2020. június 24., szerda

Tökfőzelék

Baby tökből, gyalult tökből, jó sok kaporral, kicsit lecsósan , melegen és hidegen is fogyasztható  a tökfőzelék.
Főzelék, de nem ám az  a  menzás ....

tökfőzelék




 Ha magyarosan készítjük a főzeléket az azt jelenti  általában  puhára főzzük a zöldséget,  majd a főzőlevet besűrítjük,  rántással, habarással  és többnyire feltétet adunk hozzá ami lehet  fasírt,tükörtojás  vagy pörkölt ,egyben sült, frissen sült,rántott hús.
Készülhetnek  sűrítés nélkül i s a zöldség "főzelékek" ilyenkor  franciás,angolos vagy lengyeles jelzővel illetjük őket  az elkészítésmódja szerint de erről majd máskor.
   
Vannak akik szeretik és vannak akik nagyon nem szeretik a főzeléket tapasztalataim szerint  .
Én  a klasszikus főzelékek helyet egy könnyebb változatot készítek az utóbbi időben  és  nálunk rendben van  a főzelék is,  bár  gyakrabban  fogyasztunk  párolt  vagy sült zöldségeket ezt el kell ismernem.


Emlékeimben rémlik az a rövid időszak amikor óvodás voltam ( igazán nem hosszú ideig!) ünnepi ebédnek neveztem amikor tökfőzelék volt, magára  a főzelékre és ízére már nem emlékszem,miért ízlett olyan nagyon ( "rosszevő" voltam akkoriban ) halványan rémlik valami  fehér  enyhe zöld színű főzelék,  amiből arra következtetek nem  pirospaprikás rántással készült, hanem valószínűleg  tejfölös habarással az a tökfőzelék ami annyira elnyerte  a tetszésemet.4-5 éves koromban.

Következzen most  a  klasszikus  tök főzelék receptje:

A friss gyalult tököt sózzuk, majd kb. 20 perc állás után kinyomkodjuk és  ecettel  meglocsoljuk.
A zsiradékból, lisztből  zsemleszínű rántást készítünk, apróra vágott hagymával együtt pirítjuk  egy rövid ideig, aztán  a finomra vágott kapor felét  is hozzáadjuk  és  a tököt is belekeverjük.Kevés vízzel felengedjük ( víz helyett használhatunk csontlét is) .
Kiforraljuk, majd  behabarjuk ( a tejfölben elkeverjük a lisztet picit hígíthatjuk  a főzőlével,  majd  a lisztes tejfölt  a  tökhöz adjuk és csomómentesre keverjük).Tálalás előtt a megmaradt friss kaporral meghintjük és ízlés szerint  savanyíthatjuk pár csepp  ecettel vagy citrommal .

Hozzávalók :

  • 1 kg  gyalult tök 
  • 1 dl ecet vagy citrom lé 
  • 1 csomó zsenge kapor
  • 25 g vöröshagyma
  • 20 g liszt 
  • 2 dl tejföl 
  • 20 g zsír vagy olaj 
  • késhegynyi pirospaprika



Így csinálom én :



Mivel zsenge  baby tökből készül  a főzelékem  nem gyalulom ( nincs is  mivel ) így vékony csíkokra vágtam, igen ez kicsit több időt vesz igénybe de megy elég gyorsan,  nem lesz olyan vékony mintha gyalultam volna, cserébe érződik  a fogunk alatt  nem lesz pépes a tök. Pont ezért nem is sózom  és marinálom főzés előtt.
A felforrósított olajon  a kicsit megpirítom  a paprika csíkokat és  az új hagymát ( csak üvegesre!)  majd hozzáadom a  tököt és pár percet sütöm  míg össze nem esik,  közben  a cikkekre vágott paradicsomot is hozzáadom,általában így elég levet ereszt nem szükséges vizet hozzáadni, de ha túl száraz lenne  akkor adjuk 1 -2 dl vizet  hozzá.
Kevés  sót őrölök rá és ha már megpuhult  a tök  a tejföllel behabarom,  egy csipetnyi  őrölt  piros paprikát  teszek  a habarásba  és jól elkeverem  a tökkel  egyet forralok még rajta és lehet tálalni . Tálalás előtt apróra vágott friss kaporral hintem meg és  meglocsolom frissen facsart citromlével.
 .

Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...