2019. július 15., hétfő

Őszibarackos galette


A nyár egyik leggyorsabban összeállítható süteménye a galette  a gyümölcsöket  és a fűszereket rafináltan összeválogatva, cserélgetve  nagyon változatosan készíthetjük szinte  ugyanazt  a süteményt, mégis más lesz a végeredmény.

Imádtuk  a epres galette-t és az áfonyás is nagy kedvenc volt tavaly, az idén még nem került sor rá.
A grill partyk elmaradhatatlan  desszertje  a  tutti -frutti galette-t ,de ettünk már szilvásat  és még sorolhatnám  hány féle változatot  kóstoltunk az elmúlt nyarakon.
Az őszibarackos galette egy vékony mézes mascarponés krémet  is kapott alapként,  amire jött  az ízletes  illatos  korai őszibarack  és  kevés szezám mag szórás került rá végül a süteményre mielőtt  a sütőbe toltam volna.
A galette igazán nagyon könnyű és kedvelt nyári  desszert,  egyetleg baj vele, hogy amilyen gyorsan elkészül olyan gyorsan el is fogy.





őszibarackos galette

A galette nem más mint  egy  kerek formájú francia pite, aminek a széleit felhajtogatjuk,  de  töltelék szabadon marad .

Hajdanán  egy forró kövön  süthették  a kerek lapokat aminek  a széleit  később hajtották csak fel .
A tészta  rendkívül egyszerű, liszt  vaj és víz hozzáadásával készül, bár  lehet tojást is  beletenni, én ezt nem  teszem, viszont kevés tejfölt vagy joghurtot szívesen adok a tésztába  víz helyett,  ettől lágyabb és könnyebben  formázható, rugalmas lesz.
Létezik  sós változata  is  galettenek, ám többnyire édeset készítek vagyis desszert lesz nálunk a galette.

Hozzávalók :


  • 220, g liszt
  • 150 g  vaj
  • 1 dl tejföl
  • csipet só
  • 20 g cukor

  • 400 g őszibarack
  • 150 g mascarpone
  • 1 evőkanál méz
  • 0,5 dl joghurt



  • 20 g szezám mag
  • 20 g  cukor
  • 1-2 ágacska  friss menta vagy citromfű






őszibarackos galette

A lisztet a sóval hideg vajjal ( ez fontos!)  és tejföllel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, kigömbölyítjük és rövid ideig pihentetjük hűtőben ( 20-30 perc). A szükséges cukrot ebben az esetben nem  a tésztába szoktam beledolgozni, hanem  a munka felületet hintem meg  nyújtás előtt vele, így mikor kinyújtom a tésztát  a cukor kívülről ragad rá és  süléskor szépen karamellizálódik  a  sütemény felületén.
Pihentetés után  a tésztát kinyújtjuk kör alakúra, a közepét megkenjük  a joghurttal lazított mézes mascarponeval a szeletelt  őszibarackokat sorban ráültetjük majd  a tészta  szélét felhajtjuk,kb  4-5 cm széles peremet képezve. A kész galettetet szórjuk meg  szezám maggal sütés előtt!
Előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt.
Mivel  a gyümölccsel megpakolt   tészát nehezen tudnánk áttenni a sütőlapra, miután kinyújtottuk korong alakúra a tésztát, tegyük  sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd  dolgozzunk tovább   a sütőlapon.
A készre  sült süteményt  még forróm megszórom  a maradék cukorral,  rácsra teszem  hűlni.
Ágacska cirtromfűvel vagy mentával kínáljuk.

Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...