2013. október 4., péntek

Padlizsán krém

Baba Ghannouj




Talán 30 éve is van annak, amikor először hallottam létezéséről.Van aki  fokhagymával készíti, s van aki vöröshagymával, szólt az akkori használati utasítás.Talán változtattam az eredeti recepten,  talán nem, ma már nehezen  deríthetnénk ki, azóta a sajátomként  tekintek rá .!

Évek óta készítem, mégis az idén figyelt fel rá  "közönségem " s mostanra a nagyon "befutott: " kategóriába sorolható. Mondhatnám ez viszi a pálmát  az elmúlt hetekben.

 A padlizsán!




A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.Forrás : HáziPatika magazin


Gondolhatnánk ez itt, mediterrán vidéken nem is  meglepő és mégis,  ha nem is ismeretlen  de.. nem tudja(?), a háziasszonyok többsége mit kezdjen vele. Vannak akik az ajvarba teszik  a paprika egy részét kiváltandó s sokan ezért lekicsinylően szólnak róla. Mások nem ismernek recepteket, hogyan is készíthetnék el, vagy egyszerűen elutasítják " nem szeretem " kategóriába sorolják.Tapasztalataim szerint kevés háztartásban nyeri el méltó helyét.

padlizsán krém az  nyári esték főszereplőjévé avanzsálódott.




Baba Ghannouj


A kertben  borozgatva pirítóssal, friss házikenyérrel, paradicsommal kínáltam. A fokhagymától kicsit csípős egyesek szerint erős lett, ám ízletes, krémes, selymes az olívaolajtól, üde ízt  pedig a citromlé ad neki.Pikáns, markáns pedig a  a frissen őrölt  színes borstól lett.Petrezselyem zöldet s időnként bazsalikom leveleket is adok hozzá ettől még ízletesebb lesz.(Szerencsére padlizsán  most ősszel is van bőven .)



Padlizsán krém

A színe talán  a  legkevésbé vonzó, nem mondhatnám  róla, hogy szemet gyönyörködtető, olyan háttérben meghúzódó, ha nem hívnánk fel rá  a figyelmet.
Entre, azaz bevezető fogás, előétel vagy könnyű vacsora is  lehet egy pohár  száraz bor kíséretében.


Baba Ghannouj


Elkészítése nem igényel semmi  különösebbet
A gondosan kiválogatott  érett, mély lila színű fényes héjú, kemény állagú padlizsánokat megmossuk, szárazra törölgetjük és hústűvel ( fondue villával ) alaposan megszurkáljuk. Erre azért van szükség, hogy sütés közben szét ne durranjanak ( háziasszonyok réme a sütő tisztítása egy ilyen  szerencsétlen eset után )   Sütőpapírral bélelt sütőlemezen forró sütőbe sütjük ( mennyiségtől, mérettől) függően  25-30 percet, míg a belseje meg nem puhul. Ha van rá lehetőség   parázson sütni akkor azt ki ne hagyjuk  ! A szabadban grillezés után  ( helyett)  még programnak se utolsó! Miután kihűlt ,( tudunk már dolgozni vele nem égetjük meg  kezünket  a héjat lehúzzuk. A húsát egy edényben sóval törött borssal, fokhagymával, a tahini-vel, petrezselyem zölddel ,bazsalikom levéllel, olíva olajjal és citromlével  krémesítjük. ( Turmixoljuk).Aki szereti  a csípőset ( ősszel különösen jól jöhet ,mert "fűt ")tehet bele  kevés chili paprikát  is.  Hidegen tálaljuk. Hűtőben sokáig eláll, ha az ízek összeérnek még finomabb lesz, érdemes nagyobb adagot  készíteni belőle!

Hozzávalók :


  • 2-3 közepes padlizsán  ( 1-1,5 kg )
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  •  Himalaya só izlés szerint ( ne sózzuk nagyon! )
  • frissen őrölt színes bors izlés szerint
  • 1/2 dl  olíva olaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 chili paprika ( elhagyható)
  • csokor petrezselyem zöld , bazsalikom  levél ( vegyesen ,vagy önállóan ízlés szerint )
  • 1,5 evőkanál tahini(  szezámpaszta)






padlizsán krém

Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...