Az idei nyáron is, mint az elmúlt 14 évben megrendezésre került a verseny
,melyen Magyarország tortája
illetve a Magyarország cukormentes tortája címért kelnek versenyre a
cukrászok.
Két napja már
eredményt is hirdetek meg van a győztes :
2020-ban a CURIOSITAS – Kíváncsiság lett Magyarország
Tortája
Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a
„CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a kitüntető címet.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte
a „Szentivánéji Álom” tortával.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén
tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az
augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország
szimbolikus születésnapja köszöntésére. A nyertes tortát évről-évre hatalmas
érdeklődés kíséri.
Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket
várt az Ipartestület, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal
összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges
alapanyagokat tartalmaznak.
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a
győztest, mint azt már eddig megszoktuk.
Az első körben a nevezett tortákból választott ki a zsűri anonim módon hat
tortát, majd a második körben újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat
tettek azok tökéletesítésére.
A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben
kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján
pontoztak.
„CURIOSITAS” - latinul kíváncsiságot és különlegességet is
jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, hiszen izgalmas, újszerű íz
kombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz.
A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami
nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és
szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei
előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a
csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán
méltó lett az elnevezéséhez.
Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben
töltötte, a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta
ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát.
Mostanában méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig a magyar gasztronómiai
kultúrában évszázadok óta jelen van. A birs zselét birs kompóttal egészítette
ki és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a
gyümölcsnek.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp
Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos
Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája
versennyel. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött a
Szentivánéji Álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas
meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes
angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet
koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához
elegáns küllem párosul..
A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában.
Az idei évben a járvány miatt elmaradnak a Duna parti rendezvények is, korábban hagyományosan a ott kóstolhattuk először a nyertes tortákat, Magyarország tortáját és a cukormentes országtortát.2020-ban ez másként lesz.
A torták receptje az idén sem publikus egyenlőre az évvégén várható a közlése.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése