Baby tökből, gyalult tökből, jó sok kaporral, kicsit lecsósan , melegen és hidegen is fogyasztható a tökfőzelék.
Főzelék, de nem ám az a menzás ....Ha magyarosan készítjük a főzeléket az azt jelenti általában puhára főzzük a zöldséget, majd a főzőlevet besűrítjük, rántással, habarással és többnyire feltétet adunk hozzá ami lehet fasírt,tükörtojás vagy pörkölt ,egyben sült, frissen sült,rántott hús.
Készülhetnek sűrítés nélkül i s a zöldség "főzelékek" ilyenkor franciás,angolos vagy lengyeles jelzővel illetjük őket az elkészítésmódja szerint de erről majd máskor.
Vannak akik szeretik és vannak akik nagyon nem szeretik a főzeléket tapasztalataim szerint .
Én a klasszikus főzelékek helyet egy könnyebb változatot készítek az utóbbi időben és nálunk rendben van a főzelék is, bár gyakrabban fogyasztunk párolt vagy sült zöldségeket ezt el kell ismernem.
Emlékeimben rémlik az a rövid időszak amikor óvodás voltam ( igazán nem hosszú ideig!) ünnepi ebédnek neveztem amikor tökfőzelék volt, magára a főzelékre és ízére már nem emlékszem,miért ízlett olyan nagyon ( "rosszevő" voltam akkoriban ) halványan rémlik valami fehér enyhe zöld színű főzelék, amiből arra következtetek nem pirospaprikás rántással készült, hanem valószínűleg tejfölös habarással az a tökfőzelék ami annyira elnyerte a tetszésemet.4-5 éves koromban.
Következzen most a klasszikus tök főzelék receptje:
A friss gyalult tököt sózzuk, majd kb. 20 perc állás után kinyomkodjuk és ecettel meglocsoljuk.
A zsiradékból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk, apróra vágott hagymával együtt pirítjuk egy rövid ideig, aztán a finomra vágott kapor felét is hozzáadjuk és a tököt is belekeverjük.Kevés vízzel felengedjük ( víz helyett használhatunk csontlét is) .
Kiforraljuk, majd behabarjuk ( a tejfölben elkeverjük a lisztet picit hígíthatjuk a főzőlével, majd a lisztes tejfölt a tökhöz adjuk és csomómentesre keverjük).Tálalás előtt a megmaradt friss kaporral meghintjük és ízlés szerint savanyíthatjuk pár csepp ecettel vagy citrommal .
Hozzávalók :
- 1 kg gyalult tök
- 1 dl ecet vagy citrom lé
- 1 csomó zsenge kapor
- 25 g vöröshagyma
- 20 g liszt
- 2 dl tejföl
- 20 g zsír vagy olaj
- késhegynyi pirospaprika
Így csinálom én :
Mivel zsenge baby tökből készül a főzelékem nem gyalulom ( nincs is mivel ) így vékony csíkokra vágtam, igen ez kicsit több időt vesz igénybe de megy elég gyorsan, nem lesz olyan vékony mintha gyalultam volna, cserébe érződik a fogunk alatt nem lesz pépes a tök. Pont ezért nem is sózom és marinálom főzés előtt.
A felforrósított olajon a kicsit megpirítom a paprika csíkokat és az új hagymát ( csak üvegesre!) majd hozzáadom a tököt és pár percet sütöm míg össze nem esik, közben a cikkekre vágott paradicsomot is hozzáadom,általában így elég levet ereszt nem szükséges vizet hozzáadni, de ha túl száraz lenne akkor adjuk 1 -2 dl vizet hozzá.
Kevés sót őrölök rá és ha már megpuhult a tök a tejföllel behabarom, egy csipetnyi őrölt piros paprikát teszek a habarásba és jól elkeverem a tökkel egyet forralok még rajta és lehet tálalni . Tálalás előtt apróra vágott friss kaporral hintem meg és meglocsolom frissen facsart citromlével.
.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése