A nyár egyik leggyorsabban összeállítható süteménye a galette a gyümölcsöket és a fűszereket rafináltan összeválogatva, cserélgetve nagyon változatosan készíthetjük szinte ugyanazt a süteményt, mégis más lesz a végeredmény.
Imádtuk a epres galette-t és az áfonyás is nagy kedvenc volt tavaly, az idén még nem került sor rá.
A grill partyk elmaradhatatlan desszertje a tutti -frutti galette-t ,de ettünk már szilvásat és még sorolhatnám hány féle változatot kóstoltunk az elmúlt nyarakon.
Az őszibarackos galette egy vékony mézes mascarponés krémet is kapott alapként, amire jött az ízletes illatos korai őszibarack és kevés szezám mag szórás került rá végül a süteményre mielőtt a sütőbe toltam volna.
A galette igazán nagyon könnyű és kedvelt nyári desszert, egyetleg baj vele, hogy amilyen gyorsan elkészül olyan gyorsan el is fogy.
A galette nem más mint egy kerek formájú francia pite, aminek a széleit felhajtogatjuk, de töltelék szabadon marad .
Hajdanán egy forró kövön süthették a kerek lapokat aminek a széleit később hajtották csak fel .
A tészta rendkívül egyszerű, liszt vaj és víz hozzáadásával készül, bár lehet tojást is beletenni, én ezt nem teszem, viszont kevés tejfölt vagy joghurtot szívesen adok a tésztába víz helyett, ettől lágyabb és könnyebben formázható, rugalmas lesz.
Létezik sós változata is galettenek, ám többnyire édeset készítek vagyis desszert lesz nálunk a galette.
Hozzávalók :
- 220, g liszt
- 150 g vaj
- 1 dl tejföl
- csipet só
- 20 g cukor
- 400 g őszibarack
- 150 g mascarpone
- 1 evőkanál méz
- 0,5 dl joghurt
- 20 g szezám mag
- 20 g cukor
- 1-2 ágacska friss menta vagy citromfű
A lisztet a sóval hideg vajjal ( ez fontos!) és tejföllel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, kigömbölyítjük és rövid ideig pihentetjük hűtőben ( 20-30 perc). A szükséges cukrot ebben az esetben nem a tésztába szoktam beledolgozni, hanem a munka felületet hintem meg nyújtás előtt vele, így mikor kinyújtom a tésztát a cukor kívülről ragad rá és süléskor szépen karamellizálódik a sütemény felületén.
Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk kör alakúra, a közepét megkenjük a joghurttal lazított mézes mascarponeval a szeletelt őszibarackokat sorban ráültetjük majd a tészta szélét felhajtjuk,kb 4-5 cm széles peremet képezve. A kész galettetet szórjuk meg szezám maggal sütés előtt!
Előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt.
Mivel a gyümölccsel megpakolt tészát nehezen tudnánk áttenni a sütőlapra, miután kinyújtottuk korong alakúra a tésztát, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd dolgozzunk tovább a sütőlapon.
A készre sült süteményt még forróm megszórom a maradék cukorral, rácsra teszem hűlni.
Ágacska cirtromfűvel vagy mentával kínáljuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése