Régi nagy kedvenc, régen itt lenne már a helye e recept gyűjteményben, érthetetlen miért is váratott magára ily sokat a pasta alla Norma.
S ez alkalommal szokásommal ellentétben, miszerint a spagetti főzés rögtönzés, ami van a konyhán alapanyagokból készül, s emiatt szinte soha nem ismétlődik két azonos spagetti étel, most (majdnem)az eredeti recept leírást követem én is.
A 19. századtól ismert étel, nevét a Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini Norma című operája után kapta.
A név keletkezését illetően két teória is létezik:
1. Egy szicíliai szakácsnak olyannyira tetszett az opera, hogy egyik ételét az opera címe után keresztelte el.
2. Bellini hontársait olyan nagyon meghatotta az opera, hogy címéből hamarosan egy kifejezés született: una vera Norma (=egy igazi Norma), melyet szuperlatívuszként használtak. Az évek során pedig a finom, ízletes tésztaételre ragadt e név.
Az öt alapanyag színe Catania város színeit egyesíti az olasz nemzet színeivel: a friss bazsalikom - a zöld; a pasta - a fehér; a paradicsom - a piros. A fekete padlizsán és a fehér ricotta pedig a város közelében lévő Etna vulkán lávától és hótól befedett hegyoldalait szimbolizálja.
Elkészítése:
A megmosott paradicsomokat forrázzuk le majd húzzuk le héjukat.Lehelet vékonyan kiolajozott lábosban a szétlapított fokhagymákat hevítsük fel majd a cikkekre vágott paradicsomot,a bazsalikom felét,a csípős paprikát is adjuk hozzá és a mérsékeljük a hőmérsékletet.Lassú tűzön főzzük amíg össze ne áll a szósz.(Mialatt megsütjük padlizsánt és kifőzzük tésztát el is készül .)
A megmosott padlizsánokat szárazra töröljük, az olívaolajon fedő alatt átsütjük.
Bő sós vízben fogkeményre főzzük tésztát, leszűrjük és tálaljuk.
A tányérok aljára a kockára vágott juh sajt kerül erre halmozzuk a tésztát,majd leöntjük a padlizsánnal elkevert paradicsom szósszal és meghintjük a reszelt sajttal, friss bazsalikom levélkékkel ( ággal ) kínáljuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
A pasta alla Norma klasszikus recept.
S ez alkalommal szokásommal ellentétben, miszerint a spagetti főzés rögtönzés, ami van a konyhán alapanyagokból készül, s emiatt szinte soha nem ismétlődik két azonos spagetti étel, most (majdnem)az eredeti recept leírást követem én is.
- 1/2 kg Pasta ( spagett, de lehetne más tészta is makaroni, penne stb
- 1 kg paradicsom (én friss paradicsomból készítem a mártást, ami kicsit darabos lesz)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db csípős paprika/ Feferoni
- 2-evőkanál extra virgin olívaolaj
- 2 db padlizsán
- 1 csokor friss bazsalikom
- 200 g félkemény juh sajt ( eredetileg ricotta szerepel a receptben)
- 100 g kemény (házi készítésű) juh sajt ( reszelve)
- Himalaya só
- frissen őrölt színes bors
A 19. századtól ismert étel, nevét a Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini Norma című operája után kapta.
A név keletkezését illetően két teória is létezik:
1. Egy szicíliai szakácsnak olyannyira tetszett az opera, hogy egyik ételét az opera címe után keresztelte el.
2. Bellini hontársait olyan nagyon meghatotta az opera, hogy címéből hamarosan egy kifejezés született: una vera Norma (=egy igazi Norma), melyet szuperlatívuszként használtak. Az évek során pedig a finom, ízletes tésztaételre ragadt e név.
Az öt alapanyag színe Catania város színeit egyesíti az olasz nemzet színeivel: a friss bazsalikom - a zöld; a pasta - a fehér; a paradicsom - a piros. A fekete padlizsán és a fehér ricotta pedig a város közelében lévő Etna vulkán lávától és hótól befedett hegyoldalait szimbolizálja.
Elkészítése:
A megmosott paradicsomokat forrázzuk le majd húzzuk le héjukat.Lehelet vékonyan kiolajozott lábosban a szétlapított fokhagymákat hevítsük fel majd a cikkekre vágott paradicsomot,a bazsalikom felét,a csípős paprikát is adjuk hozzá és a mérsékeljük a hőmérsékletet.Lassú tűzön főzzük amíg össze ne áll a szósz.(Mialatt megsütjük padlizsánt és kifőzzük tésztát el is készül .)
A megmosott padlizsánokat szárazra töröljük, az olívaolajon fedő alatt átsütjük.
Bő sós vízben fogkeményre főzzük tésztát, leszűrjük és tálaljuk.
A tányérok aljára a kockára vágott juh sajt kerül erre halmozzuk a tésztát,majd leöntjük a padlizsánnal elkevert paradicsom szósszal és meghintjük a reszelt sajttal, friss bazsalikom levélkékkel ( ággal ) kínáljuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése