Már megint gomba! De nem is akármilyen, kora reggel,-délelőtt szedte a " bácsi", majd délben már piacon volt és szerencsénkre mi is. Őzláb ilyen kor ősz elején van bőven és bár a legtöbben rántva ismerik mi most a gombás burgonyába tettük és nem bántuk meg, igaz nem egyedül került oda még a fekete trombita gomba is csatlakozott hozzá így aztán valódi különleges kísérője lett a vasárnapi húsnak ami szintén kiválóan sikerült.Nem is érdemelne különösebb figyelmet egy egyszerű sertés comb-dió-ja mégis a kacsa zsíron ! (nálam ez szinte eddig még sose fordult elő) lassú tűzön lábosban sokáig sült hús, mint végeredmény méltán nyerte el mindenki tetszését az asztalnál.
Konfitálás ez manapság igen divatos eljárás végig ez motoszkált az agyamban,valahogy eddig első kézből elutasítottam, ezt idegennek éreztem annak ellenére hogy gyermekkoromban annak elődje nem volt ismeretlen a szüleim , nagymamám konyhájában és még ízlett is anno. Most szinte biztos nem leszek híve és mégis meglepő a főztömhöz szokott családom milyen elragadtatással fogadta. Persze ez nem az előbb említett oly népszerű konyha technológia pontos betartásával készült hús, mégis valahol az ihlette.
A gombás burgonya nem más mint rakott burgonya egy sor héjában főtt hámozott burgonya, pirított hagymás őzláb gomba kakukkfűvel fűszerezve, burgonya, pirított fekete trombita gomba petrezselyemmel friss paradicsom kockákkal gazdagítva és megint burgonya a tetején jó sok tejföl ementáli sajt. Majd a sütőben 20-30 percig sütöm.
Hozzávalók :
- 600 g őzláb gomba
- 500 g fekete trombita gomba
- 1kg héjában főtt hámozott burgonya
- só
- kakukkfű
- 100 g paradicsom
- csokor petrezselyem zöld
- 200 g hagyma
- olívaolaj
- 200 g ementáli sajt
A gondosan megmosott lecsepegtetett gombákat külön -külön megpirítom, az őzláb gombát csíkokra vágom, a hagymát is felszeletelem és a felhevített olívaolajon megforgatom, rádobom a gombát és míg el nem párolgott a lé alóla sütöm, pirítom, kakukkfűvel ízesítem. A fekete trombitát szükségtelen feldarabolni azt lehet közvetlen a forró olívaolajra dobni és átpirítani, ha majdnem kész akkor kockára vágott paradicsomot és felaprított petrezselyem zöldet is hozzáadom.Az így készített gombákat rétegezem a a burgonyák közé.
egy egész dió (sertés comb)
só, köménymag
kacsa zsír
a konfitált húshoz
miután megsült-puhult a hús, még tálalás előtt átpirítottam így kapta a képen látható színt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése