A cukor mentes ( hozzáadott cukor nélkül készült ) lekvár dzsem esetében biztosan nem nyomja el a cukor a gyümölcsízé, sokkal élénkebben érvényesül a gyümölcs és így egészségesebb is lesz.Ne feledjük a gyümölcsök többsége édes, hisz tartalmaznak cukrot.
De akkor miért adunk cukrot néha nagyon sok cukrot a lekvárokhoz ?
Igen a cukrot használjuk tartósítószerként, édesítünk vele és sűríti is a lekvárokat.
Mi lesz a lekvárunkkal ha a minimálisra csökkentjük vagy elhagyjuk a cukrot ?
Felbontás után el kell fogyasztani ezért célszerű kis üvegekbe tölteni a lekvárt amit rövid idő alatt el tudunk fogyasztani.
Gondolom azt mondani se kell fokozottan ügyelni kell higiéniára is a befőzés során .
Cukor mentesen ez mostanában gyakran hangzik el és ha megkóstolom akkor többnyire nagyon édes amit kapok,nekem legalábbis az. A cukorpótlókat nem szívesen használom, viszont gyümölcsök természetes cukortartalmát szívesen,nemcsak a dzsemek , de sütemények édesítésre is.
Gondoljunk csak arra régen a szilvalekvárt cukor nélkül főzték!
Ebből kiindulva készülnek az én lekvárjaim vagy inkább dzsemek már hosszú évek óta szinte teljesen cukor nélkül.
-..és mond, eláll?- kérdezik gyakran tőlem, mikor arról beszélgetünk, hogy nálunk nem kerül se cukor, se tartósítószer dzsemekbe, sőt a gyümölcsön és a fűszeren( amit viszont igen változatosan szeretek használni ) kívül semmi más.
Akkor mi a titok?
Mitől áll el mégis, hogyan fogunk a tél közepén friss gyümölcsízű lekvárokat dzsemeket reggelizni?
Mert azt el kell ismerni a gyümölcsök ízét és illatát megőrzik a dzsem .
Nos.elmondhatom évtizedek óta működik az általam kidolgozott módszer nincs benne semmi extra.
Kis adagokban készül, egyszerre 1-2 üvegecske csak, 450-500-g üvegenként
és garantáltan 100% gyümölcstartalommal ez a Rozmaringesibolya féle dzsem.
Talán az eper és málna dzsemek azok amik csak igazán frissen jók szerintem, ha üvegekben kerül mivel nem lesz elég sűrű, nekem túl híg és sajnos az idők során az állás közben veszít üde szép harsány piros színéből is, halványul az színe lilás-rózsaszínes lesz, de az illata nem, az továbbra is fantasztikus marad.Lehetne tovább főzni akkor sűrűbb lenne, ám minél tovább főzzük annál nagyobb a vitamin veszteség .
A cseresznye és meggy dzsemek tökéletesek, egész télen megőrzik illatukat, aromájukat és színűket is.Vaníliával , szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával szoktam fűszerezni őket.Természetesen nem minden fűszert egyszerre .
A ringló és az áfonya dzsem is igazi telitalálat, az fantasztikusak.
A ringlót is lehet rozmaringgal vagy fahéjjal ízesíteni az idén kipróbáltam zsályával is nagyon jó lett.
A sárgabarack nagyon gazdag barack illatú és csoda szép színű még tavasszal is, vagy ha marad a következő nyáron is.Barack lekvárt talán mindenki tesz el és meg van a saját nagymama receptje,hisz baracklekvár nélkül nincs zserbó és Zachert torta ,lekváros piskóta és palacsinta se.
Szintén gyakran készül levendulával fűszerezve.
Az őszibarack is finom levendulával, körte is rendben és a sárgadinnye szintén mehet vaníliával, levendulával ,citromfűvel,mentával,sőt rummal is .
Tettem már el szőlőt is.
