Nyakunkon a slava....
Néhány nap van csak hátra a nagy családi ünnepségig.
Igazi megpróbáltatás ez a háziasszonynak amikor a lakás óhatatlanul is lakásétteremmé változik. Vendégek jönnek mennek, ez a tarthat akár három napig is ez alatt kell jól lakatni őket.
Igen nekem ez jutott most eszembe, ez egy nyílt "ingyen étkeztetés".
Előre meg nem határozott létszámú vendég sereg érkezik a neki tetsző időpontban, mert az a szabály, ha egyszer az életben már meghívtak akkor a következő alkalmakkor már hívás nélkül is hivatalos vagy. Nem kell időpontot egyeztetni, érkezhetsz amikor neked alkalmas. Ez azért okozhat némi fennakadást, úgy tapasztaltam már több helyen igyekeznek irányítani a vendég érkezéseket.
Az általános szabálya az, hogy a fő alkalom az ünnep első napja a szűk családé, aztán jöhetnek a rokonok, barátok, szomszédok, aki nem fért bele az első napba az másnap, harmadnap.
Dínom -dánom roskadozó asztalok, gazdag kínálat jellemzi ezeket a családi ünnepeket amit a Slava /"szláva" takar.
Menüsor:
Számomra meglepő módon nem egyszer kezdheti a vendég elölről az étkezés ( már aki bírja ) amikor a következő "turnus " érkezik,Sokan mennek egy-egy ilyen ünnepi alkalommal több házhoz is egy nap látogatóba. Természetesen minden háznál illik a menüt végig enni.
Nálunk a fő szervező a családfő az Apósom így egyértelmű az Ő háza alakul át alkalmi lakás étteremmé.
Tekintettel azonban az idős korukra a gyerekei ( mi is ) besegítünk( az idők során egyre nagyobb részt átvállalva) a szervezésbe és kivitelezésbe is.
Mivel mi jó 20 km-nyire lakunk tőlük így az én lehetőségeim korlátozottak a jól szállítható kiegészítőket vállalom immár évek óta magamra.
Ezt viszem az idén :
A díszes "Slavki kolac" nevű ünnepi kenyeret viszem és újabban a kicsinyített személyre szóló változatait. Ezek olyanok mint a zsemlék, kereszt ( szimbólum ) dekorációval, így mindenki kap egyet a tányérjára, ezzel van /lesz saját slavski kolac-a.
A Zito/"zsito" a főtt búza, mint a vendégfogadó szertartás része ( ezt sok dióval készítem így rendkívül ízletes, a házi gazdák örülnek ha nem fogy el mind, marad a másnapi reggelihez édességként tejszínhabbal fogyasztva)
Az idén a pecsenye mellé hagymalekvárt és marinált sütőtököt valamint birsalmás alma chutney-t terveztem .
A sütemények sorát pedig bővíteném ischler-rel
linzer karikával és "zserbó"val .
Nem lesz ugyan olyan autentikus, tipikusan szerb ez a vendéglátás az idők során keverednek az általam "hozott " ízekkel bővül a kínálat, megjelenik a mi "kettősségünk"és a két (gasztro)kultúra találkozása.
Néhány nap van csak hátra a nagy családi ünnepségig.
Igazi megpróbáltatás ez a háziasszonynak amikor a lakás óhatatlanul is lakásétteremmé változik. Vendégek jönnek mennek, ez a tarthat akár három napig is ez alatt kell jól lakatni őket.
Igen nekem ez jutott most eszembe, ez egy nyílt "ingyen étkeztetés".
Előre meg nem határozott létszámú vendég sereg érkezik a neki tetsző időpontban, mert az a szabály, ha egyszer az életben már meghívtak akkor a következő alkalmakkor már hívás nélkül is hivatalos vagy. Nem kell időpontot egyeztetni, érkezhetsz amikor neked alkalmas. Ez azért okozhat némi fennakadást, úgy tapasztaltam már több helyen igyekeznek irányítani a vendég érkezéseket.
Az általános szabálya az, hogy a fő alkalom az ünnep első napja a szűk családé, aztán jöhetnek a rokonok, barátok, szomszédok, aki nem fért bele az első napba az másnap, harmadnap.
Dínom -dánom roskadozó asztalok, gazdag kínálat jellemzi ezeket a családi ünnepeket amit a Slava /"szláva" takar.
Menüsor:
- Előételek: hidegtálak, sonkák, egyszerű és összetett saláták a köszöntő italhoz .
- Leves, bár ezt sok helyen napjainkra elhagyják.
- Töltött káposzta
- Pecsenye, ami lehet malac-, vagy birka-, esetleg mindkettő a fő fogás, vegyes savanyúsággal ilyenkor, ősz-, tél-, idején, nyáron friss saláta ( káposzta, paradicsom, uborka általában)
- Sok -sok apró sütemény a kávéhoz
- Gyakran torta zárja a sort
Számomra meglepő módon nem egyszer kezdheti a vendég elölről az étkezés ( már aki bírja ) amikor a következő "turnus " érkezik,Sokan mennek egy-egy ilyen ünnepi alkalommal több házhoz is egy nap látogatóba. Természetesen minden háznál illik a menüt végig enni.
Nálunk a fő szervező a családfő az Apósom így egyértelmű az Ő háza alakul át alkalmi lakás étteremmé.
Tekintettel azonban az idős korukra a gyerekei ( mi is ) besegítünk( az idők során egyre nagyobb részt átvállalva) a szervezésbe és kivitelezésbe is.
Mivel mi jó 20 km-nyire lakunk tőlük így az én lehetőségeim korlátozottak a jól szállítható kiegészítőket vállalom immár évek óta magamra.
Ezt viszem az idén :
A díszes "Slavki kolac" nevű ünnepi kenyeret viszem és újabban a kicsinyített személyre szóló változatait. Ezek olyanok mint a zsemlék, kereszt ( szimbólum ) dekorációval, így mindenki kap egyet a tányérjára, ezzel van /lesz saját slavski kolac-a.
A Zito/"zsito" a főtt búza, mint a vendégfogadó szertartás része ( ezt sok dióval készítem így rendkívül ízletes, a házi gazdák örülnek ha nem fogy el mind, marad a másnapi reggelihez édességként tejszínhabbal fogyasztva)
Az idén a pecsenye mellé hagymalekvárt és marinált sütőtököt valamint birsalmás alma chutney-t terveztem .
A sütemények sorát pedig bővíteném ischler-rel
linzer karikával és "zserbó"val .
Nem lesz ugyan olyan autentikus, tipikusan szerb ez a vendéglátás az idők során keverednek az általam "hozott " ízekkel bővül a kínálat, megjelenik a mi "kettősségünk"és a két (gasztro)kultúra találkozása.
Az ünnep egész időtartama alatt ég a gyertya.... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése