2020. július 7., kedd

Balkáni sült paprika saláta – a mezzeasztalok sztárja


A nyár és a kora ősz egyik legnagyobb kincse a piros húsú paprika, amely a Balkánon nem csupán egy zöldség, hanem hagyomány. A sült paprika saláta (helyi nevén „pečena paprika” vagy „paprika salata”) illata és íze összetéveszthetetlen. A parázson sült paprika füstös aromája, a fokhagyma és az ecet találkozása egy olyan fogást eredményez, amelyet minden balkáni háztartás ismer.

Tradicionálisan hatalmas mennyiségben készítik, gyakran szabadtűzön, közösségi eseményként. De tepsiben, sütőben is bátran nekiláthatunk. A saláta friss lepénykenyérrel, fehér sajttal és akár grillezett húsok mellett is megállja a helyét.


pecena paprika



Balkáni sült paprika saláta

Hozzávalók (4 főre):

  • 6-8 nagyobb piros kápia paprika (vagy húsos piros paprika)

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 4 evőkanál olaj (napraforgóolaj vagy olívaolaj)

  • 2 evőkanál fehérborecet vagy almaecet,fűszeres ecet

  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)

  • 1 csipet cukor (opcionális)

  • 1 marék friss petrezselyem                                                                                                          



  • Elkészítés:

    1. A paprikákat süsd meg 220 °C-os sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 30-35 percig, amíg a héjuk feketére sül és felhólyagosodik.
      (Ha van lehetőség, grillezőn vagy gázláng felett is süthetők – ettől füstösebb, autentikusabb lesz.)

    2. A megsült paprikákat tedd hőálló tálba, fedd le (vagy tedd zacskóba), és hagyd 15-20 percig „dunsztolódni”, így a héjuk könnyen lehúzható.

    3. Hámozd meg a paprikákat, távolítsd el a magházat és a szárat, majd csíkozd fel.

    4. Egy tálban keverd össze az olajat, ecetet, apróra vágott fokhagymát, sót és petrezselymet. Ha szereted, egy csipet cukrot is adhatsz hozzá, ez kiemeli a paprika édességét.

    5. Forgasd össze a paprikacsíkokat az öntettel, majd hagyd legalább 30 percig állni, hogy az ízek összeérjenek.

    1. Tálalás előtt friss petrezselyemmel díszítheted.




    Tálalási ötlet:

      pecena paprika
    • Langyosan és hidegen is mennyei!

    • Lepénykenyérrel, friss bagettel vagy pita kenyérrel kínáld.

    • Mellé kínálhatsz fetát, balkáni sós sajtot (sir), sült húsokat, vagy akár hummusz


    Ha igazán látványos fogást szeretnél, készíthetsz réteges „sült paprika tortát” is: váltogatva tegyél piros, zöld és sárga paprikát, közéjük öntetet, majd egy nehezékkel préseld 1-2 órát – szeletelve gyönyörű!




Rozmaringesibolya logo

Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...