Egy egészem pici cukor azért általában kerül mindig a lábos aljára épen csak annyit teszek bele, ami befedi vékonyan kb. 20-40 g ezt karamellizálom, majd erre jön a kimagozott ( a ringló kivételével ) megmosott, leszárított, ha kell felezett gyümölcs Nincs semmi turmixolás, mivel kis adagokról van szó, míg fő, fakanállal szétnyomkodom keverés közben és szétesik .
Van külön erre rendszeresített fakanalam más ételhez nem használom így még véletlenül se lesz hagyma ízű vagy zsíros. Igaz az idők során már sötét lett, a gyümölcsök megfogták ( különösen a piros bogyósok )inkább sötét lilás ma már mint natúr fa színű a lekvárkeverő fakanalam.
A lábos amit dzsem és lekvár készítéshez használok rozsdamentes és kb. 2 l-es.
Természetesen fedő nélkül állandó kavarás közben készülnek a dzsemek, nem adok bele zselésítő cukrot, pektint, citromsavat és semmi más lekvár adalékot.
A gyümölcsök héjét viszont igen , nem húzom le.
Amikor már kellően sűrűsödik a fakanállal érezhető, amint elválik az edény oldalától és aljától kikapcsolom a ringlit és még hagyom néhány percet a forró edényben rotyogni, de forrón szedem az előkészített üvegekbe.
Az üvegeket és a kupakot is alaposan el kell mosni ( mosogatógépben a legjobb talán) aztán én kiforrázom őket felhasználás előtt közvetlen , így kerül a forró üvegekbe a forró dzsem amit lezárásképpen egy kanálnyi pálinkával koronázok, vagyis az alkohol vékony réteget képez a dzsem és a kupak között így légmentesen lezárja a gyümölcslekvárt, ez sokat segít abban, hogy véletlenül se romoljon meg.
A kupakokat rácsavarom és hirtelen mozdulattal a feje tetejére állítom a kész üvegeket, ekkor a keletkezett a vákum a kupakot az üveghez szívja.
A forró dzsemmel teli üvegeket egy hűtőtáskában hagyom kihűlni a hagyományos dunszt ( pokróc újság papír stb ) helyett.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
De akkor miért adunk cukrot néha nagyon sok cukrot a lekvárokhoz ?
Igen a cukrot használjuk tartósítószerként, édesítünk vele és sűríti is a lekvárokat.
Mi lesz a lekvárunkkal ha a minimálisra csökkentjük vagy elhagyjuk a cukrot ?
Felbontás után el kell fogyasztani ezért célszerű kis üvegekbe tölteni a lekvárt amit rövid idő alatt el tudunk fogyasztani.
Gondolom azt mondani se kell fokozottan ügyelni kell higiéniára is a befőzés során .
Cukor mentesen ez mostanában gyakran hangzik el és ha megkóstolom akkor többnyire nagyon édes amit kapok,nekem legalábbis az. A cukorpótlókat nem szívesen használom, viszont gyümölcsök természetes cukortartalmát szívesen,nemcsak a dzsemek , de sütemények édesítésre is.
Gondoljunk csak arra régen a szilvalekvárt cukor nélkül főzték!
Ebből kiindulva készülnek az én lekvárjaim vagy inkább dzsemek már hosszú évek óta szinte teljesen cukor nélkül.
-..és mond, eláll?- kérdezik gyakran tőlem, mikor arról beszélgetünk, hogy nálunk nem kerül se cukor, se tartósítószer dzsemekbe, sőt a gyümölcsön és a fűszeren( amit viszont igen változatosan szeretek használni ) kívül semmi más.
Akkor mi a titok?
Mitől áll el mégis, hogyan fogunk a tél közepén friss gyümölcsízű lekvárokat dzsemeket reggelizni?
Mert azt el kell ismerni a gyümölcsök ízét és illatát megőrzik a dzsem .
Nos.elmondhatom évtizedek óta működik az általam kidolgozott módszer nincs benne semmi extra.
