2010. október 11., hétfő

Ebéd őszi hangulatban


Hétvége, vasárnap van és megint est-ebéd lett mert a napi programunk igencsak elhúzódott.
Reggel piacra mentünk volna  a belvárosba, mert az a piac nagyság renddel jobb a mienknél. Szerencsére még időben eszünkbe jutott a mára meghirdetett tüntetés, így ellenkező irányba indultunk. A legközelebbi városka kb. 20 km -re levő piacára, ami emlékeim szerint  igen jó volt, legalábbis a tavasszal  mikor arra jártunk, igaz akkor szombat volt  így a kínálat is gazdagabb, de azért így is találtunk ebédre valót ma is, meg mikulásvirágot. Hogy ez gasztroblog, hogy került ide már megint virág, mondhatni mert  a kutyatej félék családjába tartozik az meg...  tej  ugye?......de nem, nem is  a karácsony várás az oka, egyszerű praktikusság. Szembe jött velünk és  olyan szép volt  nem lehet ott hagyni, a dekoráció meg elengedhetetlen kelléke  az étkezésnek és még sorolhatnám az okokat, de minek,  megvettük  most már itt van .....




A nap folytatásaként  a Száva parton  megnéztük az   egykori horgászásaink színterét, egy országos szintű ijász versenybe is bepillantottunk, mert ép akkor és ott jártunk, majd az erdőben sétáltunk ahol eddig a szúnyogok miatt az nem volt nagy élvezett a séta  és rövid idő alatt fel is adtuk  a hadakozást. Ám most,  nagyon kellemes őszi  séta kerekedett, ha közelebb lenne ajánlanám mindenkinek,  remek hely, az erdő illata  megmagyarázhatatlan okból vaníliára emlékeztetett s bár októberben járunk még mindig zöld a fák koronája. Sehol az ilyenkor szokásos sárga -barna-vöröses színvilág.  Azért később kell majd visszajönnünk. Bizony  jócskán  ebéd  idő volt mire  végre  eltudtunk szakadni  e csodás világtól.
Séta közben szerb - magyar, és környezet- ismereti  kompetencia alapú oktatás  ősz témáját is letudtuk, csak ebédünk nem volt még, ám  a csomagtartóban ott lapult amiből készülhet .




  • Brokkoli krém leves
  • Birsalmás-mangós  borjú borda
  • negyedelt,  héjában sült burgonya
  • bab püré
  • szőlős saláta

elkészítése kb 40 perc (a babot már reggel előfőztem )








Brokkoli krémleves



A megmosott brokkolit rózsáira szedem  a szárát  felkockázom és római köménnyel felteszem főni.Ha megpuhult, felöntöm tejszínnel, felforralom, mixelem, tálalás előtt kevés vajat is lehet hozzáadni, leves gyönggyel kínálom.


hozzávalói :

  • 400 g brokkoli
  • római kömény (mokkás kanálnyi )
  • só,vaj,víz( 1 l )
  • 2 dl tejszín
 


Birsalmás-mangós  borjú borda

 A borjú bordát lisztbe forgatom, sózom,  olívaolajon átsütöm, egy felkockázott birsalmát dobok rá, egy fél  érett mangót szintén apróra vágva, 1 dl fehér bort öntök  alá  és puhára párolom  a gyümölcsöket is, most semmi más fűszer nem került bele  így is nagyon kellemes  az íze.

Hozzávalók :

  • 8 szelet  borjú borda
  • liszt,
  • só,
  • fehérbors
  • 1 birsalma,
  • 1/2 mango
  • 1 dl fehér bor









Babpüré

Az előző nap beáztatott babot felteszem főni,( füstölt hátszínt is tettem mellé)  olajat adok hozzá lepirítom a szeletelt hagymával együtt, áttöröm , soya szószt teszek bele. A húst természetesen  a főzés befejeztével kiveszem  vékonyra szeletelem .

hozzávalók :

  • 400 g  száraz bab
  • egy fej vöröshagyma  szeletelve
  •  tengeri só ,
  • szőlőmag olaj
  • 1/2 dl soya szósz

Szőlős saláta

A friss  zöld salátát szőlő szemekkel  elkeverem ezt kínálom az ételhez,de lehetne   mézes balzsamecetes öntettel is .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly