2020. augusztus 3., hétfő

Dzemek, lekvárok cukorral vagy cukormentesen ???

A cukor mentes ( hozzáadott cukor nélkül készült ) lekvár dzsem esetében biztosan nem  nyomja el  a cukor   a gyümölcsízé, sokkal élénkebben érvényesül a gyümölcs és így egészségesebb is lesz.Ne feledjük  a gyümölcsök többsége édes, hisz tartalmaznak cukrot.

De akkor miért adunk cukrot  néha  nagyon sok  cukrot  a lekvárokhoz ?
Igen  a cukrot használjuk tartósítószerként,  édesítünk vele és sűríti is  a lekvárokat.
Mi lesz a lekvárunkkal ha  a minimálisra csökkentjük vagy elhagyjuk a cukrot ?
Felbontás után   el kell fogyasztani ezért célszerű kis üvegekbe  tölteni a  lekvárt  amit rövid idő alatt el tudunk fogyasztani.
Gondolom azt mondani se kell fokozottan ügyelni kell   higiéniára is a befőzés során .
 



Cukor mentesen ez mostanában gyakran hangzik el  és ha megkóstolom akkor többnyire nagyon édes  amit kapok,nekem legalábbis az. A cukorpótlókat nem szívesen használom, viszont  gyümölcsök természetes  cukortartalmát szívesen,nemcsak a dzsemek , de sütemények édesítésre is.
Gondoljunk  csak arra régen a szilvalekvárt  cukor nélkül főzték!
Ebből kiindulva készülnek az én lekvárjaim vagy inkább dzsemek már hosszú évek óta szinte teljesen cukor nélkül.





-..és mond, eláll?- kérdezik gyakran tőlem, mikor arról beszélgetünk, hogy nálunk nem kerül se cukor, se tartósítószer  dzsemekbe, sőt a gyümölcsön és a fűszeren( amit viszont igen változatosan szeretek használni ) kívül semmi  más.
Akkor mi  a titok?
Mitől  áll el mégis, hogyan fogunk a tél  közepén friss gyümölcsízű lekvárokat dzsemeket   reggelizni?
Mert azt el kell ismerni  a gyümölcsök ízét és illatát megőrzik a dzsem .




Nos.elmondhatom  évtizedek óta működik  az általam kidolgozott módszer nincs benne semmi extra.
Kis adagokban készül, egyszerre  1-2  üvegecske csak,  450-500-g  üvegenként
és garantáltan 100% gyümölcstartalommal  ez a   Rozmaringesibolya  féle dzsem.


dzsem

Talán az eper és málna dzsemek azok amik csak igazán frissen jók szerintem,  ha üvegekben kerül  mivel nem lesz elég sűrű, nekem túl híg és sajnos az idők során  az állás közben veszít üde szép harsány piros  színéből is, halványul az színe lilás-rózsaszínes  lesz, de  az illata nem, az  továbbra is fantasztikus marad.Lehetne tovább főzni akkor sűrűbb lenne, ám minél tovább főzzük annál nagyobb  a vitamin  veszteség .
A cseresznye és meggy dzsemek  tökéletesek, egész télen megőrzik  illatukat, aromájukat és színűket is.Vaníliával , szegfűszeggel, fahéjjal, rozmaringgal, levendulával szoktam fűszerezni őket.Természetesen nem minden fűszert egyszerre  .
 




dzsemek


A ringló és az  áfonya dzsem is  igazi telitalálat,  az fantasztikusak.
A ringlót is lehet rozmaringgal vagy  fahéjjal  ízesíteni az idén kipróbáltam zsályával is  nagyon jó lett.






áfonya dzsem

A sárgabarack  nagyon gazdag barack illatú és csoda szép színű még tavasszal  is, vagy ha marad  a következő nyáron is.Barack lekvárt talán mindenki tesz el és meg van  a saját nagymama receptje,hisz baracklekvár nélkül nincs  zserbó és Zachert torta  ,lekváros piskóta  és palacsinta se.
Szintén  gyakran készül levendulával fűszerezve.




sárgabarack ekvár

Az őszibarack is finom levendulával,  körte is rendben és  a sárgadinnye szintén mehet vaníliával, levendulával ,citromfűvel,mentával,sőt rummal is .
Tettem már el szőlőt is.

Egy egészem pici cukor azért általában  kerül mindig  a lábos aljára épen csak annyit teszek bele, ami befedi vékonyan  kb. 20-40 g ezt karamellizálom,  majd erre jön a kimagozott ( a ringló kivételével )  megmosott, leszárított, ha kell felezett gyümölcs Nincs semmi turmixolás, mivel kis adagokról van szó, míg fő, fakanállal szétnyomkodom  keverés közben és szétesik .
Van külön erre  rendszeresített fakanalam  más ételhez  nem használom  így még véletlenül se lesz    hagyma ízű  vagy  zsíros. Igaz az idők során már   sötét lett, a  gyümölcsök megfogták ( különösen a piros bogyósok )inkább sötét lilás ma már mint  natúr fa színű a lekvárkeverő fakanalam.
A lábos  amit  dzsem  és lekvár  készítéshez használok rozsdamentes   és kb. 2  l-es.
Természetesen fedő nélkül állandó kavarás közben  készülnek a  dzsemek,  nem adok bele zselésítő cukrot, pektint,  citromsavat  és semmi más  lekvár adalékot.
A gyümölcsök héjét viszont igen ,  nem húzom le.

Amikor már kellően sűrűsödik  a fakanállal érezhető, amint elválik az edény oldalától és   aljától  kikapcsolom a ringlit és még hagyom  néhány percet a forró  edényben   rotyogni, de  forrón szedem  az előkészített üvegekbe.

Az üvegeket  és  a kupakot is alaposan el kell mosni ( mosogatógépben a legjobb talán) aztán én kiforrázom őket  felhasználás előtt közvetlen ,  így kerül  a forró üvegekbe a  forró dzsem  amit lezárásképpen  egy kanálnyi    pálinkával  koronázok, vagyis az alkohol  vékony réteget képez a dzsem és  a kupak között így  légmentesen lezárja a gyümölcslekvárt, ez sokat segít abban, hogy véletlenül se romoljon meg.
A kupakokat rácsavarom és hirtelen mozdulattal  a feje tetejére állítom a  kész üvegeket, ekkor a keletkezett a vákum a kupakot  az üveghez szívja.


sárgabarack dzsem


A forró dzsemmel teli üvegeket  egy hűtőtáskában hagyom kihűlni a hagyományos dunszt ( pokróc újság papír stb ) helyett.



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 





Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...