2020. augusztus 3., hétfő

Cukormentes dzsemek és házi lekvárok – természetesen, nyári hagyomány szerint



A nyár közepén, bármilyen forróság is legyen, sokan főzik a házi dzsemeket és lekvárokat – mert ezeknek nemcsak íze van, hanem hagyománya is. A régi családi receptek  fortélyok kincset érnek,házi ízek pótolhatatlanok,  atonban  nem vétek felfrissíteni őket egy egyszerű vagy  különleges fűszerrel esteleg ezek  kominációjával Így újabb izgalmas  dzsemek  születnek  a kezünk alatt.

 Mi a különbség a dzsem és a lekvár között?

A hétköznapokban gyakran keverjük a „dzsem” és „lekvár” szavakat, pedig van köztük különbség:

Lekvár:

  • Hosszabb ideig főzik, sűrű, kenhető állagú, pépesített gyümölcsből készül.

  • Általában simább, héjtól és magoktól mentes (bár én pont a héjat is meghagyom, mert természetes pektinforrás).

Dzsem:

  • Rövidebb ideig főzik, könnyedebb, darabosabb lehet, benne maradhatnak a gyümölcsdarabok is.

  • Gyakran fűszeresebb, és sokan éppen a rusztikusabb textúrája miatt kedvelik.

Az én konyhámban:
Ha sűrű, pépes, akkor lekvárnak nevezem, ha kicsit darabos, akkor dzsemként hívom.



Dzsemek és lekvárok cukor nélkül? Igen, működik!

A klasszikus receptekben a cukor nemcsak édesít, hanem sűrít és tartósít is, ám nélküle is készíthetünk dzsemet.


  • A gyümölcs héját nem szabad lehúzni, meghámozni! A héj pektint tartalmaz, ami segít  természetes  módon besűríteni a dzsemet, így nincs szükség zselésítőre vagy más adalékra.

  • Ha  kihagyjuk a cukrot, a lekvárunk nem lesz olyan sűrű, és gyorsabban romlik felbontás után. Ezért fontos:

    • kis üvegekbe tölteni,

    • betartani a szigorú higiéniát.







Az én módszerem  természetes, adalékmentes, fűszeres dzsemekhez  

Nálunk a dzsemek hosszú évek óta készülnek hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül. Csak a gyümölcs, és  hangulattól függően a fűszerek.

A titok:

  • kis adagokban főzöm (1-2 kis üvegnyi, kb. 450-500 g gyümölcs / adag),

  • A gyümölcs héját is benne hagyom a természetes pektin miatt,

  • frissen forrón töltöm steril, kiforrázott üvegekbe,

  • a tetejére egy kevés pálinkát öntök, hogy lezárja a kupak és a dzsem közti teret,

  • lezárás után fejre állítom az üvegeket, hogy vákuum képződjön.

  • A forró üvegeket hűtőtáskában hagyom kihűlni – ez a modern „dunszt”, ami biztonságosabb és praktikusabb a régi pokrócos módszernél.


A dzsemjeim így télen is friss, gyümölcsös ízűek maradnak.







Egy csipet trükk: karamellizált cukor

Ha mélyebb, karamelles ízvilágra vágyom, néha egy kis cukrot (20-40 g) karamellizálok a lábas alján, erre kerül a gyümölcs. Ez nem édesíti meg igazán, viszont izgalmasabbá teszi a dzsemet.





dzsem


Gyümölcsök, amikből a legjobb dzsem készül

Néhány kedvenc receptem, amiket már a blogon is megosztottam – mindegyik cukormentes, adalékmentes, 100%-ban természetes:

  • Kékszőlődzsem – gazdag, selymes ízű, fűszerrel még különlegesebb.

  • Sárgabarack dzsem – klasszikus, akár levendulával vagy vaníliával.

  • Ringló lekvár – rozmaringgal, fahéjjal vagy zsályával igazán különleges.

  • Rózsalekvár – illatos, romantikus ínyencség.

  • Sárgadinnye dzsem – vaníliával, citromfűvel, mentával, vagy akár egy kevés rummal.

  • Fügedzsem – mély, édes ízvilág, sajtok mellé is tökéletes.

 Ha kíváncsi vagy a receptekre, kattints a nevükre a blogon!


Természetesen  a sort folytathatnám  hisz szinte valamennyi gyümölcsből  készítünk pár üveg dszemet,  a málna,áfonya,körte,  őszibarack .........








dzsemek




Fűszerek, amikket leggyakrababn használok:

Levendula, rozmaring, zsálya, citromfű, menta, fahéj, vanília, szegfűszeg – ezekkel bátran kísérletezhetsz.





áfonya dzsem


Miért szeretem ezt a módszert?

✔ Természetes, adalékmentes
✔ A gyümölcs valódi íze dominál
✔ Egészségesebb, mégis tartós
✔ Télen is olyan, mintha a friss gyümölcsbe harapnál





sárgabarack ekvár


Ha te is szeretnél cukormentes, házi dzsemeket, bátran vágj bele – pár üvegnyi nyár mindig jól jön a kamrapolcon.



sárgabarack dzsem









Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád cukormentesen  fűszeresen  adzsemeket, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:

📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya








1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...