Hétvége, vasárnap van és megint est-ebéd lett mert a napi programunk igencsak elhúzódott.
Reggel piacra mentünk volna a belvárosba, mert az a piac nagyság renddel jobb a mienknél. Szerencsére még időben eszünkbe jutott a mára meghirdetett tüntetés, így ellenkező irányba indultunk. A legközelebbi városka kb. 20 km -re levő piacára, ami emlékeim szerint igen jó volt, legalábbis a tavasszal mikor arra jártunk, igaz akkor szombat volt így a kínálat is gazdagabb, de azért így is találtunk ebédre valót ma is, meg mikulásvirágot. Hogy ez gasztroblog, hogy került ide már megint virág, mondhatni mert a kutyatej félék családjába tartozik az meg... tej ugye?......de nem, nem is a karácsony várás az oka, egyszerű praktikusság. Szembe jött velünk és olyan szép volt nem lehet ott hagyni, a dekoráció meg elengedhetetlen kelléke az étkezésnek és még sorolhatnám az okokat, de minek, megvettük most már itt van .....
A nap folytatásaként a Száva parton megnéztük az egykori horgászásaink színterét, egy országos szintű ijász versenybe is bepillantottunk, mert ép akkor és ott jártunk, majd az erdőben sétáltunk ahol eddig a szúnyogok miatt az nem volt nagy élvezett a séta és rövid idő alatt fel is adtuk a hadakozást. Ám most, nagyon kellemes őszi séta kerekedett, ha közelebb lenne ajánlanám mindenkinek, remek hely, az erdő illata megmagyarázhatatlan okból vaníliára emlékeztetett s bár októberben járunk még mindig zöld a fák koronája. Sehol az ilyenkor szokásos sárga -barna-vöröses színvilág. Azért később kell majd visszajönnünk. Bizony jócskán ebéd idő volt mire végre eltudtunk szakadni e csodás világtól.
Séta közben szerb - magyar, és környezet- ismereti kompetencia alapú oktatás ősz témáját is letudtuk, csak ebédünk nem volt még, ám a csomagtartóban ott lapult amiből készülhet .
- Brokkoli krém leves
- Birsalmás-mangós borjú borda
- negyedelt, héjában sült burgonya
- bab püré
- szőlős saláta
elkészítése kb 40 perc (a babot már reggel előfőztem )
Brokkoli krémleves
A megmosott brokkolit rózsáira szedem a szárát felkockázom és római köménnyel felteszem főni.Ha megpuhult, felöntöm tejszínnel, felforralom, mixelem, tálalás előtt kevés vajat is lehet hozzáadni, leves gyönggyel kínálom.
hozzávalói :
- 400 g brokkoli
- római kömény (mokkás kanálnyi )
- só,vaj,víz( 1 l )
- 2 dl tejszín
Birsalmás-mangós borjú borda
A borjú bordát lisztbe forgatom, sózom, olívaolajon átsütöm, egy felkockázott birsalmát dobok rá, egy fél érett mangót szintén apróra vágva, 1 dl fehér bort öntök alá és puhára párolom a gyümölcsöket is, most semmi más fűszer nem került bele így is nagyon kellemes az íze.Hozzávalók :
- 8 szelet borjú borda
- liszt,
- só,
- fehérbors
- 1 birsalma,
- 1/2 mango
- 1 dl fehér bor
Babpüré
Az előző nap beáztatott babot felteszem főni,( füstölt hátszínt is tettem mellé) olajat adok hozzá lepirítom a szeletelt hagymával együtt, áttöröm , soya szószt teszek bele. A húst természetesen a főzés befejeztével kiveszem vékonyra szeletelem .hozzávalók :
- 400 g száraz bab
- egy fej vöröshagyma szeletelve
- tengeri só ,
- szőlőmag olaj
- 1/2 dl soya szósz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése