2010. október 26., kedd

Erdei gombás rakott burgonya konfitált sertéscombbal

erdei gomba



















Már megint gomba! De nem is  akármilyen,  kora reggel,-délelőtt szedte   a " bácsi", majd délben  már  piacon volt és szerencsénkre mi is. Őzláb  ilyen kor  ősz elején van  bőven  és bár a legtöbben  rántva ismerik mi most a gombás burgonyába tettük és nem bántuk meg, igaz nem egyedül került oda még  a fekete trombita gomba is csatlakozott hozzá így aztán valódi különleges  kísérője lett a vasárnapi húsnak ami szintén kiválóan sikerült.Nem is  érdemelne különösebb figyelmet egy egyszerű  sertés comb-dió-ja mégis a  kacsa zsíron ! (nálam ez szinte eddig még sose fordult elő) lassú tűzön   lábosban  sokáig sült hús,  mint végeredmény méltán nyerte el mindenki tetszését az asztalnál.






Konfitálás ez manapság igen divatos eljárás végig ez motoszkált az agyamban,valahogy eddig első kézből elutasítottam, ezt idegennek éreztem annak ellenére hogy gyermekkoromban annak elődje nem volt ismeretlen a  szüleim , nagymamám konyhájában  és még ízlett is anno. Most szinte biztos nem leszek  híve és mégis meglepő a főztömhöz szokott családom milyen  elragadtatással fogadta. Persze ez nem az előbb említett oly népszerű konyha technológia pontos  betartásával készült hús, mégis valahol az ihlette.



A gombás burgonya nem más mint rakott burgonya  egy sor héjában főtt hámozott burgonya, pirított hagymás őzláb gomba kakukkfűvel fűszerezve, burgonya, pirított fekete trombita gomba  petrezselyemmel friss paradicsom kockákkal gazdagítva és megint burgonya a tetején jó sok tejföl ementáli sajt. Majd a sütőben 20-30 percig sütöm.


Hozzávalók :
  • 600 g őzláb gomba
  • 500 g fekete trombita gomba
  • 1kg héjában főtt hámozott burgonya
  • kakukkfű
  • 100 g paradicsom
  • csokor  petrezselyem zöld
  • 200 g hagyma
  • olívaolaj
  • 200 g ementáli sajt

A gondosan megmosott lecsepegtetett gombákat külön -külön megpirítom, az őzláb gombát csíkokra vágom, a hagymát is felszeletelem és a felhevített olívaolajon megforgatom,  rádobom a gombát és míg el nem  párolgott a lé alóla sütöm, pirítom,  kakukkfűvel ízesítem. A fekete trombitát szükségtelen feldarabolni azt lehet közvetlen  a forró olívaolajra dobni és átpirítani, ha majdnem kész akkor  kockára vágott paradicsomot és felaprított petrezselyem zöldet is hozzáadom.Az így készített gombákat rétegezem a a burgonyák közé.

egy egész dió (sertés comb)
só, köménymag
kacsa zsír
a konfitált húshoz
miután megsült-puhult a hús, még tálalás előtt átpirítottam így kapta a képen látható színt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...