Ez a torta más mint az előző születésnapi torták.
A "megrendelés szerint " legyen benne csokoládé és gránátalma, így kérte az ünnepelt. Az utóbbi időben megszerette piskótát ,s a nyár óta kéri süssek neki ( a" nagymama féle" piskótát). Figyelembe véve ezt a kívánságot is ez alkalommal nem került olajos mag a tésztába( dió, mogyoró, mandula) amit én kifejezetten szeretek .
Sima és kakaós piskóta a tésztája a gránátalmás limonádé tortának amit csokoládé és gránátalma díszítéssel dekoráltam.
Frissen facsart citrom -mandarin-gránátalma lé felhasználásával készült a krém töltete.
Kellemesen üde, friss gyümölcsös íz dominál ebben a gránátalmás limonádé tortában amit a roppanós csokoládé tesz tökéletessé.
Először készült ez a torta, hisz először 13 éves az ünnepelt.
Nekünk nagyon ízlett ahogy a vendégeknek is.
A "megrendelés szerint " legyen benne csokoládé és gránátalma, így kérte az ünnepelt. Az utóbbi időben megszerette piskótát ,s a nyár óta kéri süssek neki ( a" nagymama féle" piskótát). Figyelembe véve ezt a kívánságot is ez alkalommal nem került olajos mag a tésztába( dió, mogyoró, mandula) amit én kifejezetten szeretek .
Sima és kakaós piskóta a tésztája a gránátalmás limonádé tortának amit csokoládé és gránátalma díszítéssel dekoráltam.
Frissen facsart citrom -mandarin-gránátalma lé felhasználásával készült a krém töltete.
Kellemesen üde, friss gyümölcsös íz dominál ebben a gránátalmás limonádé tortában amit a roppanós csokoládé tesz tökéletessé.
Először készült ez a torta, hisz először 13 éves az ünnepelt.
Nekünk nagyon ízlett ahogy a vendégeknek is.
Gránátalmás limonádé torta
Születésnapi torta
Hozzávalói :
a sima és kakaós felverthez( piskóta)
- 6 db tojás
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- csipet só
- 10 g kakaó por
A krémhez:
- 3 dl tejszín
- 1 dl citromlé
- 1 dl mandarinlé
- 1 dl gránátalma lé
- 30 g zselatin lap
- ízlés szerinti porcukor( 100 g)
a díszítéshez:
- 1/4 gránátalma
- 50 g csokoládé
- 2 cl pálinka(színtelen )
A tojásokat szétválasztjuk,a a fehérjét a cukor 2/3 részével és a csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral szintén habossá keverjük. A két habot óvatosan összekeverjük fakanál segítségével úgy, hogy közben folyamatosan rászitáljuk a lisztet.
Négy részre osztjuk a kapott tészta masszát, az egyik részbe kakaó port szitálunk és azt is elkeverjük.
Előmelegített gőz mentes sütőben megsütjük a torta lapokat. Én a kapcsos torta forma alját borítom be sütőpapírral és arra kenem fel a tészta masszát. Rajzolhatunk akkora kört a tepsire helyezett sütőpapírra amekkora tortát szeretnénk és süthetjük úgy is a torta lapokat.
Egy -egy lap 12 perc alatt sül készre.
A megsült tésztát rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla.
Így folytatjuk míg meg nem sütöttük mint négy torta lapot.
A krémhez frissen facsarjuk a gyümölcsöket!
A zselatin lapokat vízbe áztassuk be ( utasítás szerint).
10 -10 g zselatint használtam az egyes krémek elkészítéséhez.
100 -100 g (de ne legyen túl édes! ízlés szerinti cukorral ) tejszínt habbá verjük, a gyümölcslé egy harmadát felmelegítjük, elkeverjük benne a megpuhult zselatint, megvárjuk amíg teljesen felolvad, hozzáöntjük a többi gyümölcslevet a kicsit kihűlt a tejszínhabhoz adjuk és elkeverjük.
A gyorsabb lehűlés érdekében használhatunk ( jeges) vízfűrdőt.
Először a citromos krémet töltjük be a tortába ( a citrom krémhez feltétlen kell cukrot adni a tejszínhabhoz, a mandarin és a gránátalma nekünk elég édes így én ezekbe a krémekbe nem tettem) az első lap sima piskóta erre jön a citrom krém, majd kakaós piskóta lap, a mandarin krém, sima piskóta lap, erre a gránátalma krém, sima piskóta lappal borítjuk az egészet.
A legfelső lapot áthúzhatjuk zselatinnal akkor fényes felületet kapunk.
Ehhez én 2 cl pálinkát melegítettem amiben egy zselatin lapot oldottam fel és ecsettel felkentem a torta lapra mielőtt dermedni kezdett.
A tortát tálalás előtt tovább dekoráljuk gránátalma szemekkel és csokoládéval.
A csokoládét vízgőzön felmelegítem, sütőpapírra kenem és csíkokat húzok bele, dermedés után lehúzom a sütőpapírt és torta oldalára ragasztom a krémhez kerítésként, illetve a tetejére halmozom .
Szeleteléskor ügyeljünk minden szelet torta tetejére kerüljön a csokoládéból is!
Nagyon guszta és különleges!
VálaszTörlésKöszönöm Roza,a kedves szavaidat. Nagyon finomra sikerült ez a tortánk.
Törlés