarak nem ritka a szélsőséges időjárás se, jó lesz ha felkészülünk a konyhában is a klímaváltozársa. Hogyan, mire figyeljünk, mit süssünk főzzünk vagy mit ne a kánikulában ? Következzen egy kis összefoglaló, nyári útmutató.
Túl vagyunk már néhány nyáron amikor a hőmérő 35-37 fok körüli hőmérsékletet mutatott, néha ennél többet is ( VAGY CSAK ÚGY ÉREZTÜK )). Feljegyeztem az elmúlt nyarak egyikén ( amikor azt hittem ez rendkívüli időjárás még erre felé is a hatalmas hőség, ám a következő évben rádöbbentem van repeta, jött az aktuális július-augusztusi "ismétlés " a következő tíz nap meghűvösebb napján 32-33 fok lett. Mi várható az idén ? Az elkövetkező 10 nap leghűvösebb napja 36 fok a többi nap 37-38 fok várható és van 40 fokos előrejelzés is ...???)
Akik nyaralnak, főleg ha vízparton, azoknak ez lehet ideális ( nekem még akkor is sok). Sokk.
Mégis, kezelhető, hisz a déli "népek" már jól ismerik e jelenséget, így tőlük érdemes ellesni a fortélyokat miként éljük túl e hosszú forró nyarat és a következőket.
Túl vagyunk már néhány nyáron amikor a hőmérő 35-37 fok körüli hőmérsékletet mutatott, néha ennél többet is ( VAGY CSAK ÚGY ÉREZTÜK )). Feljegyeztem az elmúlt nyarak egyikén ( amikor azt hittem ez rendkívüli időjárás még erre felé is a hatalmas hőség, ám a következő évben rádöbbentem van repeta, jött az aktuális július-augusztusi "ismétlés " a következő tíz nap meghűvösebb napján 32-33 fok lett. Mi várható az idén ? Az elkövetkező 10 nap leghűvösebb napja 36 fok a többi nap 37-38 fok várható és van 40 fokos előrejelzés is ...???)
Akik nyaralnak, főleg ha vízparton, azoknak ez lehet ideális ( nekem még akkor is sok). Sokk.
Mégis, kezelhető, hisz a déli "népek" már jól ismerik e jelenséget, így tőlük érdemes ellesni a fortélyokat miként éljük túl e hosszú forró nyarat és a következőket.
Mindenki ismeri az intelmeket a igyunk, vegyünk magunkhoz bőségesen folyadékot ami lehet víz , de a leves, gyümölcs is jó válogassunk közülük.
Tartsunk olasz -spanyol vagy görög napokat, de az arab-, indiai-, vagy más keleti konyháktól is kölcsönözhetünk recepteket a forró nyári napokra.
Találjunk ki gyorsan egyszerűen készülő, ízletes, könnyű ebédeket .....laza vacsorákat, sok gyümölcs, zöldség, jeges finomságok, legyenek a nyári palettán .
A menü összeállításban segíthet a Rozmaring &ibolya napi menü oldala is.
Fontos, hogy ne töltsünk órákat a meleg tűzhely előtt !!!
A tartalmas nehéz étkek, majd a hideg napokon kerüljenek terítékre, most arra törekedjünk, hogy a könnyű salátáké, zöldségeké legyen a főszerep. Sőt, minél többet fogyasszunk belőle nyersen, így a tűzhelyet, sütőt sem kell, bekapcsolnunk !
A gyümölcsök levét egyszerű mixeléssel vagy centrifugálással kinyerhetjük, s máris kész a vitamindús ital tízóraira, uzsonna vagy ebédre leves helyett is fogyaszthatjuk, nálunk bevált, mindenki szereti és a variációk száma végtelen .. ( bazsalikomos málna, mentás dinnye, paradicsomos görögdinnye tokajis kajszi, vaníliás-mandulás őszibarack....) hívhatjuk nyers hideg levesnek , turmixnak smothi-nak a lényeg ugyanaz .
Tartsunk olasz -spanyol vagy görög napokat, de az arab-, indiai-, vagy más keleti konyháktól is kölcsönözhetünk recepteket a forró nyári napokra.
Hőségriadó ??
Ezt még erre felé egyszer sem nem hallottam....
Találjunk ki gyorsan egyszerűen készülő, ízletes, könnyű ebédeket .....laza vacsorákat, sok gyümölcs, zöldség, jeges finomságok, legyenek a nyári palettán .
A menü összeállításban segíthet a Rozmaring &ibolya napi menü oldala is.
Fontos, hogy ne töltsünk órákat a meleg tűzhely előtt !!!