Kis adagokban készül, egyszerre 1-2 üvegecske csak, 450-500-g üvegenként
és garantáltan 100% gyümölcstartalommal ez a Rozmaringesibolya féle dzsem.
Talán az eper és málna dzsemek azok amik csak igazán frissen jók szerintem, ha üvegekben kerül mivel nem lesz elég sűrű, nekem túl híg és sajnos az idők során az állás közben veszít üde szép harsány piros színéből is, halványul az színe lilás-rózsaszínes lesz, de az illata nem, az továbbra is fantasztikus marad.Lehetne tovább főzni akkor sűrűbb lenne, ám minél tovább főzzük annál nagyobb a vitamin veszteség .
A cseresznye és meggy dzsemek tökéletesek, egész télen megőrzik illatukat, aromájukat és színűket is.Vaníliával , szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával szoktam fűszerezni őket.Természetesen nem minden fűszert egyszerre .
A ringló és az áfonya dzsem is igazi telitalálat, az fantasztikusak.
A ringlót is lehet rozmaringgal vagy fahéjjal ízesíteni az idén kipróbáltam zsályával is nagyon jó lett.
A sárgabarack nagyon gazdag barack illatú és csoda szép színű még tavasszal is, vagy ha marad a következő nyáron is.Barack lekvárt talán mindenki tesz el és meg van a saját nagymama receptje,hisz baracklekvár nélkül nincs zserbó és Zachert torta ,lekváros piskóta és palacsinta se.
Szintén gyakran készül levendulával fűszerezve.
Az őszibarack is finom levendulával, körte is rendben és a sárgadinnye szintén mehet vaníliával, levendulával ,citromfűvel,mentával,sőt rummal is .
Tettem már el szőlőt is.
Egy egészem pici cukor azért általában kerül mindig a lábos aljára épen csak annyit teszek bele, ami befedi vékonyan kb. 20-40 g ezt karamellizálom, majd erre jön a kimagozott ( a ringló kivételével ) megmosott, leszárított, ha kell felezett gyümölcs Nincs semmi turmixolás, mivel kis adagokról van szó, míg fő, fakanállal szétnyomkodom keverés közben és szétesik .
Van külön erre rendszeresített fakanalam más ételhez nem használom így még véletlenül se lesz hagyma ízű vagy zsíros. Igaz az idők során már sötét lett, a gyümölcsök megfogták ( különösen a piros bogyósok )inkább sötét lilás ma már mint natúr fa színű a lekvárkeverő fakanalam.
A lábos amit dzsem és lekvár készítéshez használok rozsdamentes és kb. 2 l-es.
Természetesen fedő nélkül állandó kavarás közben készülnek a dzsemek, nem adok bele zselésítő cukrot, pektint, citromsavat és semmi más lekvár adalékot.
A gyümölcsök héjét viszont igen , nem húzom le.
Amikor már kellően sűrűsödik a fakanállal érezhető, amint elválik az edény oldalától és aljától kikapcsolom a ringlit és még hagyom néhány percet a forró edényben rotyogni, de forrón szedem az előkészített üvegekbe.
Az üvegeket és a kupakot is alaposan el kell mosni ( mosogatógépben a legjobb talán) aztán én kiforrázom őket felhasználás előtt közvetlen , így kerül a forró üvegekbe a forró dzsem amit lezárásképpen egy kanálnyi pálinkával koronázok, vagyis az alkohol vékony réteget képez a dzsem és a kupak között így légmentesen lezárja a gyümölcslekvárt, ez sokat segít abban, hogy véletlenül se romoljon meg.
A kupakokat rácsavarom és hirtelen mozdulattal a feje tetejére állítom a kész üvegeket, ekkor a keletkezett a vákum a kupakot az üveghez szívja.
A forró dzsemmel teli üvegeket egy hűtőtáskában hagyom kihűlni a hagyományos dunszt ( pokróc újság papír stb ) helyett.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése