2015. november 10., kedd

Gránátalmás limonádé torta

Ez  a torta más  mint az előző születésnapi torták.





A "megrendelés szerint " legyen benne  csokoládé és  gránátalma, így  kérte  az ünnepelt. Az utóbbi időben  megszerette   piskótát ,s a  nyár óta kéri süssek neki ( a" nagymama féle" piskótát). Figyelembe véve ezt  a kívánságot is  ez alkalommal nem került  olajos mag  a tésztába( dió, mogyoró, mandula) amit én  kifejezetten  szeretek .
Sima  és  kakaós piskóta a tésztája  a gránátalmás limonádé tortának amit csokoládé  és  gránátalma díszítéssel dekoráltam.
Frissen facsart citrom -mandarin-gránátalma  lé felhasználásával készült  a krém töltete.
Kellemesen  üde, friss gyümölcsös íz  dominál ebben  a gránátalmás limonádé tortában  amit  a roppanós csokoládé tesz tökéletessé.

Először készült  ez  a torta, hisz  először 13 éves  az ünnepelt.
Nekünk nagyon ízlett  ahogy  a vendégeknek is.




Gránátalmás limonádé torta



Születésnapi torta


Hozzávalói :

a sima és kakaós felverthez( piskóta)

  • 6 db tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • csipet só

  • 10 g  kakaó por

A krémhez:

  •  3 dl tejszín
  • 1 dl citromlé
  • 1 dl mandarinlé
  • 1 dl gránátalma lé
  • 30 g zselatin lap
  • ízlés szerinti porcukor( 100 g)

a díszítéshez:
  • 1/4 gránátalma  
  • 50 g  csokoládé
  • 2 cl pálinka(színtelen )




A tojásokat szétválasztjuk,a a fehérjét  a  cukor 2/3 részével és  a csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgáját  a  maradék 1/3 rész cukorral szintén habossá keverjük. A két habot  óvatosan összekeverjük fakanál segítségével úgy, hogy közben folyamatosan rászitáljuk a   lisztet.
Négy részre osztjuk a kapott  tészta masszát, az egyik részbe kakaó port szitálunk és azt is elkeverjük.

Előmelegített gőz mentes sütőben megsütjük  a torta lapokat. Én a  kapcsos torta forma alját borítom be  sütőpapírral és arra kenem fel  a tészta masszát. Rajzolhatunk  akkora kört  a tepsire helyezett  sütőpapírra amekkora  tortát szeretnénk és süthetjük úgy is  a  torta lapokat.
Egy -egy lap 12  perc alatt sül készre.
 A megsült tésztát rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla.
Így folytatjuk míg meg nem sütöttük mint  négy torta lapot.

A krémhez frissen facsarjuk  a gyümölcsöket!
A zselatin lapokat vízbe áztassuk be  ( utasítás szerint).
10 -10 g zselatint használtam az egyes krémek elkészítéséhez.
100 -100 g  (de ne legyen túl édes! ízlés szerinti cukorral ) tejszínt habbá verjük, a gyümölcslé egy harmadát felmelegítjük, elkeverjük benne   a megpuhult zselatint, megvárjuk amíg teljesen felolvad, hozzáöntjük   a többi  gyümölcslevet  a kicsit kihűlt a tejszínhabhoz adjuk és elkeverjük.
A gyorsabb lehűlés érdekében használhatunk  ( jeges) vízfűrdőt.
Először   a citromos krémet töltjük be a tortába ( a citrom krémhez feltétlen kell  cukrot adni   a tejszínhabhoz,  a mandarin és a gránátalma  nekünk elég édes így én  ezekbe   a krémekbe nem tettem) az első lap sima piskóta erre jön  a citrom krém, majd  kakaós piskóta lap, a mandarin krém, sima piskóta lap, erre  a gránátalma krém, sima piskóta lappal borítjuk az egészet.
A legfelső lapot áthúzhatjuk zselatinnal akkor fényes felületet kapunk.

Ehhez én  2 cl pálinkát melegítettem amiben egy zselatin lapot oldottam fel és  ecsettel felkentem  a  torta lapra mielőtt dermedni kezdett.


A tortát  tálalás előtt tovább dekoráljuk gránátalma  szemekkel és  csokoládéval.

A csokoládét vízgőzön felmelegítem, sütőpapírra  kenem  és csíkokat húzok bele, dermedés után lehúzom  a sütőpapírt és  torta oldalára ragasztom a krémhez  kerítésként,  illetve  a tetejére halmozom .
Szeleteléskor ügyeljünk minden szelet torta tetejére kerüljön  a csokoládéból is!
    




2 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...