A tartalmas nehéz étkek, majd a hideg napokon kerüljenek terítékre, most arra törekedjünk, hogy a könnyű salátáké, zöldségeké legyen a főszerep. Sőt, minél többet fogyasszunk belőle nyersen, így a tűzhelyet, sütőt sem kell, bekapcsolnunk !
A gyümölcsök levét egyszerű mixeléssel vagy centrifugálással kinyerhetjük, s máris kész a vitamindús ital tízóraira, uzsonna vagy ebédre leves helyett is fogyaszthatjuk, nálunk bevált, mindenki szereti és a variációk száma végtelen .. ( bazsalikomos málna, mentás dinnye, paradicsomos görögdinnye tokajis kajszi, vaníliás-mandulás őszibarack....) hívhatjuk nyers hideg levesnek , turmixnak smothi-nak a lényeg ugyanaz .
A hideg levesek is jó választásnak tűnnek : gazpacho, kovászosuborka leves, chlodnik a lengyel cékla leves, van miből válogatni , egyik finomabb mint a másik,
A frissen sült húsoknak, halaknak elég pár perc sütés is és már tálalhatjuk ízlésesen elrendezett zöldség ágyon ( friss paprika, paradicsom, uborka, zöldsaláta, zsenge spenót vagy mángolt levél vagy friss idei cékla társaságában)
Vacsorára készíthetünk:- bruschettát
vagy halat
Nálunk nyaranta mindig van készen egy nagy adag tzaztziki, házi friss sajt krém amit zöldfűszerekkel ízesítek, időnként körözött is színesíti a palettát valamint padlizsán krém,hummus .
Ezek mint állandó kínálat, friss kenyérrel, pirítóssal könnyű ételek a vendégváráshoz ugyanúgy megfelelnek, mint a munkahelyi ebédnek .
Könnyen elkészíthető a mozarella-paradicsom bazsalikom kombináció a caprese, is, de a saláták számtalan variációi is " életmentőek" lehetnek ebben a forróságban .
Tele vannak vitaminnal, ásványanyagokkal miközben kellemesen hűsitenek is.
Fontos, nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele sajnos sokan hajlamosak csak akkor inni ha szomjasak, sokszor hallom," nem vagyok szomjas " főleg az idősebbeket nehéz rávenni a tapasztalatom szerint a gyakori ivásra. Nálunk mindig van egy nagy
kancsó limonádé, uborkásvíz, gyümölcs-, zöld-, vagy menta tea az asztalon szem előtt egész nyáron a kertben és a lakásban is. Így könnyebben töltenek maguknak még a gyerekek is .
Természetesen folyadék nemcsak a z italokban van, a zöldségek gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak vizet ezért ajánlott a fogyasztásunk kánikulában különösen, hisz segít hidratálni a szervezetet pótolni az elpárolgott folyadékot.
Talán meglepő , de igaz nemcsak a jég hideg, italok, de forró tea is sokat segít, sőt !
Kutatások bizonyítják, ha forró italt iszunk az agyban olyan parancsok indulnak útra melyek utasítják a szervezetet az izzadásra, miáltal a szervezetünk hőt veszít .
Bicikliseken tesztelték jég hideg simán hideg és forró vizet itattak velük és a mérési adatok bizonyítják akik a forró vizet itták( 50 fok )jobban lehűltek .A trópusi országokban nem véletlen isznak forró italokat .
Hasonló elven működik az erős ízek, csipős paprika használata is, szintén hozhatunk példát a trópusi országok konyhájából indiai , indonéz ételekben gyakran használnak chili paprikát .
kancsó limonádé, uborkásvíz, gyümölcs-, zöld-, vagy menta tea az asztalon szem előtt egész nyáron a kertben és a lakásban is. Így könnyebben töltenek maguknak még a gyerekek is .
Természetesen folyadék nemcsak a z italokban van, a zöldségek gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak vizet ezért ajánlott a fogyasztásunk kánikulában különösen, hisz segít hidratálni a szervezetet pótolni az elpárolgott folyadékot.
Talán meglepő , de igaz nemcsak a jég hideg, italok, de forró tea is sokat segít, sőt !
Kutatások bizonyítják, ha forró italt iszunk az agyban olyan parancsok indulnak útra melyek utasítják a szervezetet az izzadásra, miáltal a szervezetünk hőt veszít .
Bicikliseken tesztelték jég hideg simán hideg és forró vizet itattak velük és a mérési adatok bizonyítják akik a forró vizet itták( 50 fok )jobban lehűltek .A trópusi országokban nem véletlen isznak forró italokat .
Hasonló elven működik az erős ízek, csipős paprika használata is, szintén hozhatunk példát a trópusi országok konyhájából indiai , indonéz ételekben gyakran használnak chili paprikát .